Στη συζήτηση για την «έκθεση προόδου του Κοσσυφοπεδίου» παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης την Τρίτη, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα παρακάτω:
«Εντείνονται οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Οχι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στην ΠΓΔΜ, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, σε συνδυασμό με τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ και Ρωσία - Κίνα για τον έλεγχο των αγορών, των δρόμων Ενέργειας. Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ βομβάρδισαν και διαμέλισαν την πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλάζοντας σύνορα, μακελεύοντας λαούς. Χρηματοδότησαν και στήριξαν μηχανισμούς, κυκλώματα, κάθε είδους εθνικιστικές κι αντιδραστικές δυνάμεις ως δήθεν απελευθερωτές, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, να στήσουν στρατιωτικές βάσεις και να ελέγξουν την περιοχή.
Οι λαοί να εναντιωθούν στα σχέδια των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεών τους, και σε σύγκρουση με την εμπλοκή ΕΕ και ΝΑΤΟ να χαράξουν δρόμο προς το δικό τους συμφέρον, ενάντια στον εθνικισμό και τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Να απαιτήσουν το κλείσιμο των ξένων στρατιωτικών βάσεων και να ανοίξουν το δρόμο για να περάσει η εξουσία και η οικονομία στα δικά τους χέρια».
Κατά πλειοψηφία το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τις «εκθέσεις προόδου» για το 2016 που αφορούν τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων.
Στο ψήφισμα για τη Σερβία χαιρετίζεται η «βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας», καθώς και η πρόοδος «που έχει συντελεστεί στην εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου», ενώ το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από τη Σερβία να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με αυτήν της ΕΕ, «συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής της για τη Ρωσία».
Στο ψήφισμα για το Κοσσυφοπέδιο χαιρετίζεται η έναρξη ισχύος της «Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ) ΕΕ - Κοσσυφοπεδίου», εκφράζεται η ανησυχία για «τη συνεχιζόμενη ακραία πόλωση του πολιτικού τοπίου» αλλά και για την αργοπορία στις απαραίτητες «μεταρρυθμίσεις για την οικοδόμηση επαρκούς και αποτελεσματικής διοικητικής ικανότητας», ενώ καλούνται τα εναπομείναντα πέντε κράτη - μέλη της ΕΕ που δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο να το πράξουν, επειδή, όπως διατείνεται το Ευρωκοινοβούλιο, αυτό «θα αυξήσει την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής» της ΕΕ και «θα συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας».
Για την ΠΓΔΜ στο ψήφισμα απευθύνονται συστάσεις στις πολιτικές δυνάμεις «να ενεργούν με πνεύμα συμφιλίωσης», συστήνεται στη νέα κυβέρνηση «να συνεχίσει τις προσπάθειες για ένταξη στην ΕΕ και να δεσμευτεί πλήρως για τη διενέργεια σημαντικών μεταρρυθμίσεων στους τομείς του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης, της διαφθοράς, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των εσωτερικών υποθέσεων και των σχέσεων καλής γειτονίας».