Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Ανακοίνωσε απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο από το 2023

Η Πολωνία σκοπεύει να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου από το 2023, επιβεβαίωσε ο αρμόδιος πληρεξούσιος της πολωνικής κυβέρνησης, παραμονές των εγκαινίων του αγωγού «Nord Stream 2» που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία - δίπλα στον «Nord Stream 1» - και αναμένεται ως και να διπλασιάσει το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Στο νέο ρωσικό αγωγό έχουν αντιταχθεί οι ΗΠΑ, προωθώντας το αμερικανικό LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και θέλοντας να εμποδίσουν την ενίσχυση της γεωπολιτικής επιρροής της Ρωσίας στην Ευρώπη, ενώ Πολωνία και Βαλτικές Χώρες πρωτοστάτησαν για να εμποδιστεί η κατασκευή του.

Ο Πολωνός πληρεξούσιος, Π. Ναΐμσκι, δήλωσε χτες ότι «δεν θα παρατείνουμε τη σύμβαση με τη ρωσική "Gazprom"» και αναμένει ότι ο «Βαλτικός Αγωγός» (Baltic Pipe), που συνδέει τα νορβηγικά κοιτάσματα φυσικού αερίου με τη Δανία και την Πολωνία, θα λειτουργήσει πλήρως από 1/10/2022.

Καθώς οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους στην Ευρώπη επιδιώκουν να μειώσουν τις προμήθειες ρωσικού αερίου, η Πολωνία βρίσκεται παράλληλα σε διαδικασία διαφοροποίησης των πηγών Ενέργειας, ενώ το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της εξάρτησης της χώρας από τον άνθρακα.

«Η ποσότητα αερίου που θα χρησιμοποιήσουμε στην Πολωνία θα αυξηθεί κατά περίπου 50% έως το 2030», πρόσθεσε ο Ναΐμσκι και καθώς η πολωνική εταιρεία «Gaz-System» κατασκευάζει διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, θα επιτραπεί η εισαγωγή «ολόκληρης της ποσότητας φυσικού αερίου που είναι απαραίτητη για την οικονομία από άλλες πηγές, εκτός της Ρωσίας».

Μόλις τεθεί σε λειτουργία ο «Baltic Pipe», θα μπορεί να μεταφέρει 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ