Στην Τεργέστη της Ιταλίας έγινε χτες η 4η Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών Αλβανίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, με βασικό στόχο την ένταξή τους στις ευρωατλαντικές δομές (κάποιες χώρες είναι στο ΝΑΤΟ, όπως Αλβανία και Μαυροβούνιο, αλλά καμία στην ΕΕ) και διακηρυγμένη επιδίωξη να περιοριστεί η επιρροή της Ρωσίας και άλλων ανταγωνιστικών δυνάμεων στην περιοχή.
Ο οικοδεσπότης Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι συναντήθηκε αρχικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στους οποίους μετέφερε την «ανησυχία» του για την εξέλιξη των προσφυγικών ροών, ενώ έκαναν και συζήτηση για την οικονομική κατάσταση. Εκτίμησαν σχετικά ως θετικό στοιχείο ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ είναι σε ανάπτυξη, μια ανάπτυξη βεβαίως αδύναμη, ενώ στάθηκαν στην ανάγκη τα Δυτικά Βαλκάνια να κάνουν βήματα στη σύνδεσή τους με την ΕΕ. Φυσικά αυτό που ενδιαφέρει τους εκπροσώπους των μονοπωλίων είναι πως θα προωθήσουν περαιτέρω τα συμφέροντά τους στην περιοχή και όσο κοινός και αν είναι αυτός ο στόχος, δεν σταματάει η διαπάλη για το ποίος θα πάρει τι.
Οπως είχε ανακοινωθεί, στο πλαίσιο της δημιουργίας της «Κοινής Αγοράς» ή του γερμανικής έμπνευσης «σχεδίου Μάρσαλ για τα Δυτικά Βαλκάνια», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμενόταν να ανακοινώσει «νέα χρηματοδότηση για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή» και την υπογραφή συνθήκης για την ενσωμάτωση των δικτύων μεταφορών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Πάντως λόγω της διαδικασίας συζήτησης του Βrexit (το παζάρι για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ) η διεύρυνσή της θα μείνει «παγωμένη» τουλάχιστον έως το 2019.