Τρίτη 4 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΚΡΑΝΣ ΜΟΝΤΑΝΑ
Το παζάρι συνεχίζεται «στα γεμάτα»

Ο γγ του ΟΗΕ εκτίμησε ότι υπάρχει «κατανόηση» των ουσιωδών στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν σε «διευθέτηση»

Από τις συναντήσεις στην Ελβετία

© KEYSTONE / JEAN-CHRISTOPHE

Από τις συναντήσεις στην Ελβετία
ΚΡΑΝΣ ΜΟΝΤΑΝΑ.--

Στο ελβετικό θέρετρο Κρανς Μοντάνα παραμένουν οι αντιπροσωπείες της Κυπριακής Δημοκρατίας, του ψευδοκράτους, των (σύμφωνα με τις Συνθήκες του 1960) «εγγυητριών δυνάμεων» Ελλάδας - Τουρκίας - Βρετανίας αλλά και της ΕΕ ως «παρατηρήτριας», καθώς συνεχίζεται η νέα φάση της Διάσκεψης για το Κυπριακό, από τις 28 Ιούνη.

Στις εργασίες πήρε μέρος και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έφτασε στο χώρο των συνομιλιών την Παρασκευή και αποχώρησε το Σάββατο. Την παραμονή είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί αλλά και τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, την οποία χαρακτήρισε «θετική και προσανατολισμένη στα αποτελέσματα». Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΟΗΕ εκτίμησε ότι «προέκυψε πως υπάρχει σαφής κατανόηση των ουσιωδών στοιχείων ενός πακέτου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο». Ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες είπε ότι «ο γγ παραμένει πλήρως δεσμευμένος σ' αυτές τις προσπάθειες για να προσφερθεί στο λαό της Κύπρου μια συνολική διευθέτηση», ενώ «αν χρειαστεί» ο Γκουτέρες θα επιστρέψει στην Ελβετία.

Το παζάρι συνεχίζεται «στα γεμάτα», με «αλληλένδετη» εξέταση όλων των επί μέρους κεφαλαίων (εκτός από Ασφάλεια - Εγγυήσεις, είναι το Περιουσιακό, Εδαφικό, Διακυβέρνηση, Οικονομία, ΕΕ) και ενώ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο «στο τραπέζι» ανοίγουν πλευρές κρίσιμων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που «φουντώνουν» σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αλλωστε, το Κυπριακό είναι ενταγμένο στις ευρύτερες κόντρες που οξύνονται σε όλη την περιφέρεια, πρώτα από όλα για την Ενέργεια, τον έλεγχο και τη μεταφορά των μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και συνολικά το γεωπολιτικό συσχετισμό δύναμης. Λίγο πριν τις 8.00 το βράδυ έγινε συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί όπου σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες βρίσκονταν στο τραπέζι όλα τα θέματα. Πάντως από την πλευρά της Κύπρου φέρεται να υπάρχει δυσαρέσκεια για τις προτάσεις της Τουρκίας ενώ θα ακολουθούσε η επανέναρξη της Διάσκεψης, με την συμμετοχή όλων.

«Προσέγγισε και κέρδισε»

Είναι ενδεικτικό ότι τα ρεπορτάζ για την πορεία των διαπραγματεύσεων το περασμένο Σαββατοκύριακο παρουσίαζαν τις αντιπροσωπείες να έχουν συμφωνήσει σε μια αλλαγή τακτικής και από την τακτική του «πάρε - δώσε» να έχουν προσχωρήσει σε αυτή του «προσέγγισε και κέρδισε». Δηλαδή, σε κάθε φάση επιδιώκεται η αναζήτηση περισσότερων συγκλίσεων ανάμεσα στις προτάσεις των διαφορετικών πλευρών, με σκοπό στο τέλος τα πεδία συζήτησης και οι διαφορετικές ιδέες να «διασυνδεθούν» και να επιτευχθεί αποτέλεσμα.

Οπως είναι λογικό, οι διαρροές και οι αναλύσεις δίνουν και παίρνουν, με κάθε πλευρά να καλλιεργεί εντυπώσεις ή να εστιάζει σε πλευρές ανάλογα με ό,τι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων. Ολα αυτά για να κρυφτεί η ουσία, ότι δηλαδή ζητούμενο του παζαριού είναι η προώθηση ενός νέου σχεδίου διχοτόμησης της Κύπρου, που θα εγκλωβίσει την πολύπαθη πατρίδα του κυπριακού λαού σε νέες περιπέτειες, στις Συμπληγάδες των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, στο όνομα της «ασφάλειας» και της ανάπτυξης προς όφελος της μιας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου.

Η Αθήνα ζητά «ουσιαστική διαπραγμάτευση»

Χτες το μεσημέρι, οι αντιπροσωπείες κατέθεσαν γραπτές προτάσεις για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις.

Μετά την πρωινή συνεδρίαση, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς δήλωσε: «Εξηγήσαμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση, γιατί έχουμε φτάσει στην έκτη μέρα της διαπραγμάτευσης και δεν έχουμε ανοίξει την κουβέντα». Είπε μάλιστα ότι «παρατηρήθηκε μια τάση να βιαστούν να έρθουν οι πρωθυπουργοί», σχολιάζοντας πως «κάποιοι θέλουν να βάλουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Ας αφήσουν το άλογο της διαπραγμάτευσης να εργαστεί και μετά μπορούμε να συμφωνήσουμε για ό,τι κάρα θέλουμε». Επανέφερε τις προτάσεις της Αθήνας «να φτιαχτεί ένα σύμφωνο φιλίας για τη συνεργασία των κρατών της περιοχής, με σημαντικό ρόλο για την ίδια την Κύπρο», επιβεβαιώνοντας το ζήλο με τον οποίο το ντόπιο κεφάλαιο διεκδικεί τρόπους «γεωστρατηγικής αναβάθμισης».

Ενδεικτικές ήταν πάντως οι δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ και το πρωί της Δευτέρας, όταν υποστήριξε ότι η βδομάδα που ξεκινά είναι «μια βδομάδα που χρειάζεται νηφαλιότητα, προσοχή, αναστοχασμό, γιατί η ευθύνη είναι μεγάλη για όλους μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να νομίζουν ότι μπορούν να εμποδίσουν να εξελιχθεί η Κύπρος σε αυτό που ονομάζω - και υιοθέτησε ο γγ του ΟΗΕ - φυσιολογικό κράτος. Οχι σε ένα τέλειο κράτος, αλλά σε ένα κράτος όπως όλα τα άλλα...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ