Τρίτη 13 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΓΔΜ
Επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης σε ΕΕ - ΝΑΤΟ

Αύριο Τετάρτη στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ- ΣΚΟΠΙΑ.--

Ανοιχτή σε προτάσεις για πιθανή αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εμφανίστηκε χτες η νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της χώρας, ενώ ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπουργός Εξωτερικών αναμένεται αύριο Τετάρτη στην Αθήνα για συναντήσεις.

Σε χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times», ο Ντιμιτρόφ φέρεται να λέει πως η νέα κυβέρνηση θα εξετάσει «νέες προτάσεις» για την προσωρινή της ονομασία, προκειμένου να ξεπεράσει «τις αντιρρήσεις της Ελλάδας» ως προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ωστόσο επισήμανε ότι, επί του παρόντος, «είναι πολύ νωρίς» για να συζητήσει «ειδικότερες προτάσεις ονομασίας».

Εξήγησε, επίσης, ότι οποιαδήποτε νέα ονομασία θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα και ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει νωρίτερα «διακομματική συναίνεση».

Οι επαφές Ζάεφ στις Βρυξέλλες

Χτες, πάντως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Αμυνας Ραντμίλα Σεκερίνκα, τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπούτζαρ Οσμάνι, μετέβη στις Βρυξέλλες πιέζοντας για έναρξη των παζαριών, με στόχο την εκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας έως το τέλος της χρονιάς.

Συνάντησε μεταξύ άλλων την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, δηλώνοντας πρόθυμος να προωθήσει τάχιστα όλες τις απαραίτητες «μεταρρυθμίσεις» με στόχο την ενταξιακή διαδικασία. «Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε επαρκή πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν τομείς - κλειδιά, για να ανοίξουν έως το φθινόπωρο τα κεφάλαια 23 και 24», τόνισε ο Ζάεφ. Στη συνέχεια, συνάντησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υποστήριξη και τα θετικά σήματα των «ευρωπαϊκών θεσμών» προς τη χώρα του. Ο Τουσκ χαιρέτισε τη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια, λέγοντας πως είναι ευκαιρία για προώθηση της διαδικασίας ένταξης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Αργότερα χτες βράδυ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε προγραμματίσει συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ