Τετάρτη 26 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θα παίρνουν τα σπίτια ... εθελοντικά

«Να παραδίδουν εθελοντικά την προσημειωμένη κατοικία τους στην τράπεζα θα καλούνται οι δανειολήπτες, ώστε να πετυχαίνουν καλύτερο διακανονισμό οφειλής ή ακόμα και διαγραφή της, εφόσον η αξία του σπιτιού υπερβαίνει την απαίτηση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος».

Αυτή η είδηση, που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες, δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί από το τρίτο τρίμηνο του 2017, δηλαδή πολύ σύντομα. Και είναι από τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί οι όμιλοι (funds) οι οποίοι έχουν αγοράσει μεγάλο μέρος των «κόκκινων» δανείων, όπως προβλέπεται από τα μνημόνια των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Αυτά τα δάνεια αφορούν ανάμεσα σε άλλα και «κόκκινα» δάνεια εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Ετσι, αυτές οι οικογένειες που έτσι κι αλλιώς έχουν χτυπηθεί από την αντιλαϊκή πολιτική, καλούνται τώρα μόνες τους να παραδώσουν τους κόπους μιας ζωής, που μπορεί να έγιναν ένα σπίτι για να ζήσουν, στους ομίλους και τις τράπεζες. Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την «έξοδο» στις αγορές. Μόνο που και αυτό το παράδειγμα αποκαλύπτει πόσο βαρύ είναι το φορτίο για τους εργαζόμενους αλλά και το ότι η όποια «έξοδος» αφορά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου...

... όπως στο ιρλανδικό «θαύμα»

Η συγκεκριμένη εξέλιξη με τις «εθελοντικές» κατασχέσεις - που βέβαια μόνο εθελοντικές δεν είναι αφού τα λαϊκά νοικοκυριά είναι με το μαχαίρι στο λαιμό - δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιρλανδία, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τους τελευταίους τρεις μήνες, πάνω από 4 σπίτια κατάσχονται κάθε μέρα!

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το τελευταίο διάστημα, περίπου 421 ιδιοκτήτες είτε εθελοντικά είτε με τη βία έχασαν το σπίτι τους από κάποια τράπεζα ή όμιλο, εξαιτίας χρεών. Αυτό προβλέπεται από νόμο που ψηφίστηκε το 2012. Ετσι, τα τελευταία 6 χρόνια οι ιρλανδικές τράπεζες επανέκτησαν μέσω κατασχέσεων πάνω από 7.500 σπίτια και διαμερίσματα.

Και μιλάμε για μια χώρα που οι εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών μηχανισμών αλλά και οι αστικές κυβερνήσεις στη χώρα μας την είχαν για «βιτρίνα» και πρότυπο, κάνοντας λόγο για «ιρλανδικό θαύμα», στο οποίο πρέπει να μοιάσουμε. Μόνο που αυτά τα θαύματα αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Για τους λαούς είναι ένας ατέλειωτος εφιάλτης.

Εξηγείται...

Ούτε με ένα ούτε με δύο αλλά με εννιά πανομοιότυπα άρθρα περιέφεραν τα «συγκοινωνούντα» δοχεία των φασιστοφυλλάδων και χρυσαυγίτικων ιστοσελίδων το ανυπόγραφο «ρεπορτάζ» της «Δημοκρατίας» για το «Σπίτι του Αγωνιστή», με τίτλο «Το Ιδρυμα του ΚΚΕ που επιχορηγείται από τη Βουλή με 10.000 ευρώ», συνοδευόμενο και από το γνωστό αντικομμουνιστικό παραλήρημα. Το παραλήρημα των φασιστοειδών εξηγείται, και βέβαια δεν αφορά το καθόλου περίεργο γεγονός ότι το «Σπίτι του Αγωνιστή», ως Ιδρυμα Κοινωνικού Σκοπού και Κοινωφελούς χαρακτήρα, επιχορηγήθηκε από τη Βουλή, όπως δεκάδες άλλα ιδρύματα παρόμοιου σκοπού. Τα «ουρλιαχτά» κι εκείνο που ενοχλεί είναι ότι το Ιδρυμα φιλοξενεί τους αγωνιστές που από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ συνέτριψαν το τέρας του ναζισμού και τους πολιτικούς προγόνους των σημερινών φασιστοειδών, τους χίτες και ταγματασφαλίτες. Αγώνας που δίνει έμπνευση και πολύτιμα διδάγματα για το σήμερα, δείχνει τη δύναμη που έχει το εργατικό και λαϊκό κίνημα να βάλει κάθε μαντρόσκυλο του συστήματος στη θέση του. Αυτό ενοχλεί και δε σβήνει, όσες βρωμιές κι αν πετάξουν, όσο κι αν αλυχτάνε...

«Αυτόνομοι δήμοι... »

Αυτόνομους δήμους ζητά ο δήμαρχος Αθήνας, Γ. Καμίνης, προκρίνοντας «ελευθερία κινήσεων», που θα τους επιτρέπει την άσκηση αρμοδιοτήτων, από τις συγκοινωνίες μέχρι τα αεροδρόμια, κατά τα πρότυπα άλλων μεγαλουπόλεων, όπως λέει. Είναι γνωστές και διατυπωμένες με σαφήνεια οι θέσεις του Γ. Καμίνη, ο οποίος προβάλλει ως επιτακτικό αίτημα τον δήθεν απογαλακτισμό των δήμων από την κεντρική διοίκηση, με την προϋπόθεση της δυνατότητας παράλληλα να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται σειρά φόρων που σήμερα ανήκουν στο κράτος. Δηλαδή, να λειτουργούν μέσα από όρους αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος και ανταποδοτικότητας σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες και παράδοσής τους στο μεγάλο κεφάλαιο.

Γιατί πώς θα λειτουργήσει ένας δήμος κρίσιμες αρμοδιότητες, όταν η κρατική χρηματοδότηση είναι δραστικά περιορισμένη και διαρκώς μειούμενη, όταν προσλήψεις δεν επιτρέπονται; Ο δρόμος, όπως έχει στρωθεί μεθοδευμένα, οδηγεί σε δήμους - πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου, το οποίο θα λυμαίνεται τους χώρους δράσης τους. Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, ο Γ. Καμίνης τα πάει αρκετά καλά, αφού οι χορηγοί έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Ο στόλος των επαναστατημένων Ελλήνων βγαίνει στο Αιγαίο για να αποτρέψει τουρκική επίθεση στη Σάμο. Η καθοριστική ναυμαχία έγινε στις 5 Αυγούστου και κατέληξε στην καταστροφή του τουρκικού στόλου.

1867 Πεθαίνει ο βασιλιάς Οθωνας.

1875 Γεννιέται ο Ελβετός ψυχίατρος Καρλ Γιουνγκ, θεμελιωτής της αναλυτικής ψυχολογίας.

1894 Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας Αλντους Χάξλεϊ.

1909 Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη η πολιτική - συνδικαλιστική οργάνωση της «Φεντερασιόν», μια από τις πιο μαχητικές, μαζικές και συνεπείς σοσιαλιστικές οργανώσεις, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ενοποίηση του σοσιαλιστικού κινήματος της χώρας μας. Πολυεθνική στη σύνθεσή της, η εφημερίδα της έβγαινε σε 4 γλώσσες (Ελληνικά, Τουρκικά, Βουλγαρικά και Ισπανοεβραϊκά).

1909 Εργατική εξέγερση εκδηλώνεται στη Βαρκελώνη, που διαρκεί έως τις 31/7 και καταστέλλεται βίαια από την αστυνομία και το στρατό. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100, ενώ πάνω από 1.700 καταδικάστηκαν από στρατοδικεία για «ένοπλη εξέγερση» σε διάφορες ποινές (εκτέλεση, φυλάκιση, κ.ο.κ.). Η εξέγερση πυροδοτήθηκε με αφορμή την επιστράτευση που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει την ιμπεριαλιστική επέμβασή της στο Μαρόκο.

1914 Η αγγλική αστυνομία ανοίγει πυρ κατά Ιρλανδών διαδηλωτών στο Δουβλίνο, με αποτέλεσμα 4 νεκρούς και 38 τραυματίες.

1929 Γίνεται η πρώτη δίκη για παράβαση του «Ιδιώνυμου». Ο φοιτητής Π. Μαρμαρέλης δικάζεται σε 8 μήνες φυλάκιση και 3 μήνες εξορία, γιατί διάβαζε την εφημερίδα «Νεολαία», όργανο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ελλάδας (ΟΚΝΕ).

1941 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Φρ. Ρούζβελτ, διορίζει τον στρατηγό Ντάγκλας Μακάρθουρ γενικό διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Απω Ανατολή.

1943 Στο μοναστήρι της Κορώνας Καρδίτσας συνέρχεται το Α' Πανθεσσαλικό Συνέδριο του ΕΑΜ.

1944 Βρίσκεται πεταμένο στους δρόμους της Αθήνας ένα γυναικείο σώμα παραμορφωμένο και μισοκαμένο: Ηταν το πτώμα της Ηλέκτρας Αποστόλου. Την είχε συλλάβει η Ειδική Ασφάλεια και την οδήγησε στο άντρο της οδού Ελπίδας. Εκεί την υπέβαλαν σε φριχτά βασανιστήρια για να της αποσπάσουν μυστικά για την οργάνωση της Αντίστασης και το μηχανισμό του ΚΚΕ, αφού η Ηλέκτρα ήταν μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του Κόμματος.

1946 Το στρατοδικείο των Γιαννιτσών καταδικάζει σε θάνατο την πρώτη γυναίκα αγωνίστρια, την δασκάλα Ειρήνη Γκίνη. Μαζί της καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι 6 κομμουνιστές. Οι καταδικασμένοι στάθηκαν μπρος στο εκτελεστικό απόσπασμα ζητωκραυγάζοντας υπέρ του ΚΚΕ.

1953 Ξεκινά η επίθεση των Κουβανών ανταρτών στο στρατόπεδο της Μονκάδα για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα. Αν και η επίθεση αυτή δεν είχε επιτυχή κατάληξη, ωστόσο αποτέλεσε προοίμιο της νικηφόρας Κουβανικής Επανάστασης 6 χρόνια αργότερα.

1953 Πεθαίνει ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, τρεις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1956 Εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση της Αιγύπτου η εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ. Η εξαγγελία αυτή προκάλεσε την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ στις 29 Οκτώβρη.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org