Οσο περνούν σε πρώτο πλάνο των διεθνών, αστικών ΜΜΕ οι συνεχιζόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας (ιδιαίτερα μετά το νομοσχέδιο νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας που ενέκρινε μέσα στη βδομάδα το αμερικανικό κογκρέσο), άλλο τόσο περνούν σε δεύτερο πλάνο οι ενδιαφέρουσες εξελίξεις που διαδραματίζονται σε κρίσιμα μέτωπα στη Συρία, με τους Ρώσους να αναδεικνύονται (επί του παρόντος...), σε έναν ακόμη γύρο, οι πιο ενισχυμένοι του παιχνιδιού.
Στις αρχές της βδομάδας, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ανακοίνωσε τις περιπολίες τεσσάρων ταγμάτων Ρώσων στρατιωτικών αστυνομικών σε ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» της Συρίας που ελέγχονταν από αντικαθεστωτικούς και που επιχειρείται να στηθούν σε Ανατολική Γκούτα (προάστιο της Δαμασκού), (την κεντρική επαρχία) Χομς, τη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ και τη νότια επαρχία Ντεράα. Αυτό στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας που είχαν ανακοινώσει στις αρχές του περασμένου Μάη στην Αστάνα του Καζακστάν Ρώσοι, Ιρανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι για ενίσχυση της εκεχειρίας στη Συρία.
Το ίδιο διάστημα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υπενθύμισε τον παράνομο χαρακτήρα της παρουσίας και δράσης αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ πολεμούν στο πλευρό Κούρδων και Αράβων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF). Επισήμανε ότι σε αντίθεση με τον ρωσικό στρατό που έχει αναπτυχθεί στη Συρία από τις 30 Σεπτέμβρη 2015 με πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί δρουν απρόσκλητοι, δίχως «καμία νομική βάση».
Λίγες μέρες αργότερα, την περασμένη Πέμπτη, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε νόμο που επικυρώνει ρωσο-συριακό πρωτόκολλο για χρήση της ρωσικής στρατιωτικής αεροπορικής βάσης στο Χμέιμιμ της επαρχίας Λαττάκειας στη Συρία για τα επόμενα 49 χρόνια με δυνατότητα αυτόματης ανανέωσης για τουλάχιστον άλλα 25.
Το ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ προωθούν τα συμφέροντά τους, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο στρατιωτικά τις δυνάμεις των Κούρδων και Αράβων μαχητών των δυνάμεων (SDF) που έχουν, ανάμεσα στα άλλα, ξεκινήσει από τις 6/6/17 επιχείρηση για την ανακατάληψη της βόρειας συριακής πόλης Ράκα, που θεωρείται «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».
Κούρδισσα εκπρόσωπος των δυνάμεων SDF ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα πως οι μαχητές της οργάνωσης ελέγχουν πλέον το 50% της πόλης και ότι οι επιχειρήσεις κλιμακώνονται με στόχο την πλήρη ανακατάληψή της. Παράλληλα, ρεπορτάζ της τουρκόφωνης εφημερίδας «Yeni Safak» ανέφερε πως πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες συνάντηση ηγετικών στελεχών των Κούρδων επικεφαλής καντονιών Τζαζίρα, Κομπανί και Αφρίν και πως αποφασίστηκε, ανάμεσα στα άλλα, η έκδοση μίας διακήρυξης για την «ομοσπονδιοποίηση» της περιοχής. Η ίδια πηγή ανέφερε πως η συνάντηση των επικεφαλής κουρδικών καντονιών της Συρίας και ανώτερων στελεχών του «Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας» των Κούρδων (που από την Τουρκία θεωρείται παρακλάδι του ΡΚΚ) έγινε στη μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση που διαθέτουν οι ΗΠΑ στη Συρία, τη βάση Rimeylan. Εκεί φέρεται πως είχαν ξεχωριστές συναντήσεις μαζί τους ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι όπως ο απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για τη «Διεθνή Συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους» στρατηγός Μπρετ Μακγκούρκ, προτρέποντάς τους να αλλάξουν ονομασία στην πολιτική και στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσής τους και να περιορίσουν τη δράση τους στο πλαίσιο των δυνάμεων SDF, ώστε «να αποκτήσουν φωνή στο μέλλον της Συρίας».
Αποκαλυπτική της ευκαιριακής σύγκλισης συμφερόντων ανάμεσα σε ΗΠΑ και κουρδικές οργανώσεις στη Συρία ήταν η συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγες μέρες στο πρακτορείο ΑΡ η Ιλχάμ Αχμεντ, ανώτατο στέλεχος του κουρδικού «Δημοκρατικού Συμβουλίου Συρίας» στην πόλη Κομπανί. Είπε πως μόλις «ελευθερωθεί» η Ράκα θα χρειαστεί «μακροπρόθεσμη αμερικανική πολιτική και οικονομική υποστήριξη» για τη διοίκηση και ανοικοδόμηση της πόλης. Πρόσθεσε ότι ο «ρόλος των ΗΠΑ» στον «αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους» δεν πρέπει να τελειώσει με την ανακατάληψη της Ράκα «αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί, ως εγγυητής σταθερότητας, έως ότου χαρτογραφηθεί το πολιτικό μέλλον της εμπόλεμης χώρας».
Εξυπακούεται πως όλα αυτά είναι «ασκήσεις προθέρμανσης» μπροστά σε αυτά που πιθανώς θα δούμε το επόμενο διάστημα, καθώς το κουρδικό ζήτημα θα βρεθεί σύντομα στο επίκεντρο διεθνούς δημοσιότητας. Στις 25 Σεπτέμβρη η κυβέρνηση στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ έχει προγραμματίσει δημοψήφισμα, με αίτημα την ανεξαρτησία της περιοχής και τον μακροπρόθεσμο ανασχεδιασμό του χάρτη της ευρύτερης περιφέρειας. Εξυπακούεται πως και με αυτήν την αφορμή οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν την αξιοποίηση των γεγονότων για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολύπαθους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου.