Τρίτη 4 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου

Διήμερη επίσκεψη στη Ρωσία ξεκίνησε χτες ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, καθοδόν για τη Σύνοδο των G20, του 20 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών, που γίνεται στις 7 - 8 Ιούλη στο Αμβούργο. Ο Κινέζος Πρόεδρος θα είχε χτες ανεπίσημο δείπνο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, ενώ οι επίσημες επαφές είναι προγραμματισμένες για σήμερα. Πρόκειται για την έκτη επίσκεψη του Σι στη Ρωσία, και την τρίτη συνάντηση των δύο ηγετών το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με όσα δηλώνονται και από τις δύο πλευρές, θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση στις διμερείς σχέσεις και συζήτηση για ευρύτερα διεθνή ζητήματα. Αναμένεται επίσης να υπογραφούν συμφωνίες ύψους 10 δισ. ευρώ, σε διάφορους τομείς, με την Ενέργεια, τις υποδομές και την αγροτική οικονομία να ξεχωρίζουν. Επίσης είναι προγραμματισμένο ο Πούτιν να απονείμει στον Σι το μετάλλιο του Αγίου Ανδρέα, ως αναγνώριση για την προσφορά του στην ενίσχυση της σινορωσικής φιλίας και συνεργασίας.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, αντιπροσωπεύοντας το 14,3% στο σύνολο του εξωτερικού εμπορίου, και από τον Γενάρη μέχρι και τον Απρίλη του 2017 ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 37%, φτάνοντας τα 24,5 δισ. δολάρια. Η Γερμανία είναι ο δεύτερος εταίρος, με μερίδιο στο 9%.

Στα διεθνή ζητήματα ξεχωρίζει η αναφορά του Κινέζου Προέδρου, πριν αναχωρήσει για την Μόσχα, στο θέμα της εγκατάστασης των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα (THAAD), την οποία χαρακτήρισε ως «διατάραξη της στρατηγικής ισορροπίας στην περιοχή, που απειλεί τα συμφέροντα ασφαλείας όλων των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας». Επανέλαβε επίσης ότι το Πεκίνο πιέζει Ουάσιγκτον και Σεούλ να πάρουν πίσω την απόφαση για την ανάπτυξη της «ασπίδας» THAAD στην Κορεατική Χερσόνησο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ