Πέμπτη 6 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπουλοι

«Τουρισμός χωρίς πολιτισμό, με κλειστά μνημεία, δεν γίνεται... Πρέπει να σκεφτούμε πάνω από αιτήματα που μπορεί να έχουν λογική βάση, να σκεφτούμε τη μεγάλη εικόνα, οφείλουμε να προστατέψουμε τον τουρισμό, ειδικά στην καρδιά της τουριστικής περιόδου». Αυτά είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γ. Ρέτσος, σχολιάζοντας τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις των αρχαιοφυλάκων. Πρόκειται για ύπουλη επίθεση στον αγώνα τους, αν σκεφτεί κανείς ότι από τη μια αναγνωρίζει στα λόγια τα «λογικά» τους αιτήματα, από την άλλη όμως τους καλεί να δουν τη «μεγάλη εικόνα», που είναι η πορεία του τουρισμού και η συμβολή της στην ανάκαμψη της οικονομίας. Τα ίδια λέγονταν και πριν από λίγες μέρες, όταν στους δρόμους βρίσκονταν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των ΟΤΑ, ενώ είναι βέβαιο ότι μια από τα ίδια θα ακούσουμε και σε λίγες μέρες, όταν θα απεργούν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο την Κυριακή 16 Ιούλη και οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό στις 20 Ιούλη. Επομένως, πέρα από την καλή οργάνωση, με επίκεντρο τους τόπους δουλειάς, προϋπόθεση για την επιτυχία της απεργίας είναι να ενισχυθεί και η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με την εργοδοσία και το κράτος της, που παρουσιάζουν σαν «εθνική υπόθεση» την ανάκαμψη της κερδοφορίας των καπιταλιστών, καλώντας τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν κάθε διεκδίκηση για ανάκτηση απωλειών, πόσο μάλλον τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Σαφάρι

Σε πάνω από 730 τραπεζικούς λογαριασμούς βάζει χέρι καθημερινά η εφορία, κατάσχοντας μεταξύ άλλων μισθούς και συντάξεις για ληξιπρόθεσμα χρέη, που στην πλειοψηφία τους αφορούν εργατικές - λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν (το 55% σχεδόν των οφειλετών χρωστάει μέχρι 500 ευρώ). Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, και παρά τους σχετικούς περιορισμούς (ακατάσχετοι λογαριασμοί κ.λπ.), ένας στους τέσσερις οφειλέτες με χρέη στην εφορία έχει υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Δηλαδή, η εφορία «τράβηξε» απροειδοποίητα από το λογαριασμό του ακόμα και τα ελάχιστα χρήματα που βρήκε σ' αυτόν, προκειμένου να εξυπηρετηθεί μέρος του ληξιπρόθεσμου χρέους. Η συνέχεια θα είναι ακόμα χειρότερη για το λαό, αν ισχύουν οι εκτιμήσεις ότι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη θα εκτιναχτούν φέτος από τα 4,75 δισ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2017, στα 12-13 δισ. ευρώ στα τέλη του χρόνου, με τις τράπεζες να βάζουν στόχο την είσπραξη περισσότερων από 4-5 δισ. ευρώ. Που σημαίνει ότι επίκειται κανονικό σαφάρι σε βάρος όσων δεν έχουν και δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους και τα χαράτσια που τους επιβάλλει το κράτος, στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Στην πυρά

Την ώρα που οι πυροσβέστες βρίσκονται στα όριά τους, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε μέσα και προσωπικό, ο πρωθυπουργός, που βρέθηκε προχτές για «συμβολικούς λόγους» στη βάση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, τους υπέδειξε να είναι και ευχαριστημένοι από τις προσπάθειες της κυβέρνησης «να διαχειριστεί το σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο». Την ίδια ώρα που σε μια σειρά περιοχές τρέμει το φυλλοκάρδι τους να μην ξεσπάσει πυρκαγιά, γιατί λείπουν παντελώς τα μέσα πυρόσβεσης, ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται λίγο - πολύ ότι τα υπάρχοντα πτητικά μέσα είναι περισσότερα από «άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου», άρα ο λαός θα πρέπει να λέει κι «ευχαριστώ», ακόμα κι αν είναι επιχειρησιακά μη λειτουργικά, εξαιτίας των βλαβών και της παλαιότητας! Να τι σημαίνουν για το λαό οι περιβόητες «αντοχές» της οικονομίας στο σημερινό σάπιο σύστημα, όπου στο επίκεντρο βρίσκεται το καπιταλιστικό κέρδος, συνθλίβοντας τις σύγχρονες ανάγκες. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συμβιβαστούν με το «πάλι καλά» της κυβερνητικής προπαγάνδας, την προσπάθεια εξοικείωσης με τη σημερινή άθλια κατάσταση για να βρίσκονται λεφτά και πόροι για το κεφάλαιο. Δικό τους μοναδικό κριτήριο θα πρέπει να είναι οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και οι τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την ικανοποίησή τους, στο πλαίσιο μιας άλλης οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με το λαό στην εξουσία.

Κόλαση

Στην Ελευσίνα καταγράφηκε το περασμένο Σάββατο μια από τις υψηλότερες θερμοκρασίες πανελλαδικά. Το «Θριάσιο» Νοσοκομείο, που βρίσκεται στην περιοχή, είχε εκείνη τη μέρα εφημερία. Σε ποια κατάσταση βρήκε ο καύσωνας τα συστήματα ψύξης - θέρμανσης του «Θριασίου»; Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στις πέντε κεντρικές μονάδες από τα 10 μοτέρ τα 2 είναι κατεστραμμένα και θέλουν αντικατάσταση, το τρίτο χρειάζεται επισκευή, τα 4 υπολειτουργούν στο 60% της δυναμικής τους. Το Σάββατο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, άλλα 2 μοτέρ σταμάτησαν να λειτουργούν, με εφιαλτικά αποτελέσματα στα χειρουργεία, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στις Μονάδες Εμφραγμάτων και φροντίδας νεογνών, στο Ακτινολογικό (όπου ο αξονικός τομογράφος και τα εμφανιστήρια για να λειτουργούν πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη θερμοκρασία). Ανάλογες εικόνες υπήρξαν σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία, παρά τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων για την επιτακτική ανάγκη λήψης των προβλεπόμενων μέτρων και εκτέλεσης των αναγκαίων επισκευών. Είτε με κρύο, είτε με ζέστη, ασθενείς και εργαζόμενοι ζουν στο πετσί τους τις συνέπειες από τη «σταθεροποίηση» της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων και συνολικά από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, και στον τομέα της Υγείας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org