Τρίτη 13 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι μάχες σε στρατηγικές περιοχές

Από τις συγκρούσεις στην Ντεράα που συνεχίζονται
Από τις συγκρούσεις στην Ντεράα που συνεχίζονται
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τον έλεγχο της στρατηγικής περιοχής Μπάντια, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά σύνορα της Συρίας με το Ιράκ, επιβεβαίωσε η Γενική Διοίκηση του συριακού στρατού, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αποτέλεσμα της συνεργασίας με συμμάχους τους στην περιοχή αλλά και «στρατηγικό σημείο καμπής στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Η εξέλιξη είναι σημαντική, καθώς αφορά περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στο Αλ Τανφ, όπου οι Αμερικανοί και οι ντόπιες αντικαθεστωτικές δυνάμεις που συνεργάζονται μαζί τους έχουν φτιάξει βάση και επιχειρούν να ελέγξουν τα σύνορα της Συρίας με Ιορδανία και Ιράκ, ώστε να σταματήσουν, όταν θελήσουν, τον ανεφοδιασμό σιιτικών πολιτοφυλακών και ιρανικών δυνάμεων που είναι στο πλευρό της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Επιπλέον, δυνάμεις του συριακού στρατού και των συμμάχων του εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά του νότιου τμήματος της πόλης Ντεράα, που ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς. Στο επίκεντρο των επιχειρήσεων βρίσκεται το νότιο τμήμα της πόλης, που συνορεύει στρατηγικά με την Ιορδανία.

Στο μεταξύ, προχτές, ομάδες του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που στηρίζονται από τουρκικά στρατεύματα, άρχισαν να συγκρούονται μεταξύ τους, μερικούς μήνες αφότου ανακατέλαβαν την πόλη που είχε πέσει τα τελευταία χρόνια στα χέρια τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Δεν έγινε σαφής η αιτία των συγκρούσεων των ομάδων αυτών, ωστόσο τοπικές πηγές ανέφεραν ότι είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό αρκετών δεκάδων ενόπλων.

Το ίδιο διάστημα αναφέρθηκαν συγκρούσεις έξω από την πόλη Μααράτ αλ Νουμάν της βορειοδυτικής συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, ανάμεσα σε μισθοφόρους του πρώην «Μετώπου Νούσρα» («Αλ Κάιντα», που τώρα αποκαλούνται «Ταχρίρ αλ Σαμ») και ομάδες αντικαθεστωτικών του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού».

Επιπροσθέτως, Κούρδοι μαχητές ανακοίνωσαν χτες πως Τούρκοι πράκτορες και ομάδες τζιχαντιστών μισθοφόρων συνεχίζουν συστηματικά επιχειρήσεις εκτοπισμού Κούρδων από κατεχόμενες περιοχές στο αλ Σάχμπα, ώστε να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση των παρακείμενων χωριών Ταλ Μπατάλ, Νόμαν, Καέρ, Καλμπίν κ.ά.

Στο Κομπανί της βόρειας Συρίας, Κούρδοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν (σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Hawar») τις τουρκικές αρχές ότι έχουν περιορίσει σημαντικά τη ροή των υδάτων του ποταμού Ευφράτη στα φράγματα Τισχρίν και αλ Τάμπκα, για πρώτη φορά μετά 17 χρόνια. Η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε «καταστροφική» από τους ντόπιους, τονίζοντας πως το Κομπανί και παρακείμενες περιοχές Κούρδων στη βόρεια Συρία υποφέρουν πλέον από έλλειψη νερού, με συνέπεια και συχνότερες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ