Τρίτη 18 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Αποφάσεις για ενίσχυση της παρουσίας σε όλα τα μέτωπα των ανταγωνισμών

Από τη δράση της EUNAVFOR «Sophia» στην Κεντρική Μεσόγειο
Από τη δράση της EUNAVFOR «Sophia» στην Κεντρική Μεσόγειο
Συγκεκριμένα μέτρα για να κάνει «πιο αισθητή» την παρουσία της ΕΕ σε μια σειρά από χώρες και «μέτωπα», στα νότια και ανατολικά της, όπου «τρέχουν» οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και διακυβεύονται συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, αποφάσισε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, που συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών.

Αλλωστε, στο ΣΕΥ έγινε, καταρχάς, συζήτηση για τη λεγόμενη «Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ», το σχέδιό της για προώθηση θέσεων - με το όποιο πρόσχημα - των μονοπωλιακών της ομίλων σε άλλες ζώνες του πλανήτη, σε αντιπαράθεση με άλλα κεφάλαια για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν στις «προτεραιότητες» για το 2017 - 2018: «Συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τη συνεργασία της στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω της μελλοντικής δημιουργίας μίας μόνιμης διαρθρωμένης (σ.σ. στρατιωτικής) συνεργασίας (PESCO)», αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν.

Επίσης ότι οι υπουργοί ξεχώρισαν, ως πεδία που πρέπει να εστιάσουν, τη μετανάστευση, την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών, τη «στήριξη» της «σταθερότητας» γειτονικών εταίρων χωρών, τις «στρατηγικές επικοινωνίες», την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, την ενίσχυση των «πολιτικών δεσμεύσεων» της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, την «εμβάθυνση των σχέσεων με τους εταίρους στην Ανατολή» μέσω της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και «την ενίσχυση της εταιρικής μας σχέσης με την Αφρική», ιδίως με το Σαχέλ (Υποσαχάρια Αφρική) και το Κέρας της Αφρικής.

Πυκνώνουν οι αποστολές για την προώθηση των ευρωενωσιακών σχεδιασμών

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το ΣΕΥ εστίασε στην κατάσταση στη Λιβύη, υιοθετώντας σχετικά Συμπεράσματα, στηρίζοντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ Σάρατζ στη χώρα και καλώντας όλες τις «ένοπλες ομάδες» να σταματήσουν τη βία και να συμμορφωθούν με όσα λέει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, το ΣΕΥ αποφάσισε να παρατείνει την «πολιτική αποστολή» της ΕΕ στη Λιβύη, «EUBAM Libya», μέχρι τις 31/12/2018. Επισήμως, η «EUBAM Libya» «βοηθά και συνεργάζεται με τις αρχές της Λιβύης για τη διαχείριση των συνόρων, την επιβολή του νόμου και την ποινική δικαιοσύνη, με ιδιαίτερη έμφαση στο νότο της Λιβύης. Η αποστολή θα ασχοληθεί επίσης με τον προγραμματισμό μιας ενδεχόμενης αποστολής βοήθειας για τη δημιουργία πολιτικών ικανοτήτων και την παροχή βοήθειας σε κρίσεις».

Εξάλλου, το ΣΕΥ υπογράμμισε τη «σημασία» της ναυτικής επιχείρησης «Sophia» της EUNAVFOR MED, την ανάπτυξη δηλαδή πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών της ΕΕ στην Κεντρική Μεσόγειο, σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, με πρόσχημα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και την εξάρθρωση κυκλωμάτων διακινητών. Επίσης, την εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Η χρονική ισχύς της επιχείρησης λήγει σε περίπου 2 βδομάδες, αλλά όπως είπε σε δηλώσεις της η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, που προέδρευε του ΣΕΥ, δεν προβλέπεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή αντίδραση στην παράταση της επιχείρησης. Ωστόσο, σημείωσε ότι χρειάζεται πρώτα, για το τυπικό, μια πρόσκληση από την κυβέρνηση της Λιβύης, αλλά και διάθεση περισσότερων μέσων από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, για τις περιπολίες στην Κεντρική Μεσόγειο, στις οποίες μετέχουν κατά διαστήματα και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το ΣΕΥ, στο πλαίσιο της περιλάλητης Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, ενέκρινε σχέδιο για μια νέα «πολιτική αποστολή», αυτήν τη φορά στο Ιράκ. Επισήμως, «η αποστολή θα εστιάσει στην παροχή βοήθειας στις ιρακινές αρχές για την εφαρμογή των πολιτικών πτυχών της ιρακινής Στρατηγικής Ασφαλείας. Εμπειρογνώμονες της ΕΕ θα παρέχουν συμβουλές και βοήθεια σε τομείς προτεραιότητας ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των αρμόδιων αρχών».

Εξηγούν ότι «η στρατηγική εθνικής ασφάλειας στοχεύει στην οικοδόμηση κρατικών θεσμών ικανών να εδραιώσουν την ασφάλεια, την ειρήνη και την πρόληψη συγκρούσεων στο πλαίσιο του κράτους δικαίου, και σκιαγραφεί ορισμένες απειλές για την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων της τρομοκρατίας, της διαφθοράς, της πολιτικής αστάθειας και της εθνικής και σεκταριστικής πόλωσης».

Θυμίζουμε, η ΕΕ «τρέχει» σήμερα συνολικά 16 πολιτικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές εκτός συνόρων της.

Με «μοχλό» τη μετανάστευση

Οι μετέχοντες υπουργοί συζήτησαν για το θέμα της μετανάστευσης και στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε, με τη συμμετοχή και των Filippo Grandi, ύπατου επίτροπου του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και Lacy Swing, γενικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ο οποίος δίνοντας και το πλαίσιο εντός του οποίου γίνονται οι τέτοιες συζητήσεις, αλλά και ανοιγοκλείνει η «κάνουλα» των μεταναστευτικών ροών ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων, χαρακτήρισε σε δηλώσεις του τη μετανάστευση που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η φτώχεια αναπόφευκτο αλλά και «επιθυμητό» φαινόμενο, εφόσον μπορούν μέσω αυτής «να καλυφθούν θέσεις εργασίας», «να βρεθούν άτομα με τα κατάλληλα προσόντα» και «να ανθίσει η οικονομία»!

Η δε Μογκερίνι διαβεβαίωνε τους δύο παράγοντες ότι η ΕΕ έχει ήδη κάνει πολλά για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στη Λιβύη, την Κεντρική Μεσόγειο και την Υποσαχάρια Αφρική και θα συνεχίσει στο ίδιο τέμπο. Επίσης, σε μια αποστροφή των δηλώσεών της, αργότερα, έκανε λόγο για πιο μεγάλη παρουσία στο έδαφος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για ανάπτυξη πρόσθετων χερσαίων δυνάμεων της ΕΕ στις αφρικανικές ακτές και στην ενδοχώρα, πάντα με πρόσχημα την εξάρθρωση κυκλωμάτων και τη διαχείριση προσφυγικών ροών.

Αποφάσεις για όλα τα μέτωπα

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο σε όλα τα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, χαρακτηριστικές είναι και οι αποφάσεις του ΣΕΥ για:

-- Τη Συρία, όπου αποφασίστηκε η προσθήκη άλλων 16 ατόμων (8 στρατιωτικοί και 8 επιστήμονες) στη σχετική λίστα κυρώσεων της ΕΕ εναντίον στελεχών της συριακής κυβέρνησης, με την αιτιολογία ότι συνδέονται με την ανάπτυξη και χρήση χημικών όπλων. Ετσι ο συνολικός αριθμός εναντίον των οποίων η ΕΕ έχει επιβάλει ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων που βρίσκονται εντός ΕΕ, ανέρχεται σε 255, συν 67 οργανισμοί και επιχειρήσεις των οποίων έχουν δεσμευτεί τα περιουσιακά στοιχεία.

-- Το Πακιστάν, για το οποίο το ΣΕΥ υιοθέτησε Συμπεράσματα, τονίζοντας ότι «κατά τα τελευταία έτη, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Πακιστάν έχουν εμβαθυνθεί με την εφαρμογή του πενταετούς σχεδίου διασύνδεσης που εγκρίθηκε το 2012. Η ΕΕ ενέτεινε επίσης τους θεσμικούς διαλόγους σε τομείς προτεραιότητας, όπως η πολιτική συνεργασία, η ασφάλεια, η διακυβέρνηση, ανθρώπινα δικαιώματα, μετανάστευση, εμπόριο και Ενέργεια». Προαναγγέλλει ότι οι διεργασίες μεταξύ ΕΕ και Πακιστάν συνεχίζονται για «ένα πολιτικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το πενταετές σχέδιο διασύνδεσης μέσω ενός νέου στρατηγικού σχεδίου διασύνδεσης ΕΕ - Πακιστάν».

-- Τη ΛΔ Κορέας, «υπό το φως πρόσφατων εξελίξεων, μεταξύ των οποίων η πλέον πρόσφατη εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων στις 4 Ιουλίου 2017». Οπως δήλωνε η ίδια η Μογκερίνι πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η ΕΕ έχει επιβάλει ήδη εναντίον της ΛΔ Κορέας ένα πολύ σκληρό πλαίσιο κυρώσεων, αλλά θέλει να κρατά ανοικτό ένα κανάλι επικοινωνίας. Εσπευσε, βέβαια, να ξεκαθαρίσει ότι η ΕΕ στηρίζει τη Νότια Κορέα, ενώ στα σχετικά Συμπεράσματα που εξέδωσε το ΣΕΥ, καταδικάζει την πρόσφατη εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγιάνγκ, καλώντας τη να συμμορφωθεί με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να απέχει από «κάθε προβοκατόρικη ενέργεια που θα μπορούσε να αυξήσει τις περιφερειακές και παγκόσμιες εντάσεις».

-- Αργότερα, σε δηλώσεις της με το πέρας της Συνόδου, η Μογκερίνι στάθηκε και στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, καλώντας την κυβέρνηση της χώρας να προχωρήσει σε «πολιτικές χειρονομίες» για να αποκλιμακώσει την ένταση. Επίσης, δίνοντας ένα στίγμα των όσων απεργάζονται στις Βρυξέλλες, μίλησε για σύσταση μιας «Ομάδας Φίλων» της Βενεζουέλας που θα επιβλέψει τις συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα για βελτίωση του «πολιτικού κλίματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλεί σε «διάλογο» με την Τουρκία για τα «αμφισβητούμενα ύδατα»(2020-07-14 00:00:00.0)
«Διαβουλεύσεις» για «μέτρα» κατά της Τουρκίας(2019-11-12 00:00:00.0)
«Βαριά» ατζέντα στο φόντο επικίνδυνων σχεδιασμών(2018-10-24 00:00:00.0)
Αποφάσεις για ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων της ΕΕ(2017-03-07 00:00:00.0)
Πιέσεις Μογκερίνι για διεύρυνση της αποστολής «Επιχείρηση Σοφία»(2016-06-08 00:00:00.0)
Χαιρετίζει τη στρατιωτική παρουσία και δράση για προάσπιση ευρωενωσιακών μονοπωλίων(2014-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ