Τετάρτη 26 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ελιγμός Νετανιάχου για τους περιορισμούς στην Αν. Ιερουσαλήμ

Η βαρβαρότητα της κατοχής των Παλαιστινιακών εδαφών δεν αλλάζει

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Στην αφαίρεση ανιχνευτών μετάλλου υποχρεώθηκαν χτες οι ισραηλινές κατοχικές αρχές στην πλατεία Τεμενών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων για τη νέα απόπειρα της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ανατρέψει το καθεστώς που ισχύει στην περιοχή εδώ και δεκαετίες. Εντούτοις, η εξέλιξη αυτή, που συνιστά τακτική ελιγμού, δεν αλλάζει το χαρακτήρα της βάρβαρης κατοχής του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά εδάφη. Δεν είναι το τέλος της απόπειρας των κατοχικών αρχών να αλλοιώσουν τον ιστορικό χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ. Κυρίως γιατί ήδη η κυβέρνηση Νετανιάχου μελετά και άλλα μέτρα, όπως τη διατήρηση πολυάριθμων αστυνομικών δυνάμεων πέριξ της πλατείας των Τεμενών και την τοποθέτηση θερμικών καμερών τελευταίας τεχνολογίας, με δυνατότητες αναγνώρισης προσώπων.

Η παραπάνω απόφαση συνοδεύτηκε από την κίνηση της Ιορδανίας να επιτρέψει τη μετάβαση στο Ισραήλ του Ισραηλινού φρουρού ασφαλείας που δολοφόνησε την Κυριακή δύο νεαρούς (ο ένας 16χρονος παλαιστινιακής καταγωγής) έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Αμάν.

Και χτες πάντως συνεχίστηκαν εκδηλώσεις πολιτικής ανυπακοής από Παλαιστίνιους και άλλους, στους δρόμους πέριξ του τεμένους Αλ Ακσα.

Ο δε επικεφαλής του λεγόμενου ισλαμικού Βακουφίου στην Ιερουσαλήμ επιφυλάχτηκε να εξετάσει - μετά την ισραηλινή απόφαση - αν οι προσευχές θα συνεχίζονται να γίνονται εκτός του τεμένους Αλ Ακσα.

Αντιδράσεις σε Ισραήλ και Ιορδανία

Η απόφαση του πρωθυπουργού Νετανιάχου να αφαιρέσει τους ανιχνευτές μετάλλου στις εισόδους της πλατείας των Τεμενών προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις σε υπουργούς της κυβέρνησης, όπως την υπουργό Πολιτισμού Μίρι Ρεγκέφ και την υφυπουργό Εξωτερικών Τζίπι Χοτοβέλι.

Ο ίδιος ο Νετανιάχου πάντως έσπευσε να ευχαριστήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναντ Τραμπ (που έστειλε από προχτές τον απεσταλμένο του για τη Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρίνμπλατ, με στόχο, υποτίθεται, την αποκλιμάκωση της έντασης), και να εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του στον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β', που ουσιαστικά έδωσε ένα είδος «ασυλίας» στον προαναφερθέντα Ισραηλινό φρουρό ασφαλείας.

Από την άλλη, η απόφαση του Ιορδανού μονάρχη φαίνεται, σύμφωνα με αραβικές πηγές, πως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και σε υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του, και δη στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς ο Ισραηλινός φρουρός ασφαλείας επιτράπηκε να μεταφερθεί στο Ισραήλ δίχως καν (έστω για τα μάτια του κόσμου...) να ανακριθεί από τις ιορδανικές αστυνομικές αρχές. Ας σημειωθεί επίσης πως ο Ισραηλινός φρουρός - δολοφόνος έγινε δεκτός περίπου σαν «ήρωας» αργά προχτές βράδυ από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η δε κηδεία του 16χρονου Παλαιστινιακής καταγωγής στο Αμάν, που χαρακτηρίστηκε μάρτυρας της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών, μετατράπηκε χτες σε λαϊκό συλλαλητήριο κατά της ισραηλινής κατοχής παλαιστινιακών εδαφών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνονται οι ισραηλινές προκλήσεις στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ(2023-01-04 00:00:00.0)
Αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας(2022-04-20 00:00:00.0)
Σχέδιο που προϊδεάζει για μη αναγνώριση δύο κρατών(2019-04-24 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι ισραηλινές προκλήσεις(2015-10-10 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι κατοχικές δυνάμεις(2015-09-16 00:00:00.0)
Με ελιγμούς συνεχίζει την πολιτική της κατοχής(2014-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ