Τρίτη 21 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Χαιρετίζει τη στρατιωτική παρουσία και δράση για προάσπιση ευρωενωσιακών μονοπωλίων

Προτεραιότητα της λυκοσυμμαχίας η με κάθε μέσο διασφάλιση των μονοπωλίων της σε όλο τον πλανήτη

Την επέκταση της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία συντονίζεται από το ευρωενωσιακό Στρατηγείο της Λάρισας, αποφάσισε το ΣΕΥ της λυκοσυμμαχίας
Την επέκταση της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία συντονίζεται από το ευρωενωσιακό Στρατηγείο της Λάρισας, αποφάσισε το ΣΕΥ της λυκοσυμμαχίας
Τη στρατιωτική διείσδυση και παρουσία της ΕΕ σε μια σειρά γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη, για διασφάλιση των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών συμφερόντων, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, επιβεβαίωσε ως προτεραιότητα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ που συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο. Την ελληνική κυβέρνηση στις εργασίες του Συμβουλίου εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα:

Με αφορμή τη δράση των τζιχαντιστών που σε προηγούμενη φάση οργανώθηκαν, εξοπλίστηκαν και υποστηρίχτηκαν ποικιλότροπα από τις ΗΠΑ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα μεταξύ άλλων για να συμβάλουν στην ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει την υποστήριξη της ΕΕ στην ανάληψη και στρατιωτικής δράσης εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Παραπέρα, επιχειρώντας να αποκρύψει το ρόλο του ευρωατλαντικού άξονα και παράλληλα να προωθήσει τους σχεδιασμούς του, το Συμβούλιο καταγγέλλει την κυβέρνηση Ασαντ στη Συρία ως έναν από τους λόγους που «άνθισαν» οι τζιχαντιστές. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκαθαρίζεται ότι η κυβέρνηση Ασαντ «δεν μπορεί να είναι εταίρος στη μάχη κατά του ISIL».

Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε νέα μέτρα κατά της κυβέρνησης του Μπ. Ασαντ: Αλλα 2 πρόσωπα και 2 εταιρείες θα υποστούν κυρώσεις, όπως «πάγωμα» καταθέσεων ή αποθεματικών και απαγόρευση εισόδου σε άλλες χώρες. Πλέον ο αριθμός προσώπων από τη Συρία που υπόκεινται σε τέτοιες κυρώσεις από πλευράς ΕΕ φτάνει τα 211, και των εταιρειών τις 63. Ακόμα, το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει στη Συρία απαγόρευση των εξαγωγών καυσίμων και πρόσθετων που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη, με τη δικαιολογία ότι χρησιμοποιούνται για «αδιάκριτες επιθέσεις από αέρος κατά αμάχων».

Με αυτό το πνεύμα, το Συμβούλιο καλεί την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας «να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη περιφερειακή στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία και το Ιράκ, καθώς και την απειλή του ISIL».

Για τη Λιβύη, καλεί τους Λίβυους «να ενωθούν στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία», προειδοποιεί μάλιστα ότι η «ελευθερία» τους διακινδυνεύεται «αν λιβυκές και διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες αφήνονται να χρησιμοποιούν τη Λιβύη σαν ασφαλές καταφύγιο». Επαναλαμβάνει τη «δέσμευση» της ΕΕ «να συνεχίσει να στηρίζει τη Λιβύη σε τομείς όπως η ασφάλεια, η μετανάστευση (...) Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Λιβύη στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων». Συνοριοφύλαξη και ανθρωποκυνηγητό που έχουν οδηγήσει σε εκατόμβες νεκρών μεταναστών και προσφύγων στα νερά της Μεσογείου.

Για το Αφγανιστάν, το Συμβούλιο εκφράζει την «ικανοποίησή» του για την υπογραφή της διμερούς «συμφωνίας ασφαλείας» με τις ΗΠΑ και τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ περί του καθεστώτος παρουσίας δυνάμεών του στη χώρα και το 2015. «Οι συμφωνίες αυτές παρέχουν τη βάση για τη συνέχιση της διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας για την υποστήριξη των αφγανικών Δυνάμεων Ασφαλείας», αναφέρουν τα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Στρατιωτικές επιχειρήσεις και «συμβουλευτικές αποστολές»

Για την Ουκρανία, αφού επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία και τη θέση της λυκοσυμμαχίας ότι δεν αναγνωρίζει την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, κατηγορεί τη Ρωσία για εμπλοκή στα γεγονότα της Ανατολικής Ουκρανίας και «ενθαρρύνει την Ουκρανία να συνεχίσει τη διαδικασία των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων και του οικονομικού εκσυγχρονισμού». Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κομισιόν να αναζητήσει μια ενδιάμεση συμφωνία για επανάληψη της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ουκρανία, και «ενθαρρύνει» το Κίεβο «να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Ενέργειας (...) ιδίως με την περαιτέρω πρόοδο σχετικά με την αναδιάρθρωση του τομέα του φυσικού αερίου». Επίσης, το Συμβούλιο εγκρίνει το επιχειρησιακό σχέδιο της «Συμβουλευτικής Αποστολής» της ΕΕ στην Ουκρανία για τη «μεταρρύθμιση στον τομέα της Ασφάλειας», επαναλαμβάνοντας «τη σημασία του συντονισμού και της συνοχής με άλλες προσπάθειες της ΕΕ, με τον ΟΑΣΕ, καθώς και με άλλους διεθνείς παράγοντες».

Για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Συμβούλιο «χαιρετίζει την συνεχιζόμενη παρουσία της επιχείρησης Althea», στρατιωτική αποστολή της ΕΕ για την εκπαίδευση - υποτίθεται - των βοσνιακών Ενόπλων Δυνάμεων, που ωστόσο «διατηρεί την ικανότητα να παρέμβει για να στηρίξει τις προσπάθειες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης για τη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος», όπως διευκρινίζεται σε άλλα κείμενα της ΕΕ. Αλλωστε, το Συμβούλιο στα Συμπεράσματά του «επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει σε αυτό το στάδιο, ένα εκτελεστικό στρατιωτικό ρόλο για να υποστηρίξει τις αρχές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να διατηρήσουν το ασφαλές περιβάλλον, στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης εντολής του ΟΗΕ».

Για τη Σομαλία, το Συμβούλιο «επαινεί» το έργο της αποστολής της ΕΕ EUTM για την εκπαίδευση των σομαλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με ειδική αναφορά στη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «Atalanta» στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας (μόνιμη παρουσία πολεμικών πλοίων από τα κράτη - μέλη της ΕΕ στην ανατολική Αφρική, με πρόσχημα την πειρατεία) ξεκαθαρίζει ότι στόχος της ΕΕ είναι να συνεχίσει την αποστολή τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβρη 2016.

Για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το Συμβούλιο επιβεβαίωσε την παράταση της παρουσίας εκεί της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ EUFOR RCA τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μάρτη 2015 (θα αποσυρόταν τάχα στα τέλη του 2014). Η επιχείρηση συντονίζεται από το Στρατηγείο της ΕΕ στην έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα.

  • Σήμερα, Τρίτη, συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, προετοιμάζοντας θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ), την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ