Πέμπτη 13 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη: Απεργούν σήμερα διεκδικώντας υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης
  • Επισιτισμός - Τουρισμός: Συνεχίζοντας τη θεματολογία του μπροστά στην απεργία του κλάδου στις 20/7, ο «Ριζοσπάστης» φιλοξενεί δύο ρεπορτάζ: Για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Κεντρικής Μακεδονίας και για τους σπουδαστές των σχολών μαθητείας και κατάρτισης που εργάζονται στον κλάδο
  • -- Εμποροϋπάλληλοι - Αυτοαπασχολούμενοι: Την Κυριακή 16/7 η απεργία ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας
Διεθνιστική αλληλεγγύη στους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων στην Ελλάδα

Τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη στους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων της Ελλάδας εκφράζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από μια σειρά χώρες.

Συγκεκριμένα, την αλληλεγγύη τους για τις απεργιακές μάχες των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευή, στο Εμπόριο και τον Τουρισμό εκφράζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις:

  • USB (Ιταλία)
  • CTP (ΛΔ Κονγκό)
  • FSOC (Κανάριες Νήσοι)
  • ICEU (Σρι Λάνκα)
  • «Left Bloc» (Αυστρία)
  • LAB (Χώρα των Βάσκων)
  • ΣΕΜΜΗΚ - ΠΕΟ (Κύπρος)
  • Ευρωπαϊκό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας
  • Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΠΣΟ
  • Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Συνταξιούχων της ΠΣΟ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Νέα 24ωρη απεργία σήμερα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη η απεργιακή συγκέντρωση - Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνουν οι Λαϊκές Επιτροπές από τις συνοικίες του Πειραιά

Η σημερινή απεργία αποτελεί σημαντικό σταθμό στις πολύμορφες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργάτες στη Ζώνη από την αρχή του έτους
Η σημερινή απεργία αποτελεί σημαντικό σταθμό στις πολύμορφες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργάτες στη Ζώνη από την αρχή του έτους
Με νέα 24ωρη απεργία, σήμερα, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης κλιμακώνουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που θα περιλαμβάνει ανάκτηση απωλειών τους κατά τα χρόνια της κρίσης και θα προβλέπει ικανοποιητικά μεροκάματα που να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στην πλατεία Κοραή, όπου έχει προγραμματιστεί συναυλία.

Κλιμάκωση ενός πολύμορφου αγώνα από τις αρχές του χρόνου

Η σημερινή απεργία είναι ένας ακόμα σημαντικός σταθμός του πολύμορφου αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι της Ζώνης από τις αρχές του χρόνου, ο οποίος ήδη έχει καταγράψει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Μέσα από την επίμονη προσπάθεια των δυνάμεων του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και των Παραρτημάτων του σε Πέραμα και Σαλαμίνα, μέσα από περιοδείες, συσκέψεις, συνεχή κουβέντα στους τόπους δουλειάς, καρνάγια, συνεργεία, επισκευαζόμενα πλοία, έχει ενταχθεί στη μάχη η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, συμβάλλοντας καθοριστικά στις αποφάσεις του Συνδικάτου. Η ίδια η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδικάτου για τη σημερινή απεργία πάρθηκε σε ανοιχτή συνεδρίαση στο Παράρτημα του Συνδικάτου στο Πέραμα. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε ακόμα ότι αν οι εργοδότες δεν έχουν υπογράψει έως το Σάββατο 15/7 την κλαδική ΣΣΕ, τότε οι εργαζόμενοι θα κλιμακώσουν τη δράση τους με διάφορες μορφές πάλης μέσα στον Αύγουστο, προκηρύσσοντας νέα 24ωρη απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

Πέρα από τις μορφές πάλης που επιλέγουν κάθε φορά οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερη σημασία έχει το ίδιο το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν, απαιτώντας: Υπογραφή ΣΣΕ για τη Ναυπηγοεπισκευή, με επαναφορά σε ισχύ της τελευταίας υποχρεωτικής ΣΣΕ (όπως ίσχυε ανά ειδικότητα), του 2009 - 2010. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ανθρώπινα ωράρια, 7ωρο - 5θήμερο - 35ωρο. Το πλαίσιο αυτό έχει πυροδοτήσει την έμπρακτη συμπαράταξη και αλληλεγγύη συνδικάτων άλλων κλάδων και Λαϊκών Επτροπών, που αναλαμβάνουν πολύμορφες πρωτοβουλίες και διαμηνύουν ότι η πάλη για την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ αφορά κάθε κλάδο και κάθε λαϊκό νοικοκυριό.

Στο πλαίσιο αυτό, συμμετοχή στη σημερινή απεργία έχει κηρύξει το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Νομού Αττικής και Νήσων, ενώ κάλεσμα για τη στήριξή της και για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση απευθύνουν: Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το οποίο επίσης καλεί τα σωματεία - μέλη του να ενισχύσουν και οικονομικά τον αγώνα. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕ), η Πανελλήνια Ενωση Εργατοτεχνικού και Υπαλληλικού Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιά κ.ά.

Κάλεσμα σε όλο το λαό του Πειραιά να σταθεί αλληλέγγυος, να στηρίξει τον αγώνα των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και να συμμετάσχει στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση, απευθύνουν οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Περάματος, Νίκαιας - Ρέντη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού και Σαλαμίνας, οι οποίες όλες τις προηγούμενες μέρες συνέβαλαν στην προετοιμασία της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης με περιοδείες και εξορμήσεις σε γειτονιές και τόπους δουλειάς.

Θέλουν τους εργάτες σύγχρονους δούλους - Απαντάμε με μαζική συμμετοχή στον αγώνα

Το περιεχόμενο και οι μορφές αυτού του αγώνα, το μήνυμα που εκπέμπει σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, αλλά και το γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις (υπολογίζονται στις 60) έχουν ήδη υπογράψει ΣΣΕ με αυτούς τους όρους, έχει θορυβήσει την εργοδοσία (μεγαλοεργολάβους, εφοπλιστές κ.λπ.) και την κυβέρνηση, οι οποίοι άρχισαν να παίρνουν τα μέτρα τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, στην επίσκεψή του στη Ζώνη στις 30 Ιούνη, εν μέσω των κινητοποιήσεων, έσπευσε να κάνει κήρυγμα για «εργασιακή ειρήνη» και «παραγωγική συνεργασία». Οπως είπε, για να προχωρήσει η «ανάκαμψη της ναυπηγοεπισκευής» και να έρθουν δουλειές στη Ζώνη, «οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να κρατηθούν σε επίπεδο αμοιβαίων σεβασμών των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των εργαζομένων, με στόχο την παραγωγική συνεργασία (...) Η Ναυπηγοεπισκευή είναι ένας τομέας που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη μέσα από την εργασιακή ειρήνη».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε τα μονοπώλια, όπως η «Cosco», ότι «είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε στην απελευθέρωση προβλημάτων που προκύπτουν στην προσπάθεια ανάπτυξης των επενδύσεων» στο λιμάνι...

Στην ίδια γραμμή του κεφαλαίου και παίρνοντας σκυτάλη από την αντίστοιχη αρθρογραφία της «Αυγής», η εφημερίδα «Καθημερινή» έσπευσε πριν από δυο μέρες και αυτή να ταχθεί ανοιχτά ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας, γράφοντας ότι προϋπόθεση για να γίνουν επενδύσεις στη Ναυπηγοεπισκευή και να προσελκυστούν πελάτες - εφοπλιστές είναι η «ομαλή και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα παράδοση των πλοίων. Να πάψουν δηλαδή τα φαινόμενα των μεγάλων καθυστερήσεων, που προκαλούσαν στο όχι και τόσο απώτερο παρελθόν οι απεργίες».

Με άλλα λόγια, αυτό που λένε η κυβέρνηση και όλα τα επιτελεία του συστήματος είναι ότι οι εργάτες θα πρέπει να δουλεύουν σαν σύγχρονοι δούλοι, είτε με καπιταλιστική κρίση είτε για την καπιταλιστική ανάπτυξη.

«Με τη μαζική μας συμμετοχή απαντάμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η ανάπτυξη που φέρνουν μετά και το τέταρτο μνημόνιο θα καλυτερέψει τη ζωή του λαού», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και προσθέτει: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι η ανάπτυξη αυτή δεν χωράει τα εκατομμύρια των εργαζομένων και του λαού που ματώνουν, αλλά μια χούφτα βιομήχανους - εφοπλιστές - τραπεζίτες».

«Καταλαβαίνουμε όλοι πολύ καλά», προσθέτει, «τι εννοούν όταν μιλάνε για "δίκαιη ανάπτυξη". Εννοούν ότι εμείς πρέπει να δεχτούμε να χάνουμε όλο και περισσότερα, να δεχτούμε αμίλητοι τη νέα επίθεση στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας. Να δεχτούμε να δουλεύουμε κάτω από απαράδεκτες συνθήκες».

«Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας, μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε», διαμηνύει το Συνδικάτο, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν τη δική τους απάντηση με τη μαζική τους συμμετοχή στη σημερινή απεργία και τους αγώνες του επόμενου διαστήματος.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
«Εκπαίδευση» στην... εξουθένωση και στα «αφηγήματα» του κεφαλαίου

Μόνη απάντηση η οργάνωση των νέων της μαθητείας και της κατάρτισης στα ταξικά σωματεία (φωτ. από εξόρμηση σωματείων σε σχολή μπροστά σε πανεργατική απεργία)
Μόνη απάντηση η οργάνωση των νέων της μαθητείας και της κατάρτισης στα ταξικά σωματεία (φωτ. από εξόρμηση σωματείων σε σχολή μπροστά σε πανεργατική απεργία)
Μέσα στη γεμάτη «φαρέτρα» που διαθέτουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον Επισιτισμό - Τουρισμό για να εντείνουν το ξεζούμισμα των εργαζομένων, ξεχωριστή θέση κατέχει οπωσδήποτε η εκμετάλλευση νέων εργαζομένων με τη μορφή της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης, ζήτημα που αναδεικνύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», συνεχίζοντας τη θεματολογία του μπροστά στην απεργία των εργαζομένων του κλάδου στις 20 Ιούλη.

Η εκμετάλλευση της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης από τις μεγάλες επιχειρήσεις του Επισιτισμού - Τουρισμού, οι οποίες λειτουργούν και σε αυτόν τον τομέα ως «υπόδειγμα» συνολικά για το κεφάλαιο, επιβεβαιώνει στην πράξη τι σημαίνει πραγματικά για τους εργαζόμενους και τους σπουδαστές η περιβόητη «καλύτερη σύνδεση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς»: Τεράστια κέρδη πάνω στην ακραία εκμετάλλευση των νέων εργαζομένων, πίεση για παραπέρα τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων συνολικά για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

«Μάθημα» πρώτο: Εκμετάλλευση, εξουθένωση, μισθοί - ψίχουλα

Χιλιάδες νέοι, προερχόμενοι κυρίως από επαγγελματικές σχολές (ΕΠΑΣ) και δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, στελεχώνουν μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις που ελέγχονται από μονοπώλια, οι πρώτοι μέσω της μαθητείας και οι δεύτεροι μέσω της λεγόμενης πρακτικής άσκησης. Το πέρασμα από αυτή τη διαδικασία υποτίθεται ότι δίνει την ευκαιρία στον σπουδαστή να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και να έρθει σε επαφή με το αντικείμενο δουλειάς, ενώ είναι όρος προκειμένου να πάρει τη βεβαίωση ολοκλήρωσης των σπουδών του.

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, οι μαθητές των ΕΠΑΣ, όπου ο χρόνος σπουδών μοιράζεται μεταξύ μαθητείας και τάξης, αμείβονται το 75% του κατώτατου ημερομισθίου που ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με τον εργοδότη να επιδοτείται με 11 ευρώ τη μέρα για κάθε εργαζόμενο. Οι σπουδαστές των δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ πραγματοποιούν πρακτική άσκηση 960 ωρών, με ασφάλιση μόνο για την περίπτωση ατυχήματος στο χώρο εργασίας. Η γενική πρόβλεψη είναι πως δεν πρέπει να υπερβαίνει το 17% ο συνολικός αριθμός όσων απασχολούνται στα ξενοδοχεία, είτε με καθεστώς μαθητείας είτε πρακτικής άσκησης. Προβλέπεται επίσης σύναψη σύμβασης που υπογράφουν ο «μαθητευόμενος», ο εργοδότης και το ίδρυμα από το οποίο προέρχεται, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων πενθήμερη απασχόληση με χαρακτηριστικά παρακολούθησης της δουλειάς και μάθησης στην πράξη, και όχι σε πόστα όπου προβλέπεται οργανική θέση.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, βέβαια, τίποτα από τα παραπάνω δεν εφαρμόζεται στην πράξη...

Ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο, καραβιές νέων ανθρώπων σε ηλικίες που εκτείνονται από 18 έως και 30 ετών, αλλά και μικρότεροι σπουδαστές των ΕΠΑΣ, στελεχώνουν τα ξενοδοχεία δουλεύοντας με όρους «αλόγων κούρσας». Με εξουθενωτικά ωράρια, ακόμα και χωρίς ρεπό, με αμοιβή που μετά βίας ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα 300 ευρώ. Ούτε λόγος βέβαια για εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο σπουδών, σε συνθήκες εντατικοποίησης της δουλειάς τόσο των ίδιων των μαθητευόμενων όσο και των υπόλοιπων εργαζομένων. Με τους όρους μάλιστα να γίνονται όλο και χειρότεροι, είναι ενδεικτικό πως στα παραπάνω προστίθενται και προσπάθειες να μετακυλιστεί στους σπουδαστές και το κόστος ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου με τη μορφή παράβολου...

Σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι νέοι μένουν σε καταλύματα που εξασφαλίζει ο εργοδότης, σε άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι, με ανεπαρκείς υποδομές, με... θέα το «πεντάστερο» ξενοδοχείο που βγάζει τεράστια κέρδη. Η δε περίπτωση να μένουν σε χώρο των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου αξιοποιείται για ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση, με ακόμα πιο εξοντωτικά ωράρια.

«Δεν είναι λίγες και οι φορές που φτάνουν στο τέλος της πρακτικής και της μαθητείας εξουθενωμένοι σωματικά και πνευματικά, ενώ τα ατυχήματα είναι καθημερινό φαινόμενο, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης», μας λέει ο Παναγιώτης, ο οποίος στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης βρέθηκε σε ξενοδοχειακή μονάδα στη Ζάκυνθο. «Η πρακτική άσκηση ειδικά την τουριστική σεζόν γίνεται με τους χειρότερους όρους. Για ένα πενιχρό μεροκάματο, πρακτικάριοι σαπίζουν στη δουλειά για 15 ώρες με διαλείμματα μισαώρου. Πολλές φορές και η σύμβαση μαθητείας δεν τηρείται, γιατί ουσιαστικά αυτό που γράφει περί 8ώρου μένει στα χαρτιά».

Το «αφήγημα» που «ντύνει» την εκμετάλλευση

Μέσω της μαθητείας και της πρακτικής, οι νέοι γίνονται «πλαστελίνη»... ζυμωμένη «από την αγορά για την αγορά», στόχος της οποίας είναι να διαμορφώσει μια παραγωγική και με χαμηλό πήχη απαιτήσεων επόμενη βάρδια της εργατικής τάξης. Γιατί πέρα από την ειδίκευση για τη δημιουργία ενός αποδοτικού εργαζόμενου, κομμένου και ραμμένου στα μέτρα των συγκεκριμένων αναγκών του κεφαλαίου, επιχειρείται να διαμορφώνεται και η αντίστοιχη συνείδηση. Επιχείρηση που ξεκινά και μέσα από τις δομές κατάρτισης, που ούτως ή άλλως είναι φτιαγμένες για να ικανοποιούν τις ανάγκες των εργοδοτών, στελεχώνονται σε πολλές περιπτώσεις από αυτούς, φέρουν τη σφραγίδα των «κοινωνικών εταίρων».

Βασικό «αφήγημα» από την πλευρά της εργοδοσίας, το οποίο αναπαράγεται και μέσα στις σχολές, είναι ότι από αυτή τη διαδικασία κερδίζουν και ο εργοδότης και ο καταρτιζόμενος, ο οποίος έχει μια ευκαιρία να μάθει σε πραγματικές συνθήκες, να αποφοιτήσει έτοιμος να ανταπεξέλθει. Ο δε Τουρισμός εμφανίζεται ως ο κλάδος που «απορροφά την ανεργία», στον οποίο αν εξασφαλίσεις μία θέση, η σημερινή τζάμπα εργασία σου μπορεί να μετατραπεί σε μία θέση με διπλάσια λεφτά.

Στην πραγματικότητα βέβαια, αυτό που περιμένει τους μαθητευόμενους είναι η εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στον κλάδο. Ο νέος εργαζόμενος θα περάσει διαστήματα ανεργίας, θα κυνηγήσει μια θέση μέσω «voucher», θα συνάψει συμβάσεις μίας ημέρας, θα δουλέψει σε καθεστώς «διαλείπουσας εργασίας», σε κάποιες από τις 14 μορφές «ευέλικτης» απασχόλησης που έχει να επιδείξει ο κλάδος, σε καθεστώς εντατικοποίησης και έντονης ανασφάλειας, προκειμένου να εξασφαλίσει στην καλύτερη περίπτωση ένα συνολικό εισόδημα 4.000 ευρώ για όλο το χρόνο.

Αλλά και οι ίδιες οι σπουδές δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα παιδιά των ΕΠΑΣ πολλές φορές ξυπνούν στις 5 το πρωί, δουλεύουν εξάωρο και στη συνέχεια πηγαίνουν στη σχολή μέχρι το βράδυ. Πληρώνουν αναλώσιμα, έρχονται αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις στη δημόσια εκπαίδευση, πληρώνουν δίδακτρα στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Οι ίδιες οι ελλείψεις μάλιστα αξιοποιούνται συχνά στο όνομα της εξασφάλισης τζάμπα εργαζομένων: Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση δημόσιου ΙΕΚ, σπουδαστές του οποίου κανονίστηκε να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας εν είδει εργαστηρίου, παρέχοντας στην ουσία τζάμπα εργασία στο όνομα της... προσομοίωσης.

Η μαθητεία και η πρακτική άσκηση είναι ενταγμένη στη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας του και αυτό αποτυπώνεται και στα κείμενα της ΕΕ, που συντηρεί το θέμα διαρκώς στην ατζέντα των απαραίτητων για το κεφάλαιο «μεταρρυθμίσεων», στο πλαίσιο της αξίωσης για όλο και πιο στενή σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιούνται και ευρωενωσιακά προγράμματα, όπως το πολυδιαφημισμένο «Erasmus», μέσω του οποίου φτάνουν και στην Ελλάδα νέοι από άλλες χώρες προκειμένου να κάνουν πρακτική άσκηση σε ξενοδοχεία, σε αντίστοιχα άθλιες συνθήκες.

Απάντηση με οργάνωση και πάλη από τα πρώτα βήματα στη δουλειά

Απέναντι σε αυτή την επίθεση, ξεχωριστή σημασία έχει η παρέμβαση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ταξικά επιχειρησιακά σωματεία διοργανώνουν υποδοχή των μαθητευόμενων στο χώρο δουλειάς, παίρνουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τα δικαιώματά τους, τους καλούν να τα διεκδικήσουν μέσα από τη συλλογική δράση, μέσα από τα σωματεία. Κάτι που δεν είναι αυτονόητο, αφού μια σειρά σωματεία που κινούνται στη γραμμή του εργοδοτικού συνδικαλισμού δεν τους εγγράφουν καν ως μέλη, δεν τους αναγνωρίζουν ως εργαζόμενους.

Μέσα από αυτή την προσπάθεια των ταξικών συνδικάτων υπήρξαν κατακτήσεις, σπουδαστές συμπαρατάχθηκαν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε μέρες απεργιών.

Σε αυτήν την κατεύθυνση βρίσκεται η διέξοδος για τους νέους εργαζόμενους, από τα πρώτα βήματά τους στη δουλειά, στην οργάνωση και τη συμπόρευση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στον αγώνα που αποκαλύπτει την ταξικότητα της ακολουθούμενης πολιτικής και των «εθνικών στόχων» και στον Επισιτισμό - Τουρισμό, στον αγώνα που στρέφεται ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους για να αυξάνονται τα κέρδη τους. Μέσα από αυτήν την πάλη αναδεικνύεται παράλληλα η ανάγκη να εξασφαλίζεται η ολόπλευρη μόρφωση μέσα σε ένα ενιαίο για όλα τα παιδιά σχολείο, με την επαγγελματική ειδίκευση να έρχεται μετά το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, μέσα σε αναβαθμισμένες δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές, με το πτυχίο να οδηγεί στην απασχόληση στους αντίστοιχους κλάδους.


Μ. Κ.

Απαντάμε στη μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της με κλιμάκωση των αγώνων μας

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό οργανώνεται από το κλαδικό Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), την Πέμπτη 20/7, στις 10 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά στο «Electra Palace»).

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση, ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, σημειώνει:

«Το "θαύμα" της ανάπτυξης του κλάδου του Τουρισμού - Επισιτισμού πουθενά δεν ωφέλησε εμάς τους εργαζόμενους αλλά ούτε και τον εργαζόμενο λαό, που ολοένα και περισσότερο στερείται το δικαίωμα στις διακοπές.

Τα τεράστια κέρδη που βγάζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, πατάνε πάνω στους καλύτερους όρους "ανταγωνιστικότητας", πατάνε δηλαδή πάνω στο τσάκισμα του μεροκάματου, των συνθηκών δουλειάς, της ασφάλισής μας, των όρων υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους. Πατάνε πάνω στα διαλυμένα ωράρια, στους λιπόθυμους και ορισμένες φορές νεκρούς από την εντατικοποίηση εργάτες.

Η ανάπτυξή τους βασίζεται στις όλο και μεγαλύτερες ελαφρύνσεις που απολαμβάνουν οι μεγαλοξενοδόχοι και άλλοι, την ίδια στιγμή που όλοι μας υποφέρουμε από τη φοροληστεία της ίδιας πολιτικής. Βασίζεται στο ότι γίνονται κτήμα τους μια σειρά από βουνά, θάλασσες, λιμάνια και υποδομές για ένα κομμάτι ψωμί.

Απάντηση λοιπόν στη μεγαλοεργοδοσία, στο κράτος της και στους μηχανισμούς της είναι η κλιμάκωση της δικής μας δράσης με όρους αντεπίθεσης και με στόχο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Η απεργία στις 20 Ιούλη θα πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα συσπείρωσης δυνάμεων σε αυτήν την κατεύθυνση».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
«Υψηλή προστιθέμενη αξία» για το κεφάλαιο, πάνω στην εκμετάλλευση των εργαζομένων

Πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων των εργαζομένων χτίζεται η ανάπτυξη στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού και στην Κεντρική Μακεδονία, με τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να μετρούν σημαντικά κέρδη και μέσα στα χρόνια της κρίσης, τα οποία επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν με μεγάλες επενδύσεις και ένταση της εκμετάλλευσης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταλαμβάνει την 3η θέση μετά το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη στα ξενοδοχεία πέντε «αστέρων» (έχει 48 μονάδες), την 7η θέση στα ξενοδοχεία 4 «αστέρων» (έχει 100 μονάδες), την 3η θέση στα ξενοδοχεία 3 «αστέρων», την 4η στα ξενοδοχεία 2 «αστέρων» και την 1η στα «μονάστερα». Συγκεντρώνει επίσης το 11% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας με βάση τα δωμάτια.

Ειδικά η Χαλκιδική συγκεντρώνει με διαφορά το μεγαλύτερο αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία: Βρίσκεται στην πρώτη θέση σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων (520 μονάδες), με δεύτερη την Πιερία (389 μονάδες) και τρίτη τη Θεσσαλονίκη (137 μονάδες). Στη Χαλκιδική, επίσης, λειτουργούν 2.000 επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων.

Ο κλάδος του Τουρισμού, ο οποίος προβάλλεται ως η «βαριά βιομηχανία» της περιοχής, αναπτύσσεται επιθετικά όλα τα τελευταία χρόνια και η Χαλκιδική αναδεικνύεται σε τουριστικό προορισμό προστιθέμενης αξίας για το κεφάλαιο.


Την τελευταία πενταετία έχουν επενδυθεί περίπου 350 εκατ. ευρώ, για δημιουργία νέων μονάδων και για ανακαίνιση, αναμόρφωση και επαναλειτουργία παλιών μονάδων, ενώ έχουν δρομολογηθεί ή υλοποιούνται επενδύσεις που ξεπερνούν τα 430 εκατ. ευρώ. Κατά την περίοδο 2009 - 2015 τα δωμάτια «πεντάστερων» ξενοδοχείων σχεδόν διπλασιάστηκαν, ενώ με τις νέες επενδύσεις αναμένεται να προστεθούν στη Χαλκιδική άλλες 2.500 κλίνες σε ξενοδοχεία 5 «αστέρων».

Οι περισσότερες επενδύσεις, από εγχώρια και ξένα κεφάλαια, έχουν προγραμματιστεί στην Κασσάνδρα, κάποιες γίνονται στην προ του Αθω περιοχή και ελάχιστες έχουν σχεδιαστεί για τη Σιθωνία. Ταυτόχρονα, υλοποιούνται ή δρομολογούνται επενδυτικά σχέδια στο κομμάτι των εμπορικών κέντρων (π.χ. το «Enigma Shopping Centre», στον κόμβο Μουδανιών - Σιθωνίας).

Ακόμη, εκκρεμεί ο διαγωνισμός μέσω ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της παλιάς έκτασης του κάμπινγκ στο Ποσείδι, αλλά και για το κτήμα της περιοχής των Φυλακών Κασσάνδρας για την κατασκευή γηπέδου γκολφ.

Σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση στην περιοχή, φέτος το καλοκαίρι, οι ενδείξεις από τις προκρατήσεις πριν το Πάσχα έδειξαν αύξηση περίπου 15% - 20%, ενώ ήδη από τους πρώτους δύο μήνες της φετινής σεζόν επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για νέα ρεκόρ αφίξεων.

Το «θαύμα» του κεφαλαίου στηρίζεται στο ξεζούμισμα των εργαζομένων

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του στον Επισιτισμό, το ΣΕΤΕΠΕ αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση για τα προβλήματα των διανομέων
Στο πλαίσιο της παρέμβασής του στον Επισιτισμό, το ΣΕΤΕΠΕ αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση για τα προβλήματα των διανομέων
Το «θαύμα», βέβαια, για το οποίο πανηγυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του Τουρισμού, η «διεθνής ανταγωνιστικότητα του προϊόντος», στηρίζεται στο μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων στον κλάδο.

Σε αυτά τα ξενοδοχεία που διαφημίζουν τις ανέσεις και τη «φιλοξενία» τους, οι εργαζόμενοι κυριολεκτικά τσακίζονται. Σχεδόν σε όλους τους χώρους δουλειάς κυριαρχούν η καταστρατήγηση ακόμα και αυτής της πετσοκομμένης κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά, η μισοασφάλιση, οι απολύσεις, τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, η υπερεκμετάλλευση εργαζομένων μέσα από διάφορες μορφές «ευελιξίας»...

Για να επιβάλλουν αυτό το καθεστώς, οι εργοδότες χρησιμοποιούν το φόβο της ανεργίας, τη στήριξη διάφορων στελεχών που μισθώνουν για να παρακολουθούν και να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους, την «εργασιακή ειρήνη» που διασφαλίζουν οι εργοδοτικές - κυβερνητικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που ελέγχουν τα σωματεία, διαμορφώνοντας συσχετισμούς με διαδικασίες - παρωδία. Τα τρία κλαδικά σωματεία της Χαλκιδικής (Κασσάνδρας, Μαρμαρά, Ουρανούπολης) με τη στάση τους συμβάλλουν να κυριαρχούν η ηττοπάθεια και η μοιρολατρία μέσα στους χώρους δουλειάς, να απαξιώνονται συνολικά τα συνδικάτα και το εργατικό κίνημα.

Στο πλευρό τους, οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου έχουν και την Τοπική Διοίκηση, η οποία αποτελεί έναν από τους κύριους εκφραστές των συμφερόντων τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η τουριστική επιτροπή του δήμου Σιθωνίας πρόσφατα πραγματοποίησε ημερίδα με συμμετοχή τοπικών φορέων, της Ενωσης Ξενοδόχων, μέσα από την οποία προωθούνταν οι κυρίαρχες απόψεις για τη μαθητεία και την αξιοποίησή της ως τροφοδότη φτηνού εργατικού δυναμικού στους ξενοδόχους. Επίσης, προβλήθηκαν απόψεις περί «τοπικών ιδιομορφιών λόγω του τουρισμού», οι οποίες συνδέονται με το σπάσιμο του ενιαίου προγράμματος μαθημάτων και την υιοθέτηση ειδικών μαθημάτων για τον τουρισμό και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο συγκεκριμένο κλάδο.

Εντατικοποίηση, μισθοί - ψίχουλα και «ευελιξία»...

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του κλαδικού Συνδικάτου στη Θεσσαλονίκη για την απεργία στις 20 Ιούλη
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του κλαδικού Συνδικάτου στη Θεσσαλονίκη για την απεργία στις 20 Ιούλη
Η περιβόητη «βιτρίνα» και «βαριά βιομηχανία» της περιοχής αποτελείται από σύγχρονα εργασιακά κάτεργα. Οι μισθοί των εργαζομένων μέσα από ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις κινούνται γύρω από τα ψίχουλα του κατώτερου μισθού των 586 ευρώ μεικτά (511 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών) που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ.

Ακόμα και αυτά στην πράξη γίνονται λιγότερα, με τις κρατήσεις που επιβάλλουν μονομερώς οι ξενοδόχοι για κάλυψη στέγασης, σίτισης κ.λπ. Υπάρχει π.χ. περίπτωση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας που η εργοδοσία έκανε μονομερώς κράτηση μέρους του μισθού για να αγοράσει ειδικά υποδήματα στις εργαζόμενες στη λάντζα...

Περίπου το 80% των εργαζομένων του κλάδου είναι εποχικά εργαζόμενοι, δουλεύουν από 4 έως 7 μήνες το χρόνο. Τον υπόλοιπο χρόνο πετιούνται στην ανεργία και καλούνται να επιβιώσουν με το επίδομα του ΟΑΕΔ, που κι αυτό δεν δίνεται για περισσότερο από τρεις μήνες το χρόνο.

Η κλαδική σύμβαση υπονομεύεται στην πράξη από τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που βασιλεύουν στους χώρους δουλειάς, φτάνοντας να αποτελούν ακόμα και το μισό προσωπικό μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου.

Κοινό πρόβλημα για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από ειδικότητα, σχέση εργασίας και χώρο δουλειάς, είναι η εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας. Ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας έχει αντικατασταθεί από τα 10ωρα και τα 12ωρα. Οι καμαριέρες τρέχουν και δεν προλαβαίνουν να καθαρίσουν τα δωμάτια και έχουν ξεχάσει ακόμη και τι θα πει διάλειμμα και ρεπό. Οι λαντζιέρηδες δεν σηκώνουν κεφάλι από το νεροχύτη, οι σερβιτόροι δεν παίρνουν ανάσα.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των ξενοδοχείων εκμεταλλεύεται τους νέους εργαζόμενους με ακόμα χειρότερους όρους μέσα από τη μαθητεία. Εκατοντάδες νέοι σπουδαστές, Ελληνες και ξένοι (π.χ. από Ρουμανία, Τσεχία, Ρωσία) δουλεύουν για ψίχουλα, μέσα από προγράμματα κατάρτισης, πρακτικής άσκησης, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα και πληρώνονται με 300 - 400 ευρώ το μήνα.

Το φαινόμενο της απληρωσιάς διαρκώς επεκτείνεται. Μεγάλα ξενοδοχεία, που είχαν απλήρωτους για μήνες από την περσινή σεζόν τους εργαζόμενους, άρχισαν να εξοφλούν τα δεδουλευμένα με την έναρξη της φετινής σεζόν, χρησιμοποιώντας την πληρωμή ως «τυράκι» προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα ξεμείνουν από προσωπικό.

Την ίδια ώρα επεκτείνονται και οι εργολαβίες. Εργολαβικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τη φύλαξη, τα πλυντήρια και άλλες υπηρεσίες, προσλαμβάνουν προσωπικό με μισθούς πείνας. Πίσω από πολλές εργολαβικές εταιρείες βρίσκονται οι ίδιοι οι ξενοδόχοι, οι οποίοι όμως απαλλάσσονται από κάθε υποχρέωση απέναντι στο προσωπικό.

Επιπλέον, στα camping και στα beach bar κ.α., η ανασφάλιστη εργασία τσακίζει κόκαλα.

Απέναντι σε όλη αυτήν την επίθεση, η Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων και οι Επιτροπές Αγώνα, με περιοδείες στους χώρους δουλειάς, με συσκέψεις και παρεμβάσεις, καλούν τους εργαζόμενους σε οργάνωση και αγώνα, αναδεικνύουν με κάθε τρόπο την ανάγκη να πιστέψουν στη δύναμή τους, να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, μισθό και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συμμετοχής στην απεργία στις 20 Ιούλη, απευθύνονται στους εργαζόμενους που βλέπουν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται χωρίς σταματημό και τα δικαιώματά τους να χτυπιούνται ένα - ένα, την ίδια στιγμή που οι ξενοδόχοι τρίβουν τα χέρια τους με τα ρεκόρ αφίξεων και εσόδων και χτίζουν κι άλλα ξενοδοχεία, και τους καλούν να σηκώσουν το ανάστημά τους. Να συναντηθούν όλοι μαζί στο δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης.

«Στο κόκκινο» η εκμετάλλευση και στις επισιτιστικές αλυσίδες

Οι επισιτιστικές αλυσίδες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στη Θεσσαλονίκη και τους άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για εταιρείες που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους η καθεμιά, με την εντατικοποίηση να χτυπάει «κόκκινο». Ενας εργαζόμενος μπορεί να είναι ταυτόχρονα σε τρία πόστα. Χρησιμοποιείται ως «πολυεργαλείο» και σε συνδυασμό με τις συνθήκες δουλειάς (υψηλές θερμοκρασίες, συχνά ατυχήματα κ.λπ.) αντιμετωπίζει από πολύ νωρίς σωματικές βλάβες.

Στις επιχειρήσεις αυτές απασχολούνται κύρια νέοι εργαζόμενοι, είτε μέσα από προγράμματα επιδοτούμενα με «voucher», με πολύ χαμηλούς μισθούς, είτε με κουτσουρεμένες συμβάσεις με 500 ευρώ, μισά ένσημα, χωρίς επιδόματα και δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, χωρίς προσαυξήσεις τις Κυριακές και τις αργίες ή για τη βραδινή εργασία.

«Στο κόκκινο» είναι η εκμετάλλευση και σε βάρος των διανομέων που εργάζονται στον κλάδο («ντελιβεράδες»). Μέσα σε όλα τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι - διανομείς εργάζονται κατά κανόνα τελείως ανασφάλιστοι και σπάνια ως μισοασφαλισμένοι, γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος είναι ακάλυπτοι, χάνουν το μεροκάματο και δεν μπορούν να πάρουν επίδομα ατυχήματος. Κι αυτό όταν εργάζονται μέσα σε βροχές, κρύα, ακόμα και χιόνια, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των κινδύνων για εργατικά «ατυχήματα». Επιπλέον, πρέπει να έχουν δικό τους μηχανάκι, το οποίο διαθέτουν στην επιχείρηση, και με τα ψίχουλα των 3 - 3,5 ευρώ την ώρα πρέπει να καλύπτουν τη συντήρηση του οχήματος, τις βενζίνες κ.λπ.

Η Μαρίνα Σημάδη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτιστικών - Τουριστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), μας μιλάει για τη σταθερή παρέμβαση του Συνδικάτου στο χώρο του Επισιτισμού: «Παρεμβαίνουμε σταθερά και τις ημερήσιες αλλά και στις νυχτερινές βάρδιες, όπου η εντατικοποίηση είναι μεγαλύτερη λόγω του ακόμη λιγότερου προσωπικού. Κλιμακώσαμε την παρέμβασή μας τους τελευταίους μήνες, με κορυφαίες στιγμές την προετοιμασία της απεργίας την Πρωτομαγιά, της απεργίας στις 17/5 και τώρα ενόψει της πανελλαδικής απεργίας στις 20 Ιούλη. Η εργοδοσία προσπαθεί να απομονώσει τους εργαζόμενους που τραβάνε μπροστά, πασχίζει με κάθε τρόπο να εμποδίσει την οργάνωση των εργαζομένων, την επαφή τους με το Συνδικάτο. Κόντρα σε αυτήν την επιχείρηση, το Συνδικάτο έδωσε μάχες και τις κέρδισε, κόντρα σε απολύσεις, σε μετακινήσεις, καταφέρνει να συσπειρώνει εργαζόμενους».

Ειδικά για τους διανομείς, το Συνδικάτο προσπαθεί να εξειδικεύσει τη δουλειά του και αναπτύσσει ιδιαίτερη παρέμβαση. Σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε στη συγκρότηση ομάδας του Συνδικάτου με εργαζόμενους - διανομείς, παρεμβαίνει πιο συστηματικά με εξορμήσεις, συσκέψεις, με άλλες πρωτοβουλίες, όπως μηχανοκίνητες πορείες. Αμεσα επιδιώκει να συγκροτήσει μια πιο ολοκληρωμένη σωματειακή επιτροπή διανομέων, που ακόμα πιο αποτελεσματικά θα παρεμβαίνει στο χώρο.


Α. Α.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Την Κυριακή η απεργία ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Σε μια κρίσιμη απεργιακή μάχη που αφορά όλους τους εργαζόμενους της χώρας κατεβαίνουν την Κυριακή 16 Ιούλη οι εμποροϋπάλληλοι, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, την οποία απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο και προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη λειτουργία των καταστημάτων 32 Κυριακές (από Μάη μέχρι και Οκτώβρη) στις περιοχές που χαρακτηρίζονται «τουριστικές». Μαζί με τους εμποροϋπάλληλους παλεύουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι, που επίσης συνθλίβονται από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι είναι και οι μόνοι που κερδίζουν από την κατάργηση της Κυριακής αργίας, την πλήρη «απελευθέρωση» του ωραρίου.

«Κανένας εμποροϋπάλληλος να μην πάει για δουλειά, να μην ανοίξει κανένα κατάστημα!»: Με αυτό το σύνθημα, τα επιχειρησιακά και κλαδικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σύλλογοι και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, απευθύνουν κάλεσμα στις κινητοποιήσεις της Κυριακής, διεκδικώντας νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

Παράλληλα, συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων κλάδων από όλη τη χώρα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις, υπογραμμίζουν ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι υπόθεση που αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης.

Στην Αττική, η απεργιακή συγκέντρωση στο Εμπόριο στις 16 Ιούλη έχει οριστεί στο Μοναστηράκι, στις 12 το μεσημέρι. Στη συγκέντρωση καλούν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μαζί με Ενώσεις Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων, καθώς και ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 8.30 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους. Στη συγκέντρωση καλούν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων Θεσσαλονίκης.

Εξόρμηση στο «Metro Mall» στο Μπραχάμι

Από την προχτεσινή εξόρμηση στο «Metro Mall» στο Μπραχάμι
Από την προχτεσινή εξόρμηση στο «Metro Mall» στο Μπραχάμι
Μέχρι την τελευταία στιγμή, οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου ξεδιπλώνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς, για να φτάσει το μήνυμα της απεργίας όσο γίνεται πιο μακριά.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη 11/7, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, έκαναν κοινή μαζική εξόρμηση στο «Metro Mall» στο Μπραχάμι, ενόψει των πανελλαδικών απεργιών των δύο κλάδων στις 16 και 20 Ιούλη αντίστοιχα.

Με αιχμή το αίτημα για υπογραφή και υποχρεωτική εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με κατώτατο μισθό τα 751 ευρώ, την κατάργηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, του καθεστώτος των εργαζομένων πολλών ταχυτήτων και τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας στο Εμπόριο, το αγωνιστικό κάλεσμα έφτασε παντού μέσα στο «Metro Mall» και βρήκε αποδοχή από τους εργαζόμενους και των δύο κλάδων που δουλεύουν εκεί.

Ο προβληματισμός για τη σκληρή δουλειά που αμείβεται με ψίχουλα ήταν έκδηλος, και ειδικά οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα εξέφρασαν μεγάλη δυσαρέσκεια για το άνοιγμα των καταστημάτων για 32 Κυριακές το χρόνο. Χαρακτηριστικά, δήλωναν στους συνδικαλιστές πως δεν έχουν καμία αμφιβολία πως ο στόχος είναι τα καταστήματα να ανοίξουν όλες τις Κυριακές και πως ήδη οι ζωές τους διαλύονται.


Παρά το φόβο της απόλυσης που συστηματικά σπέρνουν η εργοδοσία και η διεύθυνση του «Metro Mall», παρά το γεγονός ότι προχτές, εκτός από τους security που παρέταξαν σε όλο το κτίριο, κάλεσαν και την αστυνομία από το ΑΤ Αγίου Δημητρίου, από αρκετούς εργαζόμενους εκφράστηκαν αγωνιστικές διαθέσεις, οι οποίες μπορούν και πρέπει να μετατραπούν σε συμμετοχή στις απεργίες και τις απεργιακές συγκεντρώσεις των δύο κλάδων στην Αθήνα.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Παράλληλα με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται για την απεργία στο Εμπόριο στις 16 Ιούλη και οργανώνουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

-- Στα Γιάννενα, κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στο Εμπόριο την Κυριακή 16 Ιούλη και στη συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 10.30 π.μ., στον πεζόδρομο μπροστά στη Βιβλιοθήκη, απευθύνει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων. Την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Παράλληλα, το ΕΚΙ συμμετέχει στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια, αύριο Παρασκευή, στις 8.15 π.μ., στο πλάι των αυτοαπασχολούμενων και των εμπόρων των Ιωαννίνων, που εναντιώνονται στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων ν. Ξάνθης καλεί στην απεργία στις 16 Ιούλη και στην απεργιακή συγκέντρωση που έχει οριστεί στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη συγκέντρωση καλεί αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες του κλάδου η Γραμματεία Ξάνθης της ΠΑΣΕΒΕ.

-- Στη Λάρισα, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου στην απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει την ίδια μέρα στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στο Βόλο, στην απεργία καλεί η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων, που έχει ορίσει απεργιακή συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Ερμού στις 10 π.μ.

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας καλεί σε απεργιακή κινητοποίηση στις 16 Ιούλη, στις 11 π.μ., στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου.

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας απευθύνει κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση στις 16 Ιούλη, στις 9 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

-- Στο Αγρίνιο, κάλεσμα στην απεργία του κλάδου και στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 16 Ιούλη, στον πεζόδρομο της Χαρ. Τρικούπη (στο δημαρχείο), στις 10 π.μ., απευθύνει στους εμποροϋπαλλήλους το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου. Στην κινητοποίηση καλεί και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

-- Στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στις 16 Ιούλη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Γεωργάκη, καλεί ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου όρισε την απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα, στις 10.30 π.μ., στα δικαστήρια.

-- Στα Χανιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων οργανώνουν κοινή απεργιακή συγκέντρωση στις 16 Ιούλη, στις 10 π.μ. στον Κάτολα.

-- Να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία του κλάδου στις 16 Ιούλη και στη συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς καλεί τους εργαζόμενους του νησιού η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου.

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί τους εμποροϋπαλλήλους του νησιού στην απεργιακή συγκέντρωση στις 16 Ιούλη, στην είσοδο της Απλωταριάς, στις 10.30 π.μ.

-- Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 16 Ιούλη, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στη Ρόδο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα, στις 10 π.μ., στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ