Συγκεντρωμένοι και χτες έξω από το εργοστάσιο οι απεργοί |
«Οχι στην εργοδοτική τρομοκρατία, όχι στις απολύσεις». Με το σύνθημα αυτό στο πανό της η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής βρίσκεται καθημερινά έξω από το εργοστάσιο που παράγει και εμπορεύεται πλαστικές σακούλες, στη βιομηχανική περιοχή του Αυλώνα. Για τη συνέχεια, η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας έχει προκηρύξει απεργία για σήμερα, αύριο και την Κυριακή.
Η εργοδοσία από την πλευρά της, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους απεργούς, έστειλε την περασμένη Τετάρτη εξώδικα σε τέσσερις εργαζόμενους, οι τρεις από τους οποίους είναι μέλη της Σωματειακής Επιτροπής. Με αυτά τους απειλεί ότι αν δεν παρουσιαστούν μέσα στις επόμενες ώρες για δουλειά «η συμπεριφορά σας θα θεωρηθεί ως οικειοθελής αποχώρηση και θα επέλθει η λύση της μεταξύ μας εργασιακής συμβάσεως». Στο συγκεκριμένο έγγραφο, ο εργοδότης ισχυρίζεται πως απέχουν «αδικαιολόγητα» από τα καθήκοντά τους, «χωρίς να μας έχετε ενημερώσει για την αιτία της αποχής σας»! Η πραγματικότητα, την οποία βέβαια η εταιρεία γνωρίζει πολύ καλά, είναι πως οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία που αποφασίζουν στις καθημερινές συνελεύσεις τους και προκηρύσσει το κλαδικό τους σωματείο, ενώ τα αιτήματά τους έχουν κατατεθεί στην εργοδοσία.
Στο μεταξύ, η εργοδοσία τις τελευταίες μέρες προχωρά σε προσλήψεις εργαζομένων, ενώ συνεχίζεται η απεργία. Στόχος της είναι να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό κόντρα στον αγώνα των εργαζομένων. Το Σωματείο καταγγέλλει την πρακτική της εργοδοσίας, η οποία παραβιάζει ακόμα και την ισχύουσα νομοθεσία. Προχώρησε μάλιστα και σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ζητώντας την άμεση παρέμβασή της.
Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που η εργοδοσία μηχανεύεται τρόπους για να κρατήσει το προσωπικό της μακριά από την οργάνωση και τον αγώνα. Τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν το Σωματείο είχε βρεθεί ξανά έξω από το εργοστάσιο ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου, η εργοδοσία έβαζε και έβγαζε τη βάρδια με φορτηγό, προκειμένου να μην έρθουν οι εργαζόμενοι σε επικοινωνία με τους συναδέλφους τους.
Οπως τόνισε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του κλαδικού σωματείου και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, μιλώντας στους απεργούς, αυτό που «πονάει» την εργοδοσία είναι η οργάνωση των εργαζομένων. Αυτή την οργάνωση τούς κάλεσε να δυναμώσουν.
«Ελληνες και ξένοι εργάτες έχουν κοινά προβλήματα», αναφέρει το κλαδικό σωματείο στην ανακοίνωσή του. Καλεί την εταιρεία «αντί να στέλνει εξώδικες απειλές στους εργαζόμενους, άμεσα να συναντηθεί με το Σωματείο και τη σωματειακή επιτροπή», ώστε να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα των απεργών.