Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2017 - αριθ. φύλλου: 12774

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Ανταγωνισμοί με φόντο την προετοιμασία της γεώτρησης

Εντονη στρατιωτική παρουσία περιμετρικά του «οικοπέδου 11», όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον ισχυρών πολυεθνικών


ΣΕΛ.  7
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΧΕΣΗ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΕΡΒΙΑΣ
Κρίκος στα σχέδια του κεφαλαίου για ανάδειξη της Ελλάδας σε «κόμβο»

Η διασυνδεσιμότητα υποδομών και δικτύων στο επίκεντρο της Συνάντησης στη Θεσσαλονίκη


ΣΕΛ.  5

Να γίνει υπόθεση όλων η οργάνωση του απεργιακού αγώνα

Καθολικά συμμετείχαν χτες στην απεργία για τη Συλλογική Σύμβαση οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

  • Μεθαύριο, Κυριακή 16 Ιούλη, απεργούν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, διεκδικώντας νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, με κάλεσμα Ενώσεων και Επιτροπών Αγώνα που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ.
  • Την Πέμπτη 20 Ιούλη, η πανελλαδική απεργία στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού. Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις παλεύουν για δουλειά με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους, κλαδικές Συμβάσεις με αυξήσεις, υποχρεωτικές για όλους, μέτρα προστασίας των ανέργων κ.ά.
  • Η μαζική συμμετοχή στη χτεσινή απεργία των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευή και η αλληλεγγύη από εργατικά σωματεία και άλλους φορείς του κινήματος δίνουν νέα ώθηση στον αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ.

ΣΕΛ.  9   -   11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πανηγύρια και πραγματικότητα

Το έναυσμα για έναν νέο γύρο πανηγυριών για την κυβέρνηση, αλλά και αντιπαραθέσεων με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, έδωσε η «συμβολική» σύσταση της Κομισιόν να τεθεί η Ελλάδα εκτός διαδικασίας «υπερβολικού ελλείμματος».

Η κυβέρνηση, σε πανηγυρικό τόνο, λέει ότι Κομισιόν και αγορές δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, ότι πλέον τα δύσκολα είναι πίσω, ότι οσονούπω έρχεται το «τέρμα της επιτροπείας και της κρίσης», μαζί και η περιβόητη «έξοδος στις αγορές». Κατηγορεί τη ΝΔ ότι παρακολουθεί «αμήχανα» την ιστορία επιτυχίας της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, που επιβεβαιώνεται από τα συγχαρητήρια που πάνε κι έρχονται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από τον ΣΕΒ, τους επιχειρηματικούς ομίλους, διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για τις «υπηρεσίες» και το έργο της. Οτι για το λόγο αυτό, επειδή δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στην οικονομία, στήνει «καβγά» για άλλα ζητήματα, τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία κ.λπ., κατηγορώντας την ότι έτσι «αποσταθεροποιεί» τάχα την «εθνική» προσπάθεια για έξοδο από την κρίση, ότι δίνει κακή εικόνα στους «επενδυτές» και πάει λέγοντας.

Η ΝΔ, παρέα και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, λένε ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για πράγματα που θα έπρεπε και θα μπορούσαν να έχουν γίνει προ πολλού, αν η σημερινή κυβέρνηση τάχα δεν «πελαγοδρομούσε» και έπαιρνε πιο έγκαιρα τα μέτρα που ζητούσε το κεφάλαιο για την ανάκαμψη της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. Οτι τα βαριά μέτρα που φόρτωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο λαό - και ψήφισαν βέβαια και οι ίδιοι με τη μορφή του τρίτου μνημονίου - θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν έγκαιρα εφάρμοζε τα δέοντα η κυβέρνηση. Οτι και σήμερα παραμένει «αναξιόπιστη», δεν μπορεί να «τρέξει» αποφασιστικά τις απαραίτητες «μεταρρυθμίσεις».

Από κοντά τα αστικά επιτελεία, απευθυνόμενα και προς τους δύο, επισημαίνουν ότι δεν είναι ώρα ούτε για πανηγύρια και εφησυχασμό, ούτε για άσκοπη κριτική, αλλά ώρα να «τρέξουν» οι δομικές και θεσμικές «μεταρρυθμίσεις» - αναδιαρθρώσεις για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και για την προσέλκυση «επενδυτών» και κεφαλαίων στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.

Τι μένει έξω από το «κάδρο»; Τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, η ισοπέδωση των οποίων αποτελεί την «εγγυητική επιστολή» για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, όπως δείχνει και η «επιστολή προθέσεων» της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ, με τις επιπλέον διαβεβαιώσεις για την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και τις προβλέψεις για επιπλέον μέτρα σε περίπτωση που δεν πιάνονται οι στόχοι.

Τι σημαίνει για το λαό το «τέλος της επιτροπείας» για την καπιταλιστική οικονομία και «έξοδος στις αγορές», ώστε η κυβέρνηση να μαζέψει χρήμα για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων; Ατελείωτα μνημόνια για τα επόμενα πολλά χρόνια, σύμφωνα με όσα προβλέπει και το πρόσφατο τέταρτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «σφαγείο» στα επιδόματα, νέο γύρο λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Τι προϋποθέτει η προσέλκυση επενδυτών, πέρα από νέα προκλητικά προνόμια, φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές και κάθε είδους διευκολύνσεις; Αντεργατικά μέτρα χωρίς τέλος, απογείωση της εκμετάλλευσης, εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο», μισθούς πείνας και απληρωσιά, χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, όπως προβλέπεται στον τρίτο γύρο «αξιολόγησης» που τώρα ξεκινά, αλλά και όπως δείχνουν και οι «τροχιοδεικτικές» που ρίχνουν κυβέρνηση και αστικά επιτελεία με αφορμή τις απεργίες που γίνονται αυτό το διάστημα.

Το άλλο «μισό» των δηλώσεων άλλωστε όλων των εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για την «εμπιστοσύνη» που δείχνουν στην Ελλάδα, περιέχει πάντα την υπενθύμιση για απαρέγκλιτη συνέχιση των αναδιαρθρώσεων και την υλοποίηση των μέτρων για να πιάνονται οι στόχοι του κεφαλαίου.

Ακριβώς αυτούς τους στόχους, την καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής χωρίς τέλος, πρέπει να βάλουν στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι και ο λαός, δυναμώνοντας την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς και συνολικά, με σημαία τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες.


Eurokinissi


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να παρθούν τώρα μέτρα για τους σεισμόπληκτους στη Λέσβο

Να παρθούν με ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στη Λέσβο απαιτεί το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.


ΣΕΛ.  19


ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν στο Ζευγολατιό Κορινθίας

ΣΕΛ.  19
ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Με αναβαθμισμένη ελληνική συμμετοχή στα σύνορα με Ρωσία

ΣΕΛ.  4
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Προετοιμασίες για τον επόμενο κύκλο της αντιλαϊκής επίθεσης

ΣΕΛ.  3
«ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ»
Συνεχίζεται το πλατύ άνοιγμα του ΚΚΕ σε τόπους δουλειάς

ΣΕΛ.  12   -   13


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org