Από τη συνάντηση στο Δυρράχιο της Αλβανίας |
Στην επίσπευση των διαδικασιών με στόχο τη δημιουργία δυτικοβαλκανικής «κοινής οικονομικής ζώνης» πριν από τη μακροπρόθεσμη ένταξη και των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, συμφώνησαν τη Δευτέρα στη διάρκεια άτυπης Συνόδου Κορυφής ηγετών και ανώτερων αξιωματούχων χωρών της περιοχής στο Δυρράχιο της Αλβανίας, που πραγματοποιήθηκε παρουσία μεταξύ άλλων του επιτρόπου της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη, Σούμα Τσακραμπάρτι και του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σαφέστατα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίζει το ρόλο του σημαιοφόρου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα που είναι στο τραπέζι συζητήσεις για αλλαγές συνόρων.
Ο οικοδεσπότης της συνόδου, Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, διαπίστωσε στη συγκεκριμένη σύνοδο ένα «διαφορετικό επίπεδο πολιτικής βούλησης και συνεργασίας» μεταξύ των έξι χωρών των Δ. Βαλκανίων (Σερβία, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη), παρατηρώντας ωστόσο ότι αυτή «δεν συνοδεύεται με το ίδιο επίπεδο οικονομικής συνεργασίας».
Ο επίτροπος της ΕΕ Γ. Χαν διέκρινε επενδυτικές ευκαιρίες στην προώθηση της περιοχής ως τουριστικού προορισμού, αγροτικής παραγωγής, περαιτέρω «βελτίωσης του τομέα Ενέργειας όπου υπάρχουν ανεκμετάλλευτες δυνατότητες». Επισήμανε ακόμη ότι το εμπόριο μεταξύ των έξι χωρών των Δ. Βαλκανίων αυξήθηκε πέρσι κατά 13%.
Ο 59χρονος Βρετανο-ινδός Σούμα Τσακραμπάρτι με την ιδιότητα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για «αύξηση των επενδύσεων στην περιοχή».
Στη σύνοδο Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και ΠΓΔΜ δεν εκπροσωπήθηκαν από τους πρωθυπουργούς αλλά από άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Στο τέλος της άτυπης συνόδου ανακοινώθηκε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια θα πραγματοποιηθεί στο Σαράγεβο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης το Μάη του 2019.
Επίσης στην προχτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Αγκελα Μέρκελ, όπου συζητήθηκε και το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε για το παζάρι Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου: «Υποστηρίζουμε όλες τις συνομιλίες που οδηγούν σε αποτελέσματα, όμως ταυτόχρονα λέμε ότι η εδαφική ακεραιότητα, όπως έχει δημιουργηθεί σήμερα, είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Το κατέστησα σαφές και κατά την επίσκεψη των πρωθυπουργών από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο (σ.σ. στο Βερολίνο)». Βεβαίως η δήθεν προσήλωση της Γερμανίας στα υπάρχοντα σύνορα είναι απολύτως υποκριτική, όπως έχει δείξει και η συμβολή της στην επέμβαση για τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.
Σε μια παράλληλα εξέλιξη, η αλβανική αεροπορική εταιρεία «Air Albania», που δημιουργήθηκε το Νοέμβρη του 2017 με απόφαση της κυβέρνησης του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα και την υποστήριξη της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας «Turkish Airlines» (που έχει το 49% των μετοχών της «Αir Albania»), ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει τις επόμενες βδομάδες δρομολόγια που θα συνδέσουν την πρωτεύουσα της Αλβανίας, Τίρανα, με την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα. Τα Τίρανα θα συνδεθούν αεροπορικά και με τις πρωτεύουσες των Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ και Κροατίας. H «Air Albania» διαθέτει προς το παρόν ένα αεροσκάφος τύπου Α319 και προγραμματίζει την απόκτηση άλλων δύο, τύπου Α320, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι από την επόμενη χρονιά θα ανοίξουν τα σύνορα ανάμεσα στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.