Πέμπτη 13 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
Οι προεκτάσεις μπορεί να είναι πολύπλευρες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΖΕΝΤΑ.--

Ενδεικτικές των προεκτάσεων που μπορεί να αποκτήσει η κρίση στον Περσικό Κόλπο είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμεντ Αμπου Ζεϊντ, ότι δεν μπορεί χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία να είναι μέλη της διεθνούς συμμαχίας που έχει στηθεί για την «αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους» και ότι είναι ανάγκη «η συμμαχία να αποκλείσει διπρόσωπες χώρες». Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συμμετοχή του Αιγύπτιου διπλωμάτη στη συνεδρίαση «ομάδας εργασίας» της Συμμαχίας στην Ουάσιγκτον και δίνουν συνέχεια στην αντιπαράθεση που μαίνεται με το Κατάρ, όπως έχει εκδηλωθεί και με την επιβολή μέτρων αποκλεισμού κατά της Ντόχα από τις αρχές του Ιούνη.

Οι κατηγορίες, βέβαια, περί «στήριξης της τρομοκρατίας» είναι τουλάχιστον υποκριτικές, αφού και το Κατάρ και οι αραβικές χώρες που σήμερα το κατηγορούν για στήριξη του «Ισλαμικού Κράτους», πρωτοστάτησαν στη δημιουργία και ισχυροποίηση τζιχαντιστικών οργανώσεων για την ανατροπή συσχετισμών ευνοϊκών για τις δικές τους επενδυτικές, γεωπολιτικές και άλλες προτεραιότητες.

Στο μεταξύ, χτες, στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας αναμενόταν να ξεκινήσει συνάντηση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, με τον Σουδάραβα ομόλογό του αλλά και τους ΥΠΕΞ από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτο και Μπαχρέιν, για να εξεταστούν οι εξελίξεις στον Κόλπο. Μια μέρα πριν, ο Τίλερσον είχε χαρακτηρίσει «λογικές» τις θέσεις του Κατάρ, το οποίο είχε απορρίψει λίστα αιτημάτων που θέτει η άλλη πλευρά για την άρση των κυρώσεων.

Ο Τίλερσον βρίσκεται στον Κόλπο από τη Δευτέρα, ενώ στη διάρκεια συναντήσεων που είχε στην καταριανή πρωτεύουσα, ανακοινώθηκε και η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας και κατανόησης Ουάσιγκτον - Ντόχα κατά «της τρομοκρατίας». Ωστόσο, αυτό χαρακτηρίστηκε ανεπαρκές από τις άλλες αραβικές χώρες που πρωτοστατούν στη «διένεξη».

Αλλωστε, το βάθος της κόντρας φαίνεται και από τα αιτήματα που προκρίνονται προς την Ντόχα, περί υποβάθμισης των σχέσεών της με το Ιράν, αλλά και «λουκέτου» της στρατιωτικής βάσης που η Τουρκία έχει στο Κατάρ.

Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί - υποδεχόμενος στην Αγκυρα τον Καταριανό ομόλογό του Αχμεντ μπιν Τζάσιμ αλ-Θάνι - δήλωσε πως μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει στείλει 197 μεταφορικά αεροσκάφη, 16 φορτηγά και ένα πλοίο στο Κατάρ, στο πλαίσιο και της στελέχωσης της στρατιωτικής της βάσης στη χώρα. Η Αγκυρα δίνει μεγάλη σημασία στη διαρκή αναβάθμιση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο του ευρύτερου ρόλου για τη «σταθερότητα» της περιοχής που δηλώνει έτοιμη να αναλάβει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ