Τετάρτη 5 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Για την αξιοποίηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης

Το κτίριο της πρώην γαλλικής σχολής που ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Το κτίριο της πρώην γαλλικής σχολής που ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει στα Χανιά για την αξιοποίηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης κάνει, με ανακοίνωσή της, η Τομεακή Οργάνωση Χανίων της ΚΝΕ, που επισημαίνει ότι «το βασικό ζήτημα που πρέπει να μπει στο επίκεντρο είναι προς όφελος ποιου θα αξιοποιηθούν τα κτίρια του Πολυτεχνείου».

Η ΤΟ Χανίων της ΚΝΕ σημειώνει: «Η πρυτανεία του Ιδρύματος, πιστή στις επιταγές της κυβέρνησης και της ΕΕ, διαλέγει να νοικιάσει - ξεπουλήσει τα κτίρια σε ιδιώτες για επιχειρηματική αξιοποίηση, για δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων κ.λπ. Αυτή είναι η λύση που προτείνει η πρυτανεία μπροστά στην υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, που συνεχίζεται εδώ και χρόνια και υλοποιεί και αυτή η κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγούμενων. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα κτίρια είχαν παραχωρηθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης με σκοπό να στεγαστεί Σχολή Καλών Τεχνών. Αντί λοιπόν αυτά τα κτίρια να αξιοποιηθούν για να καλυφτούν οι ανάγκες των φοιτητών για εστία στην πόλη, λέσχη, υποδομές που χρειάζονται στις πολιτιστικές ομάδες του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου.

Κυβέρνηση - ΕΕ - πρυτανεία σε αγαστή συνεργασία υλοποιούν αυτά που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Παιδείας στην αρχή της χρονιάς στη σύνοδο Πρυτάνεων και εξειδικεύονται και με το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που (...) θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, δηλαδή πηγές χρηματοδότησης των ιδρυμάτων πέρα από τον κρατικό προϋπολογισμό, τέλη εγγραφής, δηλαδή δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ενίσχυση της αυτονομίας των ιδρυμάτων, δηλαδή συνέχιση της υποχρηματοδότησης. Αντίστοιχα αξιοποιούν την υποχρηματοδότηση σαν μοχλό πίεσης για την μεγαλύτερη σύνδεση των ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις, στόχος στρατηγικός για την υλοποίηση της λεγόμενης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η μεγαλύτερη σύνδεση των ΑΕΙ με τις ανάγκες των μονοπωλίων δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες των φοιτητών και συνολικά της κοινωνίας, χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Ερευνας και προς ποιανού το όφελος αξιοποιείται. (...)

Η αλήθεια είναι πως εδώ και χρόνια νοικιάζονται κτίρια του Πολυτεχνείου σε ιδιώτες, τα ίδια χρόνια όμως είδαμε δεκάδες φοιτητές να αναγκάζονται να παρατήσουν τις σπουδές τους γιατί δεν είχαν δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση, είδαμε τις θέσεις σίτισης να μην καλύπτουν όλους τους φοιτητές, τις τιμές των εισιτηρίων να ανεβαίνουν στο 100%. Καθημερινά εδώ και χρόνια, είναι δεδομένο ότι εργαστηριακό προσωπικό δεν υπάρχει, ενώ μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές έχουν μετατραπεί σε μόνιμο προσωπικό που δουλεύει και μάλιστα απλήρωτο. Η δικαιολογία της εκάστοτε πρυτανείας και κυβέρνησης είναι ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Η πρυτανεία τα ρίχνει στο υπουργείο, το υπουργείο και η κυβέρνηση στους δανειστές! Η αλήθεια είναι ότι όλοι μαζί υπερασπίζονται τους μονόδρομους των μνημονίων, των αντιλαϊκών μέτρων, των συνεχών θυσιών που επιβάλλει αυτό το σύστημα σε εμάς και τις οικογένειές μας», τονίζει η ΤΟ Χανίων της ΚΝΕ και καλεί στον αγώνα για:

  • Αμεση αξιοποίηση των κτιρίων της Παλιάς Πρυτανείας, αλλά και συνολικά των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπως η Γαλλική Σχολή και το κτίριο Παπαδοπέτρου, με κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες των φοιτητών (λέσχη στην πόλη, εστία, μηχανογραφικό, διαμορφωμένοι χώροι των πολιτιστικών ομάδων).
  • Κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών, για κάλυψη των αναγκών σε μέριμνα, μεταφορές, για κάλυψη των αναγκών σε διδακτικό - εργαστηριακό προσωπικό.
  • Ερευνα προς όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org