Τρίτη 18 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Χτίζουν «ιστορίες επιτυχίας» για το κεφάλαιο, φορτώνουν νέα βάρη στο λαό

Με «εγγυητική επιστολή» τα πρόσφατα αντιλαϊκά μέτρα της δεύτερης «αξιολόγησης», αλλά και εκείνα που ετοιμάζονται για τον τρίτο γύρο με πυρήνα τις νέες αντεργατικές ανατροπές, όπως και τις «θετικές δηλώσεις» ιμπεριαλιστικών οργανισμών και εγχώριου κεφαλαίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται για την επικείμενη «δοκιμαστική έξοδο» στις «αγορές».

Εξέλιξη που, σύμφωνα με τα σενάρια που «φούντωσαν» όλες τις προηγούμενες μέρες, δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμη και σήμερα, παρότι μέχρι χτες αργά το βράδυ η κυβέρνηση δεν επιβεβαίωνε τις σχετικές πληροφορίες, διαρρέοντας (στο ΑΠΕ) πως «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση» για έκδοση νέου ομολόγου και πως «η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους». Η δήλωση αυτή συνέπεσε με μια ακόμη «διαρροή», σύμφωνα με την οποία η έκδοση νέου ομολόγου δεν θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς θεωρείται «ρίσκο» τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ίσως η κυβέρνηση να περιμένει μέχρι και το φθινόπωρο, αναμένοντας στο μεταξύ «ενίσχυση της αξιοπιστίας» της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα πάντως με το βασικό σενάριο που διακινείται, η κυβέρνηση προγραμματίζει την έκδοση ομολόγου το οποίο θα έρθει να αντικαταστήσει το προηγούμενο - πενταετούς διάρκειας - που είχε εκδοθεί το 2014 από την τότε κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ύψους 3 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 4,75%. Το συγκεκριμένο ομόλογο λήγει το 2019 και επί της ουσίας αυτό που επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση είναι η αναχρηματοδότησή του με λίγο χαμηλότερο επιτόκιο, ως μια «συμβολική κίνηση» προς τη σταδιακή επάνοδο στις αγορές που θα εξασφαλίσει φτηνότερο χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Παράλληλα, το βασικό σενάριο που αναπαράγεται και από τον ξένο Τύπο τις τελευταίες μέρες, αναφέρει ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προτείνει στους κατόχους του προηγούμενου ομολόγου να το ανταλλάξουν με νέο πενταετούς διάρκειας και λήξης το 2022 και ενδεχομένως να αντληθεί επιπλέον ποσό. Ενα σημαντικό μέρος από αυτό αναμένεται να καταβληθεί και από ελληνικές τράπεζες, ενώ όπως έχει αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμά του ο «Ριζοσπάστης», έχουν υπάρξει επαφές κυβερνητικών παραγόντων με τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και μεθοδεύεται η «συμμετοχή» τους μέσω του «Κοινού Κεφαλαίου» Ασφαλιστικών Οργανισμών και ΝΠΔΔ, που βρίσκεται στη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Την Πέμπτη η συνεδρίαση του ΔΝΤ για το ελληνικό κρατικό χρέος

Η έκδοση νέου κρατικού ομολόγου, στο μεταξύ, συνδέεται και με τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 20 Ιούλη. Σε αυτήν αναμένεται να συζητηθεί η συμμετοχή του Ταμείου στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», ενώ παράλληλα θα συζητηθεί και η «ανάλυση βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους, που σταθερά το ΔΝΤ το χαρακτηρίζει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

Πάντως, παρά τις «τεχνικού» χαρακτήρα αναλύσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος - οι οποίες βεβαίως εκφράζουν βαθύτερες αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων - με δεδομένο ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν κάνει «ό,τι χρειάζεται» για την απρόσκοπτη εξυπηρέτησή του, σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον από επενδυτικά ταμεία του Λονδίνου, της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ, «δείχνοντας» και τις πολιτικές ισορροπίες πίσω από την απόφαση για «έξοδο στις αγορές».

Στα «μισά» η δημοσιονομική προσαρμογή

«Η Ελλάδα βρίσκεται στα μισά της 12ετούς δημοσιονομικής προσαρμογής», επισήμανε στο μεταξύ σε συνέντευξή του (στον «ΣΚΑΪ») ο επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, Γκίντερ Ετινγκερ, που επισκέφτηκε χτες την Ελλάδα (βλέπε θέμα σελ. 4), «δείχνοντας» ουσιαστικά και τον «μακροπρόθεσμο» ορίζοντα της αντιλαϊκής επίθεσης διαρκείας.

Οπως ανέφερε ο επίτροπος, η εκτίμηση γίνεται βάσει της εικόνας της αγοράς εργασίας της χώρας, του επιπέδου των επενδύσεων και του καθαρού εισοδήματος των πολιτών, συνιστώντας «υπομονή» και εκτιμώντας ότι είναι ισχυρή η πιθανότητα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, με δεδομένα πάντα το πιάσιμο του στόχου για τα ματωμένα πλεονάσματα που χαρακτήρισε «φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό» και τους υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης, που όπως είπε θα πρέπει να βασιστούν σε μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Προχωρά και ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και τράπεζες «τρέχουν» με εντατικούς ρυθμούς τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία του λεγόμενου «εξωδικαστικού συμβιβασμού», καθώς χτες ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), Φ. Κουρμούσης, παρουσίασε στις τράπεζες την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν. Η πλατφόρμα θα είναι διασυνδεδεμένη με τον ΕΦΚΑ, την «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ) και τις τράπεζες και σκοπός είναι να έχει τεθεί σε λειτουργία έως τις 3 Αυγούστου.

Στη διαδικασία θα μπορούν να εισέρχονται και να ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται «βιώσιμες» και έχει υπάρξει πλήρης αποτίμηση των περιουσιακών τους στοιχείων, σύμφωνα με τους όρους της απόφασης της υφυπουργού Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα ένα ακόμη κομμάτι του παζλ των συνολικότερων αναδιαρθρώσεων στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, με μοχλό των εξελίξεων σε αυτήν τη φάση να αποτελεί και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, για την απελευθέρωση «χώρου» για τις «βιώσιμες» επιχειρήσεις, με κατεύθυνση τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.

Θυμίζουμε πως στην πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ επισημαίνει την «ενίσχυση του διαμεσολαβητικού ρόλου των τραπεζών» ως αναγκαία προϋπόθεση «για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας», επικεντρώνοντας στο ζήτημα της αποτελεσματικής διαχείρισης και απομείωσης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και παρουσιάζοντας ως προτεραιότητες την πώληση των προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές», την ενεργοποίηση του μηχανισμού για την «εξωδικαστική διευθέτηση» οφειλών υπερχρεωμένων και ταυτόχρονα «βιώσιμων» επιχειρήσεων, το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια και άλλα που έχουν κλειδώσει και ψηφιστεί στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org