Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Αναθέρμανση διεργασιών σε πλαίσιο ΝΑΤΟ - ΕΕ

Eurokinissi

Στο φόντο «πιέσεων» από ΗΠΑ και Γερμανία για την επίλυση του θέματος με το όνομα της ΠΓΔΜ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και των προσπαθειών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αναλάβει «αναβαθμισμένους» ρόλους στα σχέδια εμπέδωσης της ιμπεριαλιστικής «σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με τον νέο ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ.

«Ξέρουμε και διευκρινίζουμε ότι η φίλη γείτονάς μας θέλει να ενταχθεί σε σειρά διεθνών περιφερειακών οργανώσεων. Πιστεύουμε και είμαστε ανοιχτοί να υποστηρίξουμε κάθε προσπάθειά τους, αφού όμως λυθεί το ονοματολογικό. Αυτή είναι η προϋπόθεση και νομίζω ότι πρέπει και μπορούμε να εργαστούμε για έναν καλό συμβιβασμό που να είναι κέρδος και για τις δυο πλευρές», σημείωσε ο Ν. Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, απορρίπτοντας την ιδέα ένταξης της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό της όνομα, δηλαδή ως ΠΓΔΜ, όπως ζητά η σκοπιανή ηγεσία.

Πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε, όσον αφορά την ΠΓΔΜ, να γίνει μέλος, εφόσον εκείνη το επιθυμεί βέβαια, και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και όπως έχω πει εξαρχής, αυτό μπορεί να γίνει πολύ απλά, με το να βρούμε μια συμβιβαστική λύση στο ονοματολογικό και αμέσως μετά να πάμε στον ΟΗΕ να υπογράψουμε τη νέα μας συμφωνία, να πάμε στις Βρυξέλλες και να το ανακοινώσουμε στους διεθνείς οργανισμούς που βρίσκονται εκεί».

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως η κυβέρνηση «θέλει όλη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων να γίνει μέρος - όπως εκείνοι το επιθυμούν, όχι γιατί το θέλουμε εμείς - του ευρωατλαντικού συστήματος. Το θέμα είναι πόσο πολύ το επιθυμούν. Γιατί δεν μπορούν να απαιτούν να το επιθυμούμε εμείς περισσότερο από τις ίδιες. Να μας καλούν, λοιπόν, να κάνουμε πίσω στις απόψεις μας, χωρίς ωστόσο να κάνουν εκείνοι κίνηση, για κάτι που υποτίθεται τους ενδιαφέρει περισσότερο από εμάς (...)».

Συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα είναι αταλάντευτα υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της γείτονος, της σταθερότητάς της και της σαφούς κυριαρχίας της, της μη επέμβασης τρίτων δυνάμεων στα εσωτερικά της».

«Προτεραιότητα» η ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του, ο Ν. Ντιμιτρόφ παρουσίασε ως προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του «να αναβιώσουμε τη διαδικασία ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Πως ο ίδιος θέλει να αποδείξει «ότι είναι προς όφελος της μεγαλύτερης νότιας γείτονός μας, ότι είναι προς όφελος όλων, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ. Και είμαι πεπεισμένος ότι εσείς έχετε όλες τις δυνατότητες, έχετε το μοχλό στα χέρια σας. Και ο μοχλός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει το δρόμο προς το κλείσιμο ενός ανοιχτού θέματος».

«Φυσικά δεν είμαι αφελής», συνέχισε. «Ο δρόμος μπροστά δεν θα είναι απλός, δεν θα είναι εύκολος. Εχω την αίσθηση ότι έχουμε μπει σε ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι (...) αναφορικά με την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί και συσσωρευτεί και θα πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για να τα επιλύσουμε».

Ερωτηθείς για την καλλιέργεια αλυτρωτισμού στη χώρα του, μέσα από τα σχολικά βιβλία, την ανέγερση αγαλμάτων, ονοματοδοσίες δρόμων κ.λπ., είπε πως «αυτό είναι κάτι το οποίο έχει ζημιώσει τις σχέσεις μας και έχει βοηθήσει αυτούς που δεν επιθυμούν καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες», προσθέτοντας ωστόσο: «Νομίζω θα βρούμε το δρόμο να αντιμετωπίσουμε θέματα τα οποία μας αποσπούν από το βασικό στόχο, που είναι η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».

Σημειωτέον, μιλώντας αργά προχτές το βράδυ στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, ο Ντιμιτρόφ επέμεινε να ανοίξει «η ευρωατλαντική προοπτική» της χώρας του, με βασικό επιχείρημα την περιφερειακή σταθερότητα αλλά και τις απειλές για τη συνοχή της ΠΓΔΜ. Επανέλαβε τη θέση του περί έναρξης διαπραγματεύσεων για είσοδο στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία της χώρας του - ΠΓΔΜ (κάτι που είχε απορριφθεί από την Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008), και στο ενδιάμεσο να συνεχιστούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις για το όνομα. Σε αυτό το σενάριο, όπως ισχυρίστηκε, «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την Ελλάδα να πει "στοπ"» στην ΠΓΔΜ - ανέφερε χαρακτηριστικά 35 «κεφάλαια» που πρέπει να πληροί η κάθε χώρα που είναι υποψήφια προς ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Κατά την επίσκεψή του χτες στην Αθήνα, ο Ν. Ντιμιτρόφ έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, ενώ συναντήθηκε ακόμη με την Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς γνωρίζονται από τη διετία 2007 - 2008, όταν επί υπουργίας της στο ΥΠΕΞ ο ίδιος ήταν εκ των διαμεσολαβητών της ΠΓΔΜ για το ζήτημα του ονόματος, και με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το Ευρωκοινοβούλιο σε προχτεσινό ψήφισμά του για την ΠΓΔΜ εκφράζει ικανοποίηση για τα «απτά αποτελέσματα της πρωτοβουλίας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της χώρας και της Ελλάδας», που, όπως λέει, ανοίγουν «τον δρόμο για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας», καλώντας παράλληλα την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και την Επιτροπή «να αναπτύξουν νέες πρωτοβουλίες για την υπέρβαση των υπόλοιπων διαφορών (...) με σκοπό μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ