Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σημαντική απόφαση από το Βρετανικό Εφετείο

Απορρίπτει προσφυγή των αερογραμμών του ψευδοκράτους και κατοχυρώνει τον κυπριακό εναέριο χώρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Απόφαση που κατοχυρώνει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας γενικά και ειδικά επί του κυπριακού εναέριου χώρου, η οποία και χαρακτηρίστηκε «νομικό ορόσημο» από την Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, πήρε χτες το Βρετανικό Εφετείο.

Η απόφαση αφορά την υπόθεση των «Τουρκοκυπριακών Αερογραμμών και τουριστικής εταιρείας τουρκικών συμφερόντων, που στράφηκαν εναντίον του Βρετανικού Υπουργείου Μεταφορών, γιατί αρνούνταν να χορηγήσει άδεια διεξαγωγής απευθείας πτήσεων μεταξύ αεροδρομίων της Βρετανίας και του παράνομου αερολιμένα της Τύμπου στα κατεχόμενα».

Το Εφετείο απέρριψε τα επιχειρήματα των εταιρειών, που αμφισβητούσαν την αντίστοιχη πρωτόδικη απόφαση και ισχυρίζονταν ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων δικαιωμάτων που πηγάζουν από διεθνείς συνθήκες, έχουν ανασταλεί σε σχέση με τα κατεχόμενα, και τα δικαιώματα αυτά έχουν μεταφερθεί και μπορούν να ασκηθούν από τις παράνομες αρχές της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια είχε χτες ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος υποστήριξε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν την πρόθεση να φιλοξενήσουν διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό. Εστιάζοντας στην πρόταση του Κύπριου Προέδρου, που συνδέει το περιουσιακό με το εδαφικό, είπε ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις θα δυσκολέψουν πολύ, ζητώντας από τις δύο πλευρές να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου από την πλευρά του τάχθηκε υπέρ μιας πολυμερούς διάσκεψης ειρήνης, «τύπου 2004», για το Κυπριακό, επιμένοντας ουσιαστικά στη διαδικασία Ανάν. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ζήτησε να αρθούν τα πολιτικά εμπόδια που εμποδίζουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ισχυριζόμενος για ακόμα μία φορά ότι η κατοχή στην Κύπρο δεν έχει σχέση με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ. Συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου είχε χτες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ