Τρίτη 18 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Χτίζουν αυθαίρετα ρημάζοντας τα ιστορικά κτίρια των εξορίστων

Επιβεβαιώθηκαν με αυτοψία των επιθεωρητών Δόμησης και Περιβάλλοντος οι καταγγελίες του ΚΚΕ για την αυθαιρεσία που βασιλεύει στο θανατονήσι

Εξόριστοι στις πρώτες σκηνές
Εξόριστοι στις πρώτες σκηνές
Ούτε ένας μήνας δεν πέρασε από την τελευταία αναφορά του «Ριζοσπάστη» στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Μακρόνησο και ήρθε με τον πλέον επίσημο τρόπο η επιβεβαίωση ότι στο θανατονήσι οργιάζουν η αυθαιρεσία και η καταπάτηση, ότι ο ιστορικός τόπος μετατρέπεται με ραγδαίους ρυθμούς σε χώρο εμπορικής εκμετάλλευσης.

Σε αυτοψία που έκαναν επιθεωρητές Περιβάλλοντος και Δόμησης, κατέγραψαν δεκαεπτά αυθαίρετα, στάνες, αλλά και σπίτια σε επτά παραθαλάσσια σημεία του νησιού, ενώ διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν και άλλα κτίσματα σε άλλα σημεία του νησιού, στα οποία δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση τη μέρα της επιθεώρησης.

Σύμφωνα με τη σχετική καταγραφή:

-- Στον όρμο «Φυλακή», εντοπίστηκαν δύο μαντριά μέσα στη ζώνη απόλυτης προστασίας της Μακρονήσου, το ένα μάλιστα έχει περίφραξη μήκους ενός χιλιομέτρου, που καλύπτει όλο το πλάτος του νησιού από τη δυτική έως την ανατολική ακτή.

-- Εκεί που λειτουργούσε (παράνομα) το παλιό ιχθυοτροφείο παραμένουν και χρησιμοποιούνται πέντε κτίσματα, από λαμαρίνες, τσιμεντόλιθους και άλλα υλικά. Σε ένα, μάλιστα, από αυτά φωτογραφήθηκε πέργκολα και μικρή προβλήτα για να δένουν μικρά σκάφη.

-- Στη θέση «Συκιά» υπάρχει μια μικρή προβλήτα προσέγγισης και δίπλα ένα ισόγειο από λιθοδομή 15 τετραγωνικών. Ακριβώς δίπλα ένα ισόγειο κτίσμα χωρίς σκεπές. Πιο ψηλά στο δρόμο υπάρχει ένα κτίριο 20 τετραγωνικά με σιδερένια πέργκολα και καινούρια δοκό. Δίπλα του και μια κατοικία περίπου 70 τετραγωνικών μέτρων, με φωτοβολταϊκό και καμινάδα από τζάκι.

Γυναίκες εξόριστες στη Μακρόνησο

ΣΥΛ. ΠΟΛ. ΕΞΟΡΙΣΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Γυναίκες εξόριστες στη Μακρόνησο
-- Στον όρμο «Του κουλού» ο βοσκός που εκμεταλλεύεται την περιοχή ισχυρίστηκε ότι οι πρόγονοί του νοίκιαζαν για πάνω από 100 χρόνια το χώρο. Κι εδώ υπάρχει κτίσμα με φωτοβολταϊκά, ενώ σαν στάνες χρησιμοποιούνται τα ιστορικά κτίρια. Δύο επίσης κτίσματα στον ίδιο όρμο έχουν ανακαινιστεί και έχουν πόρτες με κλειδαριές.

-- Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού καταγράφηκε ένα μεγάλο ισόγειο σπίτι με πέργκολες και περιφραγμένο χώρο, σε έκταση που ξεπερνά τα 1.200 τετραγωνικά. Εκεί φωτογραφήθηκε και μια μπετονιέρα, ενώ διαπιστώθηκε ότι χτίζεται ένας τοίχος με πέτρα που προέρχεται από τα γύρω μισογκρεμισμένα κτίσματα, τα οποία βρίσκονται στη ζώνη απόλυτης προστασίας.

-- Ενα πέτρινο σπίτι με ολοκαίνουργια κεραμοσκεπή «φύτρωσε» δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (στο Λαύριο λένε πως η ανακαίνισή της έγινε με χρηματοδότηση από γνωστό εφοπλιστή). Λίγο πιο πέρα υπάρχει άλλο ένα σπίτι με κεραία τηλεόρασης, οι ένοικοι του οποίου κοιτούσαν τους επιθεωρητές με κιάλια.

-- Κοντά στα ερείπια του Α' Τάγματος Σκαπανέων υπάρχει ένα μακρόστενο κτίριο, με λευκούς τοίχους και μπλε παράθυρα και καλαμωτή πέργκολα. Στην ίδια περιοχή καταγράφηκαν άλλα τρία σπίτια κι ένα αυτοκίνητο.

-- Αλλα τρία σπίτια καταγράφηκαν κοντά στους θαλάμους των κρατουμένων, με το ένα να έχει και υπόστεγο.

Τα κτίρια που έχτισαν οι εξόριστοι μετατρέπονται αρχικά σε στάνες και αργότερα σε βιλίτσες
Τα κτίρια που έχτισαν οι εξόριστοι μετατρέπονται αρχικά σε στάνες και αργότερα σε βιλίτσες
Υπενθυμίζεται ότι από το Μάη του 1989 ολόκληρο το νησί έχει κηρυχθεί «ιστορικός τόπος», με τη σχετική απόφαση να αναφέρει ότι «αποτελεί χώρο μνήμης γι' αυτούς που έζησαν όλη τη φρικαλεότητα της περιόδου 1946-1953, αλλά και για όλους τους Ελληνες, κυρίως τις νέες γενιές, γιατί είναι σύμβολο καταδίκης του εμφυλίου πολέμου, όλων των βασανιστηρίων, βωμός ελευθερίας της σκέψης και των ιδεών». Με την ίδια απόφαση χαρακτηρίστηκαν ιστορικά διατηρητέα μνημεία όλα τα κτίρια των στρατοπέδων, «γιατί πολλά χτίστηκαν από τους ίδιους τους κρατούμενους».

Στην πράξη η διάταξη, που ορίζει ότι «απαγορεύονται χρήσεις ή επεμβάσεις που μπορούν να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του ιστορικού τόπου», να επιφέρουν βλάβη στα διατηρητέα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, όχι μόνο παραμένει κενό γράμμα, αλλά και παραβιάζεται προκλητικά. Η ανατολική και η νότια πλευρά του νησιού ήδη μετατρέπονται σε ιδιωτικό χώρο.

Να προστατευτεί το νησί ως τόπος μαρτυρίου

Την κατάσταση που επικρατεί στο νησί έχει καταγγείλει επανειλημμένα το ΚΚΕ, ζητώντας να προστατευτεί ο χώρος. Στις 11 Ιούνη 2017, μιλώντας στην εκδήλωση των Μακρονησιωτών που έγινε πάνω στο θανατονήσι, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, υπενθύμισε το αίτημα που έχει κατατεθεί και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για προστασία του χώρου από τους καταπατητές, καθώς και για τη συντήρηση και κατοχύρωση του ιστορικού χαρακτήρα του νησιού, με τη δημιουργία αντίστοιχου μουσείου. Οπως σημείωσε, τα παραπάνω πρέπει να συνοδεύονται από την κατασκευή των αναγκαίων λιμενικών έργων, προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβαση των επισκεπτών.

Τα αυθαίρετα ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά του νησιού
Τα αυθαίρετα ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά του νησιού
Ενα χρόνο πριν, ο ίδιος ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στις 6 Σεπτέμβρη 2016 στην εκδήλωση που είχε οργανώσει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στη Μακρόνησο, παρουσίασε όλο το πλαίσιο αιτημάτων που αφορούν το νησί: «Να γίνει πραγματικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με σύγχρονο λιμάνι, ώστε να μπορούν να επισκέπτονται τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας το νησί αυτό, για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι».

«Υποστηρίζουμε - τόνισε - ανεπιφύλακτα τις προτάσεις της ΠΕΚΑΜ, άλλων εργατικών - λαϊκών φορέων για τη λήψη άμεσων επειγόντων μέτρων: Αμεση απομάκρυνση των καταπατητών, κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων. Περίφραξη των στρατοπέδων και άλλων χώρων και σηματοδότηση των σημαντικών χώρων λειτουργίας. Τοπική αναστήλωση τμημάτων του στρατοπέδου και άλλων χώρων. Καθαρισμός και βατότητα των δρόμων σύνδεσης των στρατοπέδων και άλλων χώρων. Αναστήλωση των κτιρίων που υπάρχουν. Οργάνωση του κτιρίου των αρτοκλιβάνων που έχει επισκευαστεί σε Ιστορικό Μουσείο μόνιμης έκθεσης φωτογραφιών, αντικειμένων, εντύπων της περιόδου εκείνης. Ενταξη στα εκπαιδευτικά προγράμματα και οργάνωση επισκέψεων σχολείων, για να γίνει γνωστή η Ιστορία στις νεότερες γενιές. Καθαρισμός των στρατοπέδων, των στρατιωτικών στρατοπέδων και λοιπών χώρων. Εγκατάσταση φυλάκων και άλλα τέτοια αιτήματα που τα διεκδικούμε και θα συνεχίσουμε πιο δραστήρια αυτόν τον αγώνα».



Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ