Τρίτη 13 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνεχίζονται τα παζάρια για τη νέα κυβέρνηση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πιο χρονοβόρα, απ' ό,τι αρχικά αναμενόταν, αποδεικνύονται τα παζάρια των Συντηρητικών της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και του αντιδραστικού «Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος» εποίκων της Βόρειας Ιρλανδίας, DUP, για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Οι δυσκολίες στα παζάρια ήταν τέτοιες που ανάγκασαν χτες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να παραδεχθεί πως θα καθυστερήσει αφενός η αρχικώς αναμενόμενη για τις 19 του μήνα ομιλία της βασίλισσας για τη νέα κυβέρνηση, αφετέρου η έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων με στόχο την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Κάποιες από τις βασικές «δυσκολίες» στα παζάρια φαίνεται να οφείλονται σε θέσεις του DUP που είναι κατά των κλιματικών αλλαγών, του δικαιώματος έκτρωσης και υπέρ διατήρησης του συστήματος πάγιας ετήσιας αύξησης κατά 2,5% της κρατικής σύνταξης, του δικαιώματος στο επίδομα θέρμανσης, υπέρ της παραμονής της χώρας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ. Ωστόσο, αργότερα χτες βράδυ, η Αρλίν Φόστερ, αρχηγός του κόμματος DUP, που εξέλεξε στις εκλογές 10 βουλευτές, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με το κόμμα της Μέι «είναι θετικές και συνεχίζονται».

Η απόφαση για καθυστέρηση στην εκφώνηση ομιλίας της βασίλισσας (μετά την οποία η κυβέρνηση κάνει βασικές προγραμματικές εξαγγελίες ζητώντας από το Κοινοβούλιο να εγκρίνει τη νομοθετική της ατζέντα) σχολιάστηκε δυσμενώς από τα περισσότερα κόμματα. Οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν είδαν την εξέλιξη ως ένδειξη πως η υπό συγκρότηση νέα κυβέρνηση «βρίσκεται σε χάος». Το «Εθνικό Κόμμα Σκοτίας» της Σκοτσέζας πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζιον είπε πως η εξέλιξη ρίχνει σκιά αμφιβολίας στην ικανότητα της Τ. Μέι να φτιάξει μία λειτουργική κυβέρνηση...

Απέναντι σε όλα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε πως το σχέδιο της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ δεν έχει αλλάξει και πως παρά τις μικρές «καθυστερήσεις», οι επίσημες διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν έως το τέλος της επόμενης βδομάδας. Ανακοινώθηκε επίσης η επαναφορά του Μάικλ Γκόουβ, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης (επί πρωθυπουργού Κάμερον) στην κυβέρνηση. Ο Γκόουβ, που έχει κατά καιρούς αμφισβητήσει τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, διορίστηκε ...υπουργός Περιβάλλοντος. Επιπλέον, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, υποστήριξε χτες την Τερέζα Μέι, λέγοντας πως ο χαρακτηρισμός «θανατοποινίτισσα» που της απέδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, νυν διευθυντής της εφημερίδας «Evening Standard», Τζορτζ Οσμπορν, «είναι λανθασμένος και αμετροεπής».

Στο μεταξύ, χτες παρενέβη η εταιρεία επενδυτών του χρηματοπιστωτικού οργανισμού «Moody's», που εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας πως το εκλογικό αποτέλεσμα, που δεν έδωσε αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα, «θα περιπλέξει και πιθανώς θα καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ». Εκτίμησε ακόμη ότι θα αυξήσει τους δημοσιονομικούς κινδύνους και ότι στην παρούσα φάση ίσως θα ήταν ενδεδειγμένο ένα πιο ήπιο Brexit. Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τη δραματική επίπτωση από την παρούσα πολιτική αβεβαιότητα στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και άμεσα...».

Τέλος, σε έρευνα που εκδίδει το κέντρο ερευνών «Resolution Foundation» (RF), αναφέρεται ότι σχεδόν οι μισοί εργοδότες στη Βρετανία δεν είναι καθόλου προετοιμασμένοι για τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στους μεταναστευτικούς νόμους που θα ισχύσουν μετά το Brexit. Το 30% των επιχειρήσεων αναμένουν ότι η ελευθερία μετακίνησης προς τη χώρα θα συνεχιστεί για τους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης, αρκεί να έχουν προσφορά για συγκεκριμένη θέση εργασίας. Αλλο ένα 17% πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στους υφιστάμενους κανονισμούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ