Τετάρτη 26 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Εντονες διεργασίες για την «επόμενη μέρα»

Καταυλισμός εκτοπισμένων από τη Ράκα στη βόρεια Συρία

Copyright 2017 The Associated

Καταυλισμός εκτοπισμένων από τη Ράκα στη βόρεια Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Αναποτελεσματικό και επικίνδυνο» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το πρόγραμμα της CIA, εξοπλισμού και εκπαίδευσης ομάδων Σύρων αντικαθεστωτικών, που προώθησε η κυβέρνηση του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, και το οποίο αποφάσισε προσφάτως να καταργήσει ο ίδιος, επιλέγοντας να προωθήσει τα μονοπωλιακά συμφέροντα με άλλους τρόπους, όπως κάνουν και άλλες δυνάμεις για την «επόμενη μέρα» στη Συρία. Πάντως ο στρατηγός Τόμας διαβεβαίωσε ότι η «σχετική απόφαση» δεν ελήφθη για να ικανοποιηθεί η Ρωσία, που είναι από τους βασικούς συμμάχους της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να καταλήξουν μαζί της σε μια διευθέτηση της κρίσης στη Συρία.

Πάντως, πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», αναφερόμενο σε αυτές τις εξελίξεις, εκτίμησε ότι «η συνεργασία της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα αποκτά κεντρική θέση στη στρατηγική του Τραμπ στη Συρία». Το ίδιο διάστημα, η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπ. Ασαντ έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ, με την οποία απαιτεί να αποζημιωθεί για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και τις τεράστιες υλικές καταστροφές στις υποδομές της Συρίας που προκάλεσαν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Θέλουν τις ΗΠΑ... εγγυητή «σταθερότητας»!

Σε συνέντευξη που έδωσε χτες στο πρακτορείο ΑΡ η Ιλχάμ Αχμεντ, ανώτατο στέλεχος του κουρδικού «Δημοκρατικού Συμβουλίου Συρίας» στην πόλη Κομπανί, είπε πως μόλις «ελευθερωθεί» η Ράκα στη βόρεια Συρία θα χρειαστεί «μακροπρόθεσμη αμερικανική πολιτική και οικονομική υποστήριξη» για τη διοίκηση και ανοικοδόμηση της πόλης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο «ρόλος των ΗΠΑ» στον «αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους» δεν πρέπει να τελειώσει με την ανακατάληψη της Ράκα «αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί, ως εγγυητής σταθερότητας, έως ότου χαρτογραφηθεί το πολιτικό μέλλον της εμπόλεμης χώρας».

Περιπολίες Ρώσων σε «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων»

Νωρίτερα, Ρώσοι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως έχουν προχωρήσει στην πράξη τα σχέδια για τη δημιουργία τεσσάρων «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στη Συρία και ότι ήδη μεταξύ 21 και 22 του μήνα Ρώσοι στρατιωτικοί έστησαν δύο φυλάκια ελέγχου και 10 παρατηρητήρια σε τουλάχιστον δύο από αυτές τις ζώνες, εκ των οποίων η μία είναι στο προάστιο της Δαμασκού, Ανατολική Γκούτα, και η άλλη βρίσκεται σε απόσταση περίπου 13 χλμ. από τα κατεχόμενα (από το Ισραήλ) Υψώματα του Γκολάν.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν πως οι περιοχές συμφωνήθηκαν μετά από επαφές με το συριακό στρατό και οργανώσεις αντικαθεστωτικών στη Συρία, και πως τουλάχιστον στην περίπτωση της Αν. Γκούτα ξεκίνησαν περιπολίες Ρώσων στρατιωτικών με Σύρους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις και προετοιμασίες με στόχο το Ιντλίμπ(2018-09-05 00:00:00.0)
Συγκρούσεις σε Αν. Γκούτα και Αφρίν(2018-02-22 00:00:00.0)
Συμφωνία για τις ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων»(2017-09-16 00:00:00.0)
Βομβαρδισμοί αμάχων και εξοπλισμός αντικαθεστωτικών με χημικά...(2017-08-18 00:00:00.0)
Συμμαχίες και παζάρια με φόντο νέα «γενική εκεχειρία»(2016-12-31 00:00:00.0)
Κινεζική πρόταση για «σταδιακή κατάπαυση πυρός»(2012-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ