Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Υποδοχή Ορμπάν, ενδοκυβερνητικές τριβές και διαδήλωση

Από τη χτεσινή διαδήλωση στο Μιλάνο

ANSA

Από τη χτεσινή διαδήλωση στο Μιλάνο
ΡΩΜΗ.--

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι (ηγέτης της αντιδραστικής «Λέγκας» που είναι το ένα από τα δύο κόμματα της κυβέρνησης) υποδέχτηκε χτες στο Μιλάνο (την ιδιαίτερη πατρίδα του) τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, που δηλώνει «θαυμαστής του Σαλβίνι», προκειμένου να συζητήσουν για πολλά θέματα στα οποία συμφωνούν, όπως το Μεταναστευτικό (που εξελίσσεται σε βασικό μοχλό όξυνσης πολλών παζαριών μέσα σε όλη την ΕΕ). Στο Μιλάνο ταυτόχρονα χιλιάδες κόσμου, ανάμεσά τους και πολλοί μετανάστες, διαδήλωσαν ενάντια στην αντιμεταναστευτική πολιτική, όπου πρωτοστατεί και η ουγγρική κυβέρνηση.

Η άφιξη του Ορμπάν έγινε στον απόηχο της υπόθεσης «Diciotti», του πλοίου όπου εγκλωβίστηκαν για μέρες εκατοντάδες κατατρεγμένοι από την Αφρική και αξιοποιήθηκαν στην «αντιπαράθεση» Ρώμης - Βρυξελλών. Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του Σαλβίνι, από συγκέντρωση του κόμματός του στην πόλη Πίντσολο, ότι «η Ευρώπη απέδειξε μία ακόμη φορά ότι είναι μια πρωτόγνωρη βρωμιά, που δεν αξίζει τα λεφτά μας». Αλλά και ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας Λουίτζι ντι Μάγιο - ηγέτης του άλλου κυβερνώντος κόμματος «Κίνημα 5 Αστέρων» - προειδοποίησε με μη καταβολή της οικονομικής συνδρομής της Ιταλίας στην Ευρωένωση.

Πάντως, η υποδοχή που επιφύλαξε στον Ορμπάν η «Λέγκα» φαίνεται ότι έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον κυβερνητικό του εταίρο. Ο ντι Μάγιο επέκρινε πρόσφατα την κυβέρνηση της Ουγγαρίας ότι «υψώνει τείχη από συρματοπλέγματα και αρνείται τον καταμερισμό» και είπε πως «σε ό,τι με αφορά, οι χώρες που αρνούνται τον καταμερισμό δεν δικαιούνται ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις». Ο ντι Μάγιο είπε ακόμα πως «ο Ορμπάν είναι πολύ διαφορετικός από εμάς και πρέπει να το υπογραμμίσουμε. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός εκπροσωπεί μια δύναμη της δεξιάς, ενώ το M5S δεν ανήκει ούτε στην αριστερά ούτε στη δεξιά».

Θυμίζουμε ότι διαφωνίες μεταξύ M5S και «Λέγκας» εκφράστηκαν και στο πλαίσιο της υπόθεσης «Diciotti», όταν ο Σαλβίνι είχε υποστεί την έντονη κριτική τού (προερχόμενου από το M5S) προέδρου της Βουλής, Ρομπέρτο Φίκο, σχετικά με την αντιμετώπιση της υπόθεσης.

Ωστόσο, μετά τη συνάντηση με τον Ορμπάν, ο Σαλβίνι μίλησε για εποικοδομητική συζήτηση και δήλωσε ότι «θα υπάρξουν και πολλές άλλες για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού», ενώ ο Ορμπάν επαίνεσε τον Σαλβίνι, σημειώνοντας ότι είναι «ο πρώτος πολιτικός στη Μεσόγειο που πήρε την ευθύνη να προσπαθήσει να σταματήσει την είσοδο μεταναστών στην Ευρώπη από τη θάλασσα» και ταυτόχρονα ότι η χώρα του «είναι η απόδειξη ότι οι μετανάστες μπορούν να ανακοπούν στη στεριά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ