«Οσο περισσότερη συνεργασία υπάρχει, τόσο ισχυρότερη θα είναι η "Διαδικασία του Βερολίνου"», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, χτες, από τα Τίρανα, αναφερόμενη στις σχέσεις των 6 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη) και στις ετήσιες συναντήσεις που ξεκίνησαν το 2014 με πρωτοβουλία του Βερολίνου με ορίζοντα την ένταξή τους στην ΕΕ.
«Από γεωστρατηγική πλευρά, η ΕΕ, ή και πιο συγκεκριμένα η Γερμανία, έχει αυτοτελές συμφέρον από την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», επανέλαβε η Μέρκελ, όπως είχε κάνει προχτές και στο Βελιγράδι, όπου ξεκίνησε μία από τις τελευταίες της περιοδείες ως καγκελαρίου, αν όχι την τελευταία, αναδεικνύοντας και έτσι τη σημασία της περιοχής για το γερμανικό κεφάλαιο.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, συνεχάρη τα Τίρανα για «την ανοικοδόμηση του συστήματος Δικαιοσύνης» και ισχυρίστηκε ότι «Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία έχουν εκπληρώσει τους όρους για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες» αλλά η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει εξαιτίας του βέτο που διατηρεί η Βουλγαρία. Πρόσθεσε πάντως ότι «οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Στις 8 Οκτώβρη θα συναντηθούμε ξανά στη Σλοβενία. Η καρδιά μου χτυπά δυνατά γι' αυτήν την περιοχή. Εύχομαι σε όλους σας ειρήνη, ευημερία και περισσότερες δουλειές».
Η Μέρκελ είχε στα Τίρανα συνάντηση με τους ηγέτες των 6 χωρών, με τα σχετικά ρεπορτάζ να σημειώνουν πως αυτή εστίασε στην ανάπτυξη της Κοινής Περιφερειακής Αγοράς. Ο Ράμα αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» (που ξεκίνησε πρόσφατα και πολλοί αποκαλούν «μίνι Σένγκεν»), με στόχο την κατάργηση περιορισμών στη μετακίνηση προϊόντων και ανθρώπων μεταξύ Σερβίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, υποστηρίζοντας ότι αυτή «είναι απόγονος της "Διαδικασίας του Βερολίνου"» και θα την επιταχύνει. Τόνισε δε ότι «πρέπει να εργαστούμε σε πολλά επίπεδα για να αναπτυχθεί η περιοχή. Δεν πρέπει να περιμένουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ για να φτιάξουμε νέους αυτοκινητόδρομους ή να αναπτύξουμε ψηφιακές υποδομές και κοινές αγορές».