Τρίτη 4 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Τελείωσε η «στρατηγική υπομονή» λέει ο Τραμπ

Νέες κινεζικές αντιδράσεις για την αμερικανική ασπίδα THAAD

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας χρειάζεται να λάβει μια «αποφασιστική απάντηση», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι έληξε η περίοδος της «στρατηγικής υπομονής». Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ουάσιγκτον μαζί με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν, ο Τραμπ τόνισε: «Συνεργαζόμαστε στενά με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία καθώς και με εταίρους μας σε όλο τον κόσμο, για τη λήψη μέτρων σε διπλωματικό, οικονομικό επίπεδο και επίπεδο ασφάλειας, ώστε να προστατεύσουμε τους συμμάχους μας και τους πολίτες μας από αυτή την απειλή γνωστή ως Βόρεια Κορέα».

Από τη μεριά του, ο Μουν επίσης προειδοποίησε ότι «οι απειλές και οι προκλήσεις από τη Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσουν μια σθεναρή απάντηση» και συμπλήρωσε πως Νότια Κορέα και ΗΠΑ θα «δυναμώσουν» τις κοινές τους «αποτρεπτικές» ικανότητες. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», κάλεσε την Πιονγιάνγκ «να επιστρέψει κατάλληλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στο θέμα του πυρηνικού της προγράμματος.

Οι εξελίξεις στη Χερσόνησο θα συζητηθούν και σε συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ - Ν. Κορέας - Ιαπωνίας που θα γίνει στο περιθώριο της επικείμενης Συνάντησης των G20, στη Γερμανία. Μάλιστα, χτες, ο Αμερικανός ηγέτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, όπου και - σύμφωνα με το Λευκό Οίκο - «επιβεβαίωσαν ότι η συμμαχία ΗΠΑ - Ιαπωνίας είναι έτοιμη να υπερασπιστεί και να αντιδράσει σε οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια από τη Βόρεια Κορέα». Στην ίδια συνομιλία, «ο Πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να αναζητήσει πιο ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις με τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ», δεδομένης της μεγάλης ανησυχίας του αμερικανικού κεφαλαίου για τα αυξημένα εμπορικά του ελλείμματα, που φυσικά επηρεάζουν πολύμορφα τη συνεργασία του με πολλούς «εταίρους» του.

Στο μεταξύ, από τη μεριά του, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε τις σοβαρές ενστάσεις του Πεκίνου για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα THAAD που εγκαθίσταται στη Νότια Κορέα. Λίγο πριν φτάσει στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη, ο Σι επισήμανε ότι η THAAD επιβαρύνει ουσιαστικά τα συμφέροντα ασφάλειας της Κίνας, της Ρωσίας, αλλά κι άλλων χωρών της περιοχής και δεν βοηθά τις προσπάθειες αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου, αλλά και την επικράτηση συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Τόνισε ότι Πεκίνο και Μόσχα θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, από κοινού ή χωριστά, για τη «διαφύλαξη των εθνών» τους και της «στρατηγικής ισορροπίας» στην περιφέρεια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ