Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέες καταγγελίες για προβοκάτσια και επίθεση

Σύρος στρατιώτης στην ανακατειλημμένη πόλη Ραστάν, όπου ο πληθυσμός είχε μείνει χωρίς τα βασικά αγαθά

Copyright 2018 The Associated

Σύρος στρατιώτης στην ανακατειλημμένη πόλη Ραστάν, όπου ο πληθυσμός είχε μείνει χωρίς τα βασικά αγαθά
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Επικίνδυνη κινητικότητα αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα ισχυρές ναυτικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αυξάνονται οι καταγγελίες της Ρωσίας, συμμάχου της Συρίας, για στήσιμο νέας προβοκάτσιας με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ (που βρίσκεται υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών) ως το πρόσχημα για νέους βομβαρδισμούς κατά συριακών δυνάμεων.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ επανέφερε χτες στο προσκήνιο τις καταγγελίες για προσπάθειες στησίματος νέας προβοκάτσιας, διαβεβαίωσε πως η Ρωσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τέτοια σχέδια και τόνισε: «Η ηγεσία ΗΠΑ και Γερμανίας μπορούν να το εμποδίσουν καταβάλλοντας κοινές προσπάθειες. Αμφιβάλλω όμως πως η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει στα σοβαρά την εφαρμογή αυτού του σχήματος προβοκάτσιας, που θα καταστρέψει τη διαδικασία ομαλοποίησης στη Συρία». Επίσης, έγινε γνωστό ότι η Ρωσία ξεκίνησε διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προειδοποιώντας για ενδεχόμενο χτύπημα.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θυμήθηκε την επίθεση που εξαπέλυσαν στις 14 του περασμένου Απρίλη ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στην Αν. Γκούτα της Συρίας με πρόσχημα ανάλογη προβοκάτσια σε βάρος αμάχων.

Χτες, πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ Ερικ Παχόν απέδωσε σε «προπαγάνδα» τις ρωσικές καταγγελίες, αλλά έσπευσε να προσθέσει πως «αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε απροετοίμαστοι να απαντήσουμε εάν ο Πρόεδρος δώσει τέτοια εντολή».

Μετά την προχτεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών ΗΠΑ Ντ. Τραμπ και Γερμανίας Αγκ. Μέρκελ με κεντρικό θέμα την «κατάσταση στο Ιντλίμπ» της Συρίας, χτες έγινε τηλεφωνική επικοινωνία και ανάμεσα στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν. Σε ανακοίνωση που εξεδόθη στο Λονδίνο, αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες «αναφέρθηκαν στις ανησυχίες που προκαλεί η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του συριακού καθεστώτος στη βορειοδυτική Συρία και στο ενδεχόμενο νέας χρήσης χημικών όπλων από τη Δαμασκό»...

Πληροφορίες για παζάρια Αμερικανών στη Δαμασκό

Αίσθηση προκάλεσε μέσα σε αυτό το κλίμα χτεσινό εκτενές ρεπορτάζ της λιβανέζικης εφημερίδας «Αλ Ακμπάρ», που φέρεται πως διατηρεί στενότερες σχέσεις με τη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», που μετέδωσε ότι τον περασμένο μήνα μετέβησαν στη Δαμασκό στελέχη της CIA που συναντήθηκαν για τέσσερις ώρες με Σύρους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας. Τους υποσχέθηκαν πως οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τα (παράνομα...) στρατεύματά τους από τη Συρία υπό όρους. Μεταξύ αυτών των όρων φέρεται πως είναι η έγγραφη υπόσχεση της συριακής κυβέρνησης πως οι αμερικανικές εταιρείες θα πάρουν «μερίδιο της αγοράς πετρελαίου» και θα δώσουν «πληροφορίες για τρομοκράτες».

Μέχρι χτες αργά το απόγευμα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν διέψευσαν αυτές τις πληροφορίες.

Με φόντο το σκηνικό πιθανής, νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης, συνεχίζονται και οι κόντρες μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για το εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τις μαζικές επιστροφές Σύρων προσφύγων στις εστίες τους. Οπως και να 'χει, η ανακατάληψη εδαφών από το συριακό στρατό και η απομάκρυνση ένοπλων αντικαθεστωτικών δείχνουν να ενθαρρύνουν τις επιστροφές προσφύγων, παρά τις τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, κατοικίες κ.α. Τέτοιες εικόνες παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες και στα σύνορα Λιβάνου - Συρίας και στη νότια πόλη Νταράγια, που ανακαταλήφθηκε από το συριακό στρατό.

Χτες, επίσης, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,Φίλιππο Γκράντι, ότι η κυβέρνησή του ενθαρρύνει τον εθελούσιο επαναπατρισμό εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο στην Ιορδανία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ