Τετάρτη 5 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καμιά αμφιβολία

«Με τη συμμετοχή 100 επιχειρηματιών και ανωτάτων στελεχών ολοκληρώθηκε το επιχειρηματικό forum "Προοπτικές των νέων αλλαγών/μεταρρυθμίσεων σε Εργασιακά, Ασφαλιστικά και αγορά εργασίας" που για 1η χρονιά διοργάνωσε η ICAP Εmployment Solutions», διαβάζουμε σε δελτίο Τύπου της εταιρείας «διαχείρισης» εργατικού δυναμικού. Τι το πανηγυρικό είχε το φόρουμ, ώστε η αναγγελία του να δικαιολογεί αυτόν τον ενθουσιασμό; Αν ρίξουμε μια ματιά στις τοποθετήσεις όσων πήραν το λόγο, θα καταλάβουμε. «Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στις εργασιακές σχέσεις και κυρίως στο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού και στο σύστημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», σημείωσε ένα εκ των στελεχών του υπουργείου Εργασίας που πήρε το λόγο, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής της ICAP συμπλήρωσε: «Ο αέρας ευελιξίας που φυσάει σε Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία δίνει νέες ιδέες στην αγορά εργασίας με νέους τύπους συμβάσεων. Οι νέες ατομικές, ευέλικτες συμβάσεις θα συμμορφώνονται με τους εργατικούς νόμους και σκοπό έχουν την αύξηση της απασχόλησης με οποιοδήποτε τίμημα. Αναμένεται έτσι να επιβληθούν και στη χώρα μας ως βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Οι νομοθέτες στην Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσουν ένα κατάλληλο και αποδοτικό νομοθετικό πλαίσιο. Οφείλουμε να άρουμε περιττούς περιορισμούς που, ενώ δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στον τομέα "ασφάλεια στη θέση εργασίας", αντίθετα εμποδίζουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και βάζουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη της χώρας». Μετά απ' αυτά, καμιά αμφιβολία δεν μας έμεινε για το τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση στα Εργασιακά μετά το 2018 και ποιες είναι η «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» που θα ενσωματώσει στη νομοθεσία.

Μεγάλα «σοκ»

Σύμφωνα με όσα μετέδιδαν χτες τα οικονομικά δελτία, έκθεση της Goldman Sachs αναφέρει πως «θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) προκειμένου η Wall Street να ξυπνήσει», επισημαίνοντας ότι για κάτι τέτοιο απαιτείται συνήθως «ένα μεγάλο σοκ, όπως μια ύφεση ή ένας πόλεμος». Αν στα παραπάνω προστεθεί το γεγονός ότι η μελέτη του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος «στοιχειοθετεί» την άποψη αυτή και με παραδείγματα, για το πώς έχουν ξεπεραστεί παρόμοιες καταστάσεις από τη δεκαετία του '30 έως και σήμερα, τότε μιλάμε για μια κυνική ομολογία για το πώς λειτουργεί το σύστημα της εκμετάλλευσης και για τους νόμους που το διέπουν. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, όσα «γιατροσόφια» κι αν χρησιμοποιήσουν οι αστοί διαχειριστές, όσους εύθραυστους συμβιβασμούς κι αν κάνουν, τα μεγάλα ζόρια για την ανάκαμψη της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας, ο τεράστιος όγκος υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων που η απαξίωσή τους ξεσηκώνει θύελλα ανταγωνισμών, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που οξύνονται, φέρνουν όλο και πιο κοντά τους λαούς σε «μεγάλα σοκ», που θα πληρώσουν με το αίμα τους, για τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Τι κι αν είναι «ρημαδιό»...

Είναι το σχολείο «ρημαδιό» επειδή το κράτος δεν έχει λεφτά να το συντηρήσει; Καμιά στενοχώρια δεν πρέπει να έχουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, επειδή τώρα, μεγάλη πολυεθνική εταιρεία αναλαμβάνει να το συντηρήσει και να το ανακαινίσει εξολοκλήρου, αν το σχολείο πάρει μέρος στο πρόγραμμα που σπονσοράρει και συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Φέτος μάλιστα, όπως πανηγυρίζει η εταιρεία, στο πρόγραμμα «Το Σχολείο που θέλεις» συμμετέχουν περισσότερα σχολεία από κάθε άλλη χρονιά, υπό την αιγίδα μάλιστα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και των δημοτικών αρχών. Η πολυεθνική δαπανά ένα απειροελάχιστο ποσό από τα κέρδη της για να έχει τζάμπα προβολή και διαφήμιση, ενώ σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς το πρόγραμμα εντυπώνεται ως ανιδιοτελής τάχα προσφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για το «κοινό καλό». Κι όλα αυτά επειδή το κράτος δεν μπορεί να συνεισφέρει, αφού έχει άλλες προτεραιότητες: Τη διασφάλιση - μέσα από την ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης - της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που στη συνέχεια θα ανακαινίσουν και ένα - δυο σχολεία, για να αυξήσουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Πανόραμα

Ενα «πανόραμα» των ανταγωνισμών που κλιμακώνονται ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, κατά βάση με τη Γερμανία και τη Γαλλία, έδιναν οι χτεσινές «σομόν» σελίδες των εφημερίδων. Πιο συγκεκριμένα, παρουσίαζαν την εμπορική συμφωνία ΕΕ - Ιαπωνίας που βρίσκεται «στα σκαριά» ως «προσέγγιση μεγάλης σημασίας», ελέω της πολιτικής Τραμπ, κατέγραφαν τη συμφωνία της γαλλικής «Total» (από κοινού με την κινέζικη «China National Petroleum») με το Ιράν για επενδύσεις 1 δισ. στο κοίτασμα «South Pars» ως «γαλλικό απογαλακτισμό» από την πολιτική και την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή, αναπαρήγαγαν δηλώσεις όπως της Επιτρόπου Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μ. Βεστάγκερ, πως η Κομισιόν εξετάζει τρόπους για ακόμα πιο άμεσες παρεμβάσεις σε υποθέσεις όπως αυτή της «Google», του «άτυπου» δηλαδή εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΕΕ, και παρέθεταν αρθρογραφία του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου και σημερινού προέδρου της ομάδας «Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη στο Ευρωκοινοβούλιο», Γκι Φερχόφστατ, στην οποία ζητά από την ΕΕ να δημιουργήσει «μια πραγματική ενεργειακή ένωση» και να αναπτύξει «μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή αμυντική ένωση εντός ΝΑΤΟ», για να αναχαιτίσει «την απειλή του Τραμπ στην Ευρώπη». Ολα αυτά, αν μη τι άλλο, είναι ενδεικτικά για το βάθος των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη, που εκφράζονται σε διάφορα μέτωπα και με διάφορους τρόπους, πάντα όμως σε βάρος των λαών, τους οποίους φέρνουν αντιμέτωπους με ολοένα μεγαλύτερους κινδύνους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1811 Η Βενεζουέλα εξεγείρεται κατά της ισπανικής κυριαρχίας, με ηγέτη τον στρατάρχη Φρανσίσκο ντε Μιράντα, που είχε πολεμήσει στις αστικές επαναστάσεις Αμερικής (1776) και Γαλλίας (1789).

1929 Οι αγρότες του χωριού Δαμακίνι Πατρών προβάλλουν ένοπλη αντίσταση, διώχνοντας τους χωροφύλακες που πήγαν να συλλάβουν συγχωριανούς τους οι οποίοι δεν είχαν πληρώσει τους φόρους.

1931 Διεξάγονται αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές στη Μυτιλήνη. Το ΚΚΕ έρχεται πρώτο στην πόλη της Μυτιλήνης, λαμβάνοντας 1.658 ψήφους έναντι 1.424 όλων των υπολοίπων, αστικών, κομμάτων.

1932 Ο Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ γίνεται πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. Την επόμενη χρονιά εγκαθιδρύει δικτατορία, που κρατά σχεδόν 4 δεκαετίες.

1933 Ο κομμουνιστής αρτεργάτης Νισερλής πεθαίνει στο νοσοκομείο χτυπημένος από ξίφος αστυνομικού, τη μέρα των επαναληπτικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη.

1936 Ογκώδη και μαχητικά συλλαλητήρια ακτημόνων πραγματοποιούνται στις Σέρρες και το Σουφλί.

1944 Αρχίζει τη λειτουργία του στην Τύρνα Θεσσαλίας παιδαγωγικό φροντιστήριο υπό τη διεύθυνση της κομμουνίστριας παιδαγωγού Ρόζας Ιμβριώτη.

1945 Το Εργατικό Κόμμα κερδίζει τις εκλογές στη Βρετανία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα λαμβάνει 102.780 ψήφους εκλέγοντας δύο βουλευτές, τους πρώτους στην ιστορία του.

1946 Στην Ποντοκερασιά του Κιλκίς, 40 στρατιώτες προσχωρούν στους αντάρτες (όχι μεμονωμένο γεγονός), καταμαρτυρώντας ευρεία απήχηση ΚΚΕ και ΕΑΜ στον νεοσύστατο «εθνικό στρατό». Για να αντιμετωπιστεί το «φαινόμενο» αυτό, το μήνα Ιούλη συνελήφθησαν και εξορίστηκαν σε Φούρνους Ικαρίας, Φολέγανδρο, Νάξο και αλλού, κοντά 100 αξιωματικοί.

1947 Σε μια αιφνιδιαστική επιχείρηση, ο ΔΣΕ Κρήτης καταλαμβάνει το αεροδρόμιο του Μάλεμε, εξασφαλίζοντας πολύτιμα πολεμοφόδια, ρουχισμό και τρόφιμα. Με τον ΔΣΕ πέρασαν και 6 σμηνίτες.

1950 Αθωώνονται οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Μάχη», που δικάζονταν λόγω των ρεπορτάζ γύρω από το κολαστήριο της Μακρονήσου.

1973 Η τριήμερη απεργία των τυπογράφων των αθηναϊκών εφημερίδων λήγει με νίκη των απεργών και αύξηση των αποδοχών τους κατά 30%.

1977 Στο Πακιστάν, ο υποστηριζόμενος από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό στρατηγός Μοχάμεντ Ζία-ουλ-Χακ ανατρέπει με πραξικόπημα την κυβέρνηση του Ζουλφικάρ Αλι Μπούτο, που μόλις είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία.

1989 Κλείνει δικαστικά η «υπόθεση Ιράνγκεϊτ», που είχε ξεκινήσει με την αποκάλυψη παρασκηνιακών συναλλαγών της κυβέρνησης Ρίγκαν με την κυβέρνηση του Ιράν, την οποία ωστόσο είχε - επισήμως - καταδικάσει ως «υποστηρικτή της διεθνούς τρομοκρατίας». Στη δίκη αποκαλύφτηκε επίσης η οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ στους «Κόντρας», αντεπαναστατική οργάνωση ενάντια στους «Σαντινίστας» στη Νικαράγουα.

1996 Γεννιέται το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, το πρόβατο «Ντόλι».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org