Τρίτη 4 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Παράταση στο τελεσίγραφο και στη διπλωματική κρίση

Επαφές Τραμπ αλλά και Πούτιν με τον ηγέτη του Κατάρ και άλλους

ΝΤΟΧΑ.- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- ΜΟΣΧΑ.--

Το βάθος των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών που συνεχίζονται για τις ισορροπίες στον Περσικό Κόλπο (και όχι μόνο) αποτυπώνει η 48ωρη παράταση που δόθηκε στο Κατάρ, για να δώσει απαντήσεις σε αιτήματα που αραβικές χώρες (με πρώτες τις Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτο) συνδέουν με τη διπλωματική κρίση που «τρέχει» τις τελευταίες βδομάδες με τον αποκλεισμό του Εμιράτου και τη ρευστότητα να μεγαλώνει διαρκώς σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Θυμίζουμε ότι στα βασικά αιτήματα της λίστας είναι το κλείσιμο της στρατιωτικής βάσης που έχει η Τουρκία στο Κατάρ και η υποβάθμιση των σχέσεων με το Ιράν, όπως και το κλείσιμο του «Αλ Τζαζίρα». Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα, οι αραβικές χώρες που κατηγορούν το Κατάρ για «στήριξη της τρομοκρατίας» (κάτι στο οποίο διακρίνονται βέβαια και πολλοί από τους κατηγόρους του, όπως η Σ. Αραβία) θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ντόχα.

Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη, θα γίνει στο Κάιρο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν, «για να συζητηθεί η εξελισσόμενη κατάσταση όσον αφορά τις σχέσεις με το Κατάρ».

Μιλώντας στο βρετανικό «Sky News», ο Καταριανός υπουργός Αμυνας Χάλεντ αλ-Ατίγια είπε ότι η χώρα του νιώθει σαν «να μαχαιρώθηκε πισώπλατα» από φίλους και εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα φτάσουμε σε σημείο στρατιωτικής επέμβασης, αλλά εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι».

Τηλεφωνικές επικοινωνίες

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν νέες πρωτοβουλίες για την «εκτόνωση» της κρίσης. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε χτες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες Σ. Αραβίας, Κατάρ και ΗΑΕ, εκφράζοντας «τις ανησυχίες του για τη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ του Κατάρ και μερικών αραβικών χωρών». Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Τραμπ επεσήμανε την ανάγκη «τερματισμού της οικονομικής υποστήριξης της τρομοκρατίας», αλλά και της «αποδόμησης της εξτρεμιστικής ιδεολογίας».

Τηλεφωνική επικοινωνία όμως με τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ είχε - το Σάββατο - και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες επισήμαναν τη σημασία των «πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών που στοχεύουν στην υπέρβαση των διαφωνιών και την εξομάλυνση της τρέχουσας περίπλοκης κατάστασης». Ακόμα, αντάλλαξαν απόψεις για θέματα σχετικά με τη «ρωσοκαταριανή συνεργασία, με έμφαση στην εφαρμογή πολλά υποσχόμενων σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τις επενδύσεις και τον τομέα της Ενέργειας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ