Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Επαφές Μακρόν σε Δανία και Φινλανδία

ΠΑΡΙΣΙ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Επαφές σε ευρωπαϊκές χώρες για να προωθήσει τις ιδέες του για την ενίσχυση της «ευρωπαϊκής κυριαρχίας» ξεκίνησε χτες ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που άρχισε από την Κοπεγχάγη και μέχρι αύριο αναμένεται να φτάσει και στο Ελσίνκι.

Σύμφωνα με γαλλικά και άλλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, Δανία και Φινλανδία επιλέχθηκαν εξαιτίας της σχετικής απόστασης που διατηρούν σήμερα οι δύο πλευρές στη συμμετοχή τους σε ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας, ασφάλειας κ.λπ. Για παράδειγμα, η Δανία δεν είναι στην Ευρωζώνη.

Ο Μακρόν έγινε δεκτός πρώτα στο παλάτι Αμαλίενμποργκ από τη βασίλισσα Μαργκρέτ, και μετά αναμενόταν να συναντηθεί με τον Δανό πρωθυπουργό Λαρς Λέκε Ράσμουσεν. Σύμφωνα με το δίκτυο «Ερόπ 1», οι δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος σε μια «διαβούλευση με πολίτες», με θέμα «το μέλλον της Ευρώπης», στην οποία θα πάρουν μέρος επιχειρηματίες και συνδικαλιστές. Οπως τόνιζαν πηγές της γαλλικής Προεδρίας στα ΜΜΕ, το Παρίσι εκτιμά ιδιαίτερα το «δανέζικο μοντέλο» των μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά τομείς, όπως τα Εργασιακά, καθώς έχει προχωρήσει η «απελευθέρωση» απολύσεων, ωραρίου κ.λπ. Η επίσκεψη Μακρόν στη Δανία είναι η πρώτη Γάλλου Προέδρου μετά από 36 χρόνια.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Λε Μοντ», πάντως, ο Ράσμουσεν είχε τονίσει ότι «είναι σημαντικό να διατηρηθεί μία ελαφριά πίεση σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες για να παράξουν αποτελέσματα. Νομίζω ότι καθιερώνοντας μια κοινή δημοσιονομική πολιτική, όπως προτείνει ο κ. Μακρόν, θα χάσουμε ορισμένα από τα κίνητρα που υπάρχουν σε εθνικό επίπεδο».

Με τις επαφές του στο Ελσίνκι, ο Μακρόν θα έχει κάνει συναντήσεις με περισσότερους από τους μισούς Ευρωπαίους ηγέτες, τις οποίες σίγουρα θα επιδιώξει να διευρύνει, εν αναμονή και των προτάσεων που θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες για την «ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικολογίας

Ενώ ο Μακρόν βρισκόταν στην Κοπεγχάγη, στο Παρίσι ο υπουργός Οικολογίας της κυβέρνησής του, Νικολά Ιλό, μιλώντας ζωντανά στο ραδιόφωνο (στον σταθμό «Φρανς Ιντερ») ανακοίνωνε την απόφασή του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Υποστήριξε ότι αισθανόταν «ολομόναχος στο χειρισμό» των «περιβαλλοντικών προκλήσεων» και ότι δεν υπήρχε επαρκής πρόοδος σχετικά με την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την «κλιματική αλλαγή». Ο 63χρονος πρώην τηλεοπτικός παρουσιαστής και οικολόγος ακτιβιστής είχε θεωρηθεί από τα «γερά χαρτιά» του Μακρόν και η ένταξή του στην κυβέρνηση είχε ερμηνευτεί ως σοβαρή ένδειξη της αποφασιστικότητας για «αναμέτρηση με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Μακρόν δήλωσε ότι σέβεται την «ελευθερία» του Ιλό και εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να βασιστεί στη συνεργασία του «υπό άλλη μορφή, από εκεί όπου θα βρίσκεται».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ