Τετάρτη 26 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προβληματισμοί, αντιθέσεις και μονοπωλιακοί σχεδιασμοί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οτι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από το Κυπριακό είναι «περίπλοκη» επανέλαβε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε και χτες το απόγευμα, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί. Συγκεκριμένα, ο Αϊντε μίλησε για «περίπλοκη διαδικασία», προσθέτοντας πως δεν θεωρεί ότι θα γίνει κάτι στο άμεσο μέλλον.

Είπε ακόμα ότι η ομάδα του ΟΗΕ θα αξιολογήσει όλα όσα έγιναν για «να μάθει από τα λάθη της» και θα συγκεντρώσει όλο το υλικό από αυτήν τη διαδικασία, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμο «αν αργά ή γρήγορα υπάρξουν νέες προσπάθειες».

Στο μεταξύ, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, από εκδήλωση εκτοπισμένων από την κατεχόμενη Κερύνεια, άσκησε ξανά κριτική στον Αϊντε, εξαιτίας συχνών δηλώσεων του τελευταίου με τις οποίες ξεχωρίζει την «προθυμία» με την οποία η Αγκυρα προσήλθε στο παζάρι. «Είναι θλιβερό άνθρωποι που είναι εντεταλμένοι να υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο, να ψεύδονται δημόσια προκειμένου να δικαιολογήσουν την Τουρκία». Πρόσθεσε ακόμα ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα «τόσο τα δικά μας όσο και τα δικά τους πρακτικά με πάσα λεπτομέρεια, για να αποκαλυφθεί επιτέλους ποιος λέει την αλήθεια».

Πάντως, η συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας αλλά και της Αθήνας για τη στάση του Αϊντε είναι έκφραση ευρύτερων αντιθέσεων και διεργασιών που αφορούν το Κυπριακό, αλλά και το γενικότερο παζάρι που απλώνεται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με την έντονη ανάμειξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως η ΕΕ, και αλληλεπιδρώντας με κρίσιμα άλλα μέτωπα, όπως τα ελληνοτουρκικά, οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας κ.λπ.

Στο μεταξύ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κάλεσε χτες τον Κύπριο Πρόεδρο να εξηγήσει τι ακριβώς κερδίζει η Κύπρος από την ανοιχτή και έντονη σύγκρουση με τα Ηνωμένα Εθνη.

  • Ο Σταύρος Μαλάς θα είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ στις επόμενες προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με απόφαση της ΚΕ του κόμματος, που όμως απομένει να επικυρώσει το έκτακτο συνέδριο του ΑΚΕΛ που θα γίνει το φθινόπωρο. Ο Στ. Μαλάς είναι γιατρός και ήταν υποψήφιος Πρόεδρος με το ΑΚΕΛ και το 2013.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ