Πέμπτη 6 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πάλη για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας

Τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στο Εμπόριο δίνουν ταξικά συνδικάτα και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στην Αττική, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μαζί με Ενώσεις Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων οργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 16/7, στις 12 μ., στο Μοναστηράκι. «Κανένας εμποροϋπάλληλος να μην πάει για δουλειά, να μην ανοίξει κανένα κατάστημα!», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν. Στη συγκέντρωση καλεί και ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Στην κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα για την απεργία υπογραμμίζεται: «Η Κυριακή είναι μέρα που ανήκει σε εμάς τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους του μόχθου. Είναι μέρα ξεκούρασης που αναπληρώνουμε τις δυνάμεις μας, είναι μέρα που αφιερώνουμε στην οικογένειά μας, μέρα κοινωνικής ζωής και δράσης. Η αργία της Κυριακής κερδήθηκε με αγώνες, γι' αυτό και αποτελεί ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης και δεν θα την χαρίσουμε στις πολυεθνικές, αντίθετα παλεύουμε ενάντια στους νόμους και τις κυβερνήσεις που επιβουλεύονται την πλήρη κατάργησή της».

Σχολιάζοντας το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και στα τουριστικά έσοδα, εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι υπογραμμίζουν πως τα έσοδα αυτά γεμίζουν τα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων και αφήνουν εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους με άδεια τσέπη. Οπως εξηγούν, το «παραμύθι» είναι γνωστό και από τον κλάδο του Τουρισμού: Επιχειρηματικοί όμιλοι και κυβέρνηση πανηγυρίζουν για τα «ρεκόρ», την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι έχουν γίνει λάστιχο.

Και καταλήγουν: «Φτάνει πια! Αρκετές θυσίες έχουμε υποστεί! Η δουλειά τις Κυριακές είναι για εμάς η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης που γεννά η εκμετάλλευσή μας μέσα στους χώρους δουλειάς».

Σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, τα ταξικά σωματεία του κλάδου παίρνουν μέτρα για την οργάνωση της κινητοποίησης.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επιτυχία της απεργίας, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης προγραμματίζει περιοδείες σε χώρους δουλειάς: Σήμερα στις 6.30 μ.μ. θα γίνει στο εμπορικό κέντρο «Οne salonica» και αύριο στις 10 π.μ. στο εμπορικό κέντρο «COSMOS». Επίσης, την Κυριακή 9/7, στις 6.30 μ.μ., προγραμματίζει διευρυμένη συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης, ενώ την Τρίτη 11/7 προγραμματίζεται κοινή συνέντευξη Τύπου της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολουμένων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 9/7, στις 19.30, στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο (Φωκαίας 26), ενώ απευθύνει κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 16 Ιούλη, στις 9 π.μ. στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου όρισε την απεργιακή συγκέντρωσή της στις 16 Ιούλη στις 10.30 π.μ. στα δικαστήρια. Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει το γεγονός πως αμέσως μετά την ψήφιση του 4ου μνημονίου και της ουσιαστικής κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ζήτησε την επέκταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων στο νησί κατά δύο ώρες, μεθόδευση που μπήκε στον «πάγο» μετά την παρέμβασή της.

Δουλεύουν καθημερινά από τις 11 Ιούνη μέχρι σήμερα!

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, συνεχίζοντας χτες τις παρεμβάσεις του με αφορμή μια σειρά καταγγελίες που δέχεται από εργαζόμενους για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, βρέθηκε στο κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Market In» στο Λαιμό Βουλιαγμένης. Το συγκεκριμένο κατάστημα λειτουργεί καθημερινά, επτά μέρες τη βδομάδα, από την Κυριακή 11/6 μέχρι σήμερα, με τους εργαζόμενους να κοντεύουν να συμπληρώσουν ένα μήνα δουλειάς χωρίς ρεπό!

Και αυτή η περίπτωση επιβεβαιώνει την καταγγελία της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ πως οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν περιμένουν την Υπουργική Απόφαση, αλλά προχωρούν σε άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ακόμα και σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στις περιοχές που προβλέπει ο νέος νόμος.

Υπενθυμίζεται πως παρέμβαση για το ίδιο ζήτημα έγινε προχτές από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων στα κεντρικά γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην τελική ευθεία για την απεργία την Κυριακή 15 Ιούλη (2018-07-07 00:00:00.0)
Απεργία στις 16 Ιούλη ενάντια στο «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας (2017-07-11 00:00:00.0)
Κοινή πάλη ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας (2017-07-09 00:00:00.0)
Απεργία σήμερα στο Εμπόριο (2014-12-14 00:00:00.0)
Κοινές παρεμβάσεις στην απεργία για την Κυριακή - αργία (2014-05-06 00:00:00.0)
Με απεργία υπερασπίζονται την Κυριακή αργία (2013-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org