Κυριακή 30 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμακώνει την κατοχή με νέο γύρο έντασης στην Ιερουσαλήμ

Δεν γίνονται μόνο προσευχές έξω από το τέμενος Αλ Ακσα, αλλά και κινητοποιήσεις κατά της ισραηλινής κατοχής, που ενίοτε «χρωματίζονται» με τις παλαιστινιακές σημαίες...

Copyright 2017 The Associated

Δεν γίνονται μόνο προσευχές έξω από το τέμενος Αλ Ακσα, αλλά και κινητοποιήσεις κατά της ισραηλινής κατοχής, που ενίοτε «χρωματίζονται» με τις παλαιστινιακές σημαίες...
Παρατείνεται επικίνδυνα στην Ιερουσαλήμ η ένταση που ξεκίνησε στα μέσα Ιούλη, με επίκεντρο την πλατεία Τεμενών και το τζαμί Αλ Ακσα, με ευθύνη της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που χρησιμοποιεί την παραμικρή αφορμή για να αυξήσει τον κλοιό της κατοχής σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και να ανατρέψει το καθεστώς σε μία περιοχή (Ανατολική Ιερουσαλήμ) που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως πρωτεύουσα της ανεξάρτητης Παλαιστίνης. Ολα αυτά ενταγμένα σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα, ενώ η ισραηλινή αστική τάξη εντείνει τη δράση της στο πλαίσιο του ευρύτερου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που εξελίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο και περιλαμβάνει την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, τη διαπάλη για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που υπάρχει στην περιοχή και των ενεργειακών δρόμων που θα χαραχτούν. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε ρόλο «μεσολαβητή», πρωτοστατεί στην προώθηση των συμφερόντων ισχυρών μονοπωλιακών της ομίλων και το ίδιο κάνουν και οι άλλες αστικές τάξεις, των χωρών της ΕΕ, και η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αναβαθμίζουν προκλητικά τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές τους σχέσεις με το Ισραήλ.

Αφορμή για το νέο γύρο έντασης έδωσε η δολοφονία δύο Ισραηλινών φρουρών από πυρά Αράβων του Ισραήλ, στις 14 Ιούλη, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Το γεγονός αυτό αξιοποίησε ο Νετανιάχου για να βάλει μπροστά ένα ακόμα σχέδιο με απώτερο στόχο το άνοιγμα του δρόμου για τη μεσοπρόθεσμη ανατροπή του καθεστώτος που επικρατεί στην περιοχή, με την Ιορδανία στη θέση του τοποτηρητή και προστάτη των ισλαμικών κτιρίων στην πλατεία των Τεμενών, βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας Ιορδανίας - Ισραήλ του 1994. Υπό αυτό το καθεστώς, απαγορεύεται έως σήμερα στους Εβραίους προσκυνητές η πρόσβαση στο λεγόμενο «Ορος του Ναού» (του Σολομώντα), εκτός από συγκεκριμένες ώρες τη μέρα. Τους απαγορεύει επίσης να προσευχηθούν. Ο Νετανιάχου λοιπόν αξιοποίησε και αυτή την αφορμή, επιχειρώντας να αλλάξει τα δεδομένα, ώστε να εξασφαλίσει στις ισραηλινές κατοχικές αρχές ρόλο και λόγο και στην Πλατεία των Τεμενών.

Η ισραηλινή κυβέρνηση εγκατέστησε αυτοσχέδιες πύλες ελέγχου, με συστήματα ανιχνευτών μετάλλου και κάμερες κλειστού κυκλώματος, σε κεντρικές εισόδους που οδηγούν προς την πλατεία των Τεμενών (ή «Ορος του Ναού» για τους Εβραίους), παρότι δεν είχε την παραμικρή δικαιοδοσία. Το πρόσχημα ήταν βεβαίως η «ασφάλεια», στο όνομα της οποίας αναπτύχθηκαν για πολλοστή φορά στην ευρύτερη περιοχή πάνω από 3.500 Ισραηλινοί πάνοπλοι αστυνομικοί (με στρατιωτική περιβολή και εξοπλισμό).

Μετά από πολλές πιέσεις που ασκήθηκαν στο Ισραήλ, έπειτα και από την δολοφονία δύο νεαρών Ιορδανών (ο ένας έφηβος Παλαιστινιακής καταγωγής) από τις σφαίρες Ισραηλινού φρουρού έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ιορδανία την περασμένη Κυριακή, η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε την απομάκρυνση των ανιχνευτών μετάλλου την περασμένη Τρίτη. Την Τετάρτη αναγκάστηκε να αφαιρέσει όλους τους μηχανισμούς και τις κάμερες «ασφαλείας» που είχε τοποθετήσει στις 14 Ιούλη, μολονότι νωρίτερα το Υπουργικό του Συμβούλιο αποφάσισε να εγκατασταθούν στην περιοχή μέσα σε έξι μήνες θερμικές κάμερες με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων, κόστους άνω των 1.200.000 δολαρίων. Οσοι όμως πίστεψαν πως η εξέλιξη θα κατέβαζε το «θερμόμετρο» της έντασης, απλά διαψεύστηκαν.

Ανεβοκατεβάζοντας το «διακόπτη» της έντασης

Η ισραηλινή κυβέρνηση, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ και της ΕΕ, συνέχισε να ανεβοκατεβάζει το «διακόπτη» της έντασης.

Ετσι,την Πέμπτη, και αφού είχαν αφαιρεθεί οι μηχανισμοί και οι κάμερες «ασφαλείας», επιτρέποντας στο ιορδανικό «Ισλαμικό Βακούφι» της Ιερουσαλήμ να ανακοινώσει άρση του μποϊκοτάζ και την επανέναρξη των προσευχών στο χώρο, ο Νετανιάχου έδωσε διαταγή σε Ισραηλινούς αστυνομικούς αρχικά να μπλοκάρουν την είσοδο των προσκυνητών από την «Πύλη της Αφεσης». Αναψε δηλαδή έτσι το «φιτίλι» νέου κύκλου έντασης, με τους Ισραηλινούς αστυνομικούς να κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης και κλομπ. Το αποτέλεσμα ήταν μόνο το βράδυ της Πέμπτης να τραυματιστούν 187 μουσουλμάνοι προσκυνητές και Παλαιστίνιοι και να συλληφθούν άλλοι 119. Μέσα στις τελευταίες δυο βδομάδες, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές στην ευρύτερη περιοχή της Ιερουσαλήμ δολοφόνησαν τουλάχιστον εφτά νεαρούς Παλαιστίνιους, τραυμάτισαν πολλές εκατοντάδες άτομα (κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους παιδιά 10 ετών αλλά και φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφοι, τραυματιοφορείς κ.ά.) και συνέλαβαν δεκάδες άλλους.

Τελικά, έως το βράδυ της Πέμπτης, οι κατοχικές αρχές ήραν τους περιορισμούς σε όλες τις εισόδους της πλατείας των Τεμενών. Ομως, προχτές νωρίς το πρωί, ανέβασαν εκ νέου την ένταση, απαγορεύοντας στο χώρο την είσοδο όλων των μουσουλμάνων ανδρών κάτω των 50 ετών.

Ρόλο στο νέο γύρο έντασης που έχει ξεσπάσει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ πήρε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, που αξιοποίησε την κατάσταση για να προβληθεί σαν «προστάτης» των ιερών μουσουλμανικών χώρων και των απανταχού μουσουλμάνων. Προχώρησε έτσι σε πόλεμο ανακοινώσεων με τον (κατά διαστήματα...) «σύμμαχό» του, Ισραηλινό ηγέτη Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συγκαλώντας εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη, την ερχόμενη Τρίτη, 1η Αυγούστου, σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του «Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας» σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, αξιοποιώντας το γεγονός πως η Τουρκία έχει το παρόν διάστημα την προεδρία του Οργανισμού.

Γίνεται καθαρό από όλα αυτά ότι και το Παλαιστινιακό εντάσσεται στο πλέγμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, που οξύνονται, γι' αυτό και απαιτείται επαγρύπνηση των λαών, ενίσχυση της αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Ταυτόχρονα, σε κάθε χώρα απαιτείται ενίσχυση του αντικαπιταλιστικού - αντιμονοπωλιακού προσανατολισμού της πάλης, ώστε οι λαοί να μην εγκλωβίζονται σε διάφορα αστικά στρατόπεδα με τον όποιο μανδύα, και να απαλλαγούν οριστικά από τους δυνάστες του.


Δ.ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ