Κυριακή 30 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σε «εκρηκτικό» κλίμα η εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης

Οδόφραγμα της αντιπολίτευσης στο ανατολικό Καράκας

Copyright 2017 The Associated

Οδόφραγμα της αντιπολίτευσης στο ανατολικό Καράκας
Μέσα σε «εκρηκτικό» κλίμα γίνεται, σήμερα Κυριακή, η ψηφοφορία για την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης, πρόταση του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, την οποία παρουσιάζει ως μέσο για την «επίτευξη της ειρήνης και της εθνικής συμφιλίωσης», με την αντιδραστική αντιπολίτευση, που συσπειρώνεται στο λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), να κλιμακώνει την προσπάθεια ανατροπής του. Μετά από τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από το φετινό Απρίλη με 109 νεκρούς (ανάμεσά τους οπαδούς της κυβέρνησης πυρπολημένους, οπαδούς της αντιπολίτευσης και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας), μετά το λεγόμενο δημοψήφισμα στις 16 Ιούλη και τις λεγόμενες γενικές απεργίες στις 20 Ιούλη και 26 - 27 Ιούλη, τις τρεις τελευταίες μέρες η MUD έχει οργανώσει τη λεγόμενη «κατάληψη της Βενεζουέλας». Βασικός στόχος να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια για τη Συντακτική Συνέλευση, να αποτραπεί κόσμος να ψηφίσει, για να αμφισβητηθεί την επόμενη μέρα η νομιμοποίησή της και από καλύτερες θέσεις να συνεχίσει την προσπάθεια για την ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο, την οποία θεωρεί «δικτατορική» γιατί κατάργησε τη Βουλή, την οποία ελέγχει κατά δύο τρίτα η αντιπολίτευση μετά τις εκλογές του Δεκέμβρη του 2015. Το καλέσματά της προς το στρατό στο όνομα τού ότι «εκφράζει την πλειοψηφία» είναι χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στο πραξικόπημα του 2002.

Σύμφωνα δε με την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκρατικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος και τον Πρόεδρο Μαδούρο, η Συντακτική Συνέλευση είναι η απάντηση στην αντιπολίτευση και την προσπάθειά της να μπλοκάρει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία, επιλέγοντας το δρόμο της βίας. Πάντως την Πέμπτη το απόγευμα, στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας στο Καράκας, ο Μαδούρο έκανε εκ νέου κάλεσμα για «τραπέζι διαλόγου» σε ατζέντα με κεντρικά ζητήματα, πρόταση που απορρίφθηκε από την MUD ως σύνολο, αν και υπήρξε ένας βουλευτής του κόμματος «Προοδευτική Πρωτοπορία» που σημείωσε ότι όταν υπάρξει «χώρος διαλόγου» πρέπει να συμμετάσχει η αντιπολίτευση.

Γεγονός πάντως είναι ότι η αντιπολίτευση είναι πιο οργανωμένη από ποτέ, έχει συντονίσει τη δράση της με τάγματα εφόδου, επιμελητεία και τεράστια κονδύλια. Αυτό εμμέσως φαίνεται και από το γεγονός ότι η Εθνική Εκλογική Επιτροπή αναγνωρίζει πως υπάρχουν περιοχές που η αντιπολίτευση ελέγχει και θα καταφέρει να μπλοκάρει την είσοδο κόσμου στα εκλογικά τμήματα, γι' αυτό ανακοίνωσε τη δημιουργία εκλογικών τμημάτων «έκτακτης ανάγκης» για όσους δεν καταφέρουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Υπάρχουν επίσης δυνάμεις που παλιότερα στήριζαν τη λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία και τον Τσάβες, που τώρα στέκονται επικριτικά απέναντι στον Μαδούρο και καλούν είτε σε αποχή είτε σε άκυρη ψήφο.

Αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης είναι απότοκο της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και της αποτυχίας της «αριστερής» διαχείρισης του καπιταλισμού, η οποία αποτελεί το πραγματικό περιεχόμενο της οπορτουνιστικής θεωρίας του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», που λανσάρει το Eνωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα από την εποχή του Τσάβες. Η αντιπολίτευση εμφανίζει τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα ως προϊόντα του σοσιαλισμού (που ποτέ δεν υπήρξε) και ταυτόχρονα έχει τη στήριξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, ΕΕ και συμμάχων αστικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική), που με επικράτηση του μείγματος διαχείρισης της αντιπολίτευσης και ήττα του Μαδούρο επιδιώκουν να ανακτήσουν αγορές στη χώρα και την περιοχή, αγορές τις οποίες έχασαν τα προηγούμενα χρόνια από ανταγωνιστές όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν. Γι' αυτό και το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι απειλές από ΗΠΑ και ΕΕ. Χαρακτηριστικά, μέσα στη βδομάδα επιβλήθηκαν κυρώσεις από την κυβέρνηση Τραμπ σε 13 ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης, του στρατού και της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA, ενώ τα «δόντια» της, στο «όνομα της δημοκρατίας», έδειξε και η λυκοσυμμαχία της ΕΕ, με παρέμβαση της εκπροσώπου της για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα δίνει τη δική του μάχη το ΚΚ Βενεζουέλας, που καλεί σε ετοιμότητα το λαό για ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικής επέμβασης και την ίδια στιγμή αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης της ταξικής πάλης, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, που έχει την πραγματική εξουσία, αλλά και τις τάσεις συμβιβασμού. Στην εκλογή για τη Συντακτική Συνέλευση δεν συμμετέχει στην κυβερνητική πλατφόρμα, αλλά με άλλες δυνάμεις έχει συγκροτήσει την πλατφόρμα «Ενότητα για να προχωρήσουμε 2017», κατεβάζοντας υποψηφίους τόσο στη λίστα των εκπροσώπων με γεωγραφικό κριτήριο όσο και σ' αυτή με κλαδικό κριτήριο.

Θυμίζουμε ότι στην εκλογική διαδικασία θα εκλεγούν 545 εκπρόσωποι (στους κλάδους 173 και στους δήμους 364, και 8 από τις ινδιάνικες κοινότητες).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδικασία διαλόγου κυβέρνησης - αντιπολίτευσης(2017-12-05 00:00:00.0)
Προτάσεις «εθνικής συμφιλίωσης και διαλόγου»(2017-08-12 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τη Συντακτική Συνέλευση και γκροτέσκα «εξέγερση»(2017-08-08 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για τη Συντακτική Συνέλευση(2017-07-28 00:00:00.0)
Διάταγμα για Συντακτική Συνέλευση(2017-05-03 00:00:00.0)
Εκκλήσεις για συναίνεση και συνέχιση των κοινωνικών προγραμμάτων(2016-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ