Πέμπτη 6 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ - ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΑ ΔΙΗΜΕΡΑ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Συνέχεια στη δραστηριότητα των ταξικών συνδικάτων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων στην Κω τα παιδιά ζωγράφισαν και συζήτησαν για την ειρήνη
Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων στην Κω τα παιδιά ζωγράφισαν και συζήτησαν για την ειρήνη
Σε συνέχεια της δραστηριότητας που ξεδιπλώνουν τους τελευταίους μήνες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ με το σύνθημα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά» - μια δραστηριότητα που κορυφώθηκε με το πρόσφατο Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη - Εργατικά Κέντρα στα νησιά του Αιγαίου, σε συνεργασία με μαζικούς φορείς και Επιτροπές Ειρήνης, οργάνωσαν το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Ιούλη Αντιπολεμικά - Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα σε Μυτιλήνη, Κω και Ικαρία.

Στη Μυτιλήνη

Στη Λέσβο, το Εργατικό Φεστιβάλ που οργάνωσε για δεύτερη χρονιά το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο πήρε φέτος χαρακτήρα Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιπολεμικού Διημέρου. Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 1 και 2 Ιούλη στο Αρχοντικό Γεωργιάδη συμμετείχε πλήθος κόσμου.

Το άνοιγμα της πρώτης μέρας έκανε ο Παναγιώτης Βαλάκος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ενώ στη συνέχεια διαβάστηκε ο χαιρετισμός του Τούρκου συναγωνιστή Ozge Atsacan, που λόγω δυσκολιών δεν κατάφερε να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε η παιδική χορωδία «Animato», που παρουσίασε το μουσικό - θεατρικό έργο «Κόκκινος Γάτος», με αντιφασιστικά - αντιρατσιστικά μηνύματα. Στη σκηνή τους διαδέχθηκαν ο διεθνής πολιτιστικός σύλλογος «Ναντέζντα», ενώ ξεχωριστή πινελιά στη βραδιά έβαλαν τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, παίζοντας παραδοσιακούς σκοπούς.

Προβολές ταινιών περιλαμβάνονταν και στις δύο μέρες των εκδηλώσεων στην Ικαρία
Προβολές ταινιών περιλαμβάνονταν και στις δύο μέρες των εκδηλώσεων στην Ικαρία
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, τα Βαλκάνια αλλά και σε όλο τον κόσμο, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις να επεκτείνονται, ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κάλεσε τον λαό, τους εργαζόμενους να μην μένουν θεατές στον ίδιο τους τον σφαγιασμό, να συμπορευτούν με το ταξικό εργατικό κίνημα, να αγωνιστούν για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, για να μην υπάρχει καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή στις επεμβάσεις. Οπως τόνισε, ο λαός έχει πείρα, και όπως με τις κινητοποιήσεις του 1999 έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας και καταδίκασε τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στη ΝΑΤΟική επέμβαση, έτσι και σήμερα ο αγώνας πρέπει να ενταθεί ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μπλέκουν τη χώρα όλο και πιο βαθιά σε επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Ακολούθησε συναυλία με τα «Φώτα Απέναντι» και η βραδιά έκλεισε με τον Παντελή Θαλασσινό, ο οποίος ενθουσίασε τον κόσμο, «ταξιδεύοντάς» τον με τη μελωδική του φωνή.

Τη δεύτερη μέρα, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το χορευτικό «Η Πρόοδος» και ακολούθησε μουσικό - θεατρικό αφιερωμένο στο έργο του Μπ. Μπρεχτ. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τη γη και τη δράση του κινήματος ειρήνης. Ακολούθησε συναυλία από μουσικό σχήμα με εργατικά τραγούδια, ενώ το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο έκλεισε με λαϊκό γλέντι από το σωματείο μουσικών.

Από τις εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη
Από τις εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη
Στη διάρκεια του Διημέρου, στο χώρο λειτούργησαν περίπτερα σωματείων, καθώς και έκθεση φωτογραφίας.

Στην Κω

Στην Κω, το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο πραγματοποιήθηκε από το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, με συνδιοργανωτές τα Σωματεία Ξενοχοϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κω, τη Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και τον Σύλλογο Γυναικών Κω (μέλος ΟΓΕ).

Την πρώτη μέρα, μικρά παιδιά ζωγράφισαν για την ειρήνη, άκουσαν παραμύθι και συμμετείχαν στην αφήγησή του, στόλισαν τον πλανήτη Γη με τα περιστέρια της ειρήνης που χειροτέχνησαν. Στο χώρο του 3ου Δημοτικού Σχολείου, που φιλοξένησε την εκδήλωση, λειτούργησε έκθεση βιβλίου με λογοτεχνικά έργα με αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο.

Τη δεύτερη μέρα, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με συγκέντρωση στο πάρκο Ιπποκράτη, στην οποία έγινε και η ομιλία εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου, ενώ ακολούθησε αφιέρωμα στο αντιιμπεριαλιστικό τραγούδι.

Στην Ικαρία

Στην Ικαρία το Αντιπολεμικό - Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, που οργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Σάμου, ξεκίνησε την πρώτη μέρα με εκδηλώσεις στον Αγ. Πολύκαρπο. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν ομιλίες και παρεμβάσεις για το περιεχόμενο και τη σημασία του Διημέρου, για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μεταξύ άλλων με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, για τις αιτίες του Προσφυγικού. Προβλήθηκε επίσης το αντιπολεμικό αριστούργημα «Ελα να δεις» του Σοβιετικού σκηνοθέτη Ε. Κλίμοφ.

Τη δεύτερη μέρα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία από τον Χριστό Ραχών, η οποία αφού πέρασε από πολλά χωριά της Ικαρίας κατέληξε στον Αγ. Κήρυκο. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στον δημοτικό κινηματογράφο προβολή της σοβιετικής αντιπολεμικής ταινίας «Η μπαλάντα του στρατιώτη», του Γρ. Τσουχράι.

Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση και στη Λιβαδειά

Εκτός από τα νησιά του Αιγαίου, Εργατικό Φεστιβάλ με θέμα την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο διοργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή και στη Λιβαδειά, από τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας συμμετείχαν στην εκδήλωση, στην οποία την κεντρική ομιλία έκανε ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε λαϊκό γλέντι.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org