Τετάρτη 26 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Δικαιοσύνη στα μέτρα του κεφαλαίου

Η ενδοαστική διαπάλη στην Πολωνία και η αντίστοιχη ανάμεσα στην αστική τάξη της χώρας και την ΕΕ καλά κρατούν. Το αντιδραστικό κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) με τα νομοσχέδια που πέρασε επιχειρεί να ελέγξει πλήρως το δικαστικό σύστημα (ορίζοντας τον υπουργό Δικαιοσύνης ως υπεύθυνο για το διορισμό και την παύση δικαστών, καθώς και της διοίκησης του Ανώτατου Δικαστηρίου) και η ΕΕ, των επεμβάσεων και της έντασης της εκμετάλλευσης, επικαλείται «το κράτος δικαίου που αποτελεί θεμελιώδη αξία της ΕΕ» και απειλεί με αντίμετρα.

Σε νέο επεισόδιο στη διαπάλη αυτή, ο Πρόεδρος της χώρας Αντρζέι Ντούντα εξέφρασε προχτές την πρόθεσή του να προβάλει βέτο σε ορισμένα νομοσχέδια, ωστόσο χτες επικύρωσε το νόμο που δίνει στον υπουργό Δικαιοσύνης την εξουσία να διορίζει και να παύει τους προέδρους των τακτικών δικαστηρίων της χώρας.

Το όλο θέμα με την παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, που «σηκώνουν» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο το σοσιαλδημοκρατικό, είναι στην πραγματικότητα αντιπαράθεση για το θεαθήναι. Ολα τα αστικά κόμματα στην Πολωνία, και η ΕΕ, δίκιο τους έχουν τους νόμους που εξασφαλίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου με ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Αλλωστε, από κοινού προχωράνε και μια σειρά αντικομμουνιστικούς νόμους και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές του '90 - '91.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ