Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Προχωρούν οι προετοιμασίες για την πανελλαδική αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη, στις 24 Ιούνη, στο πλαίσιο του Διημέρου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης των Συνδικάτων

Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια συνδικάτα, σχεδιάζουν τις πρωτοβουλίες τους για την προετοιμασία και την οργάνωση της πανελλαδικής κινητοποίησης το Σάββατο 24 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, με συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, και τη μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης.

Η πανελλαδική κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο του Διημέρου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης των Συνδικάτων, στις 24 και 25 Ιούνη, στη Θεσσαλονίκη. Τη δεύτερη μέρα, την Κυριακή 25/6, θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλονίκη του «σύρε κι έλα» των ΝΑΤΟικών να ακουστεί δυνατό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα

Στη μάχη για την επιτυχία της κινητοποίησης έχουν «στρατευτεί» τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης, που αναλαμβάνουν εκ των πραγμάτων και ρόλο «οικοδεσπότη».

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Κώστας Ηλιού, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σημείωσε:

«Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή σηματοδοτούν τη συνέχιση και κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Η κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα μας και το λαό μας ολοένα και πιο βαθιά σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες έχουν παραδώσει γην και ύδωρ στα γεράκια, στους πολεμοκάπηλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, βλέπουμε τα "σύρε κι έλα" αξιωματούχων των ιμπεριαλιστικών ενώσεων στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο, που είναι πλήρως ενταγμένο σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Επιπλέον, κομβικός είναι και ο ρόλος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τις ΝΑΤΟικές διελεύσεις.

Με βάση όλα τα παραπάνω, το ΠΑΜΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε όλα τα σωματεία, ανεξάρτητα αν συσπειρώνονται ή όχι συνολικά γύρω από το πλαίσιο πάλης του, να συμμετέχουν στη διήμερη βαλκανική αντιπολεμική δράση των συνδικάτων. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να απαιτήσουν να κλείσουν οι βάσεις και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ, να βγει η χώρα από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Το επόμενο διάστημα, με συσκέψεις, επαφές, "ανοίγουμε" το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη, αναδεικνύοντας ότι κοινά είναι τα αίτια που προκαλούν τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τον πόλεμο, την προσφυγιά. Και ενιαία πρέπει να απαντήσει η εργατική τάξη: Να διατρανώσει ότι δεν δέχεται να θυσιάσει τη ζωή και τα δικαιώματά της για τα κέρδη των μονοπωλίων, δεν θα αφήσει τα παιδιά της να γίνουν κρέας στα κανόνια τους».

Συμμετοχή στην κινητοποίηση αποφάσισε και η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Εντείνονται οι προετοιμασίες και στην Αττική

Για τις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου μπροστά στην κινητοποίηση μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρός του, Βάλσαμος Συρίγος.

Οπως σημειώνει: «Η μεγάλη πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη και στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο είναι η κορύφωση μιας σειράς δράσεων που έχουν πραγματοποιήσει τα ταξικά συνδικάτα, αναδεικνύοντας την αιτία της προσφυγιάς και των πολέμων, που είναι η εκμετάλλευση, η καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα μας στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων για τη λεγόμενη "γεωστρατηγική αναβάθμιση" του εγχώριου κεφαλαίου.

Ολα αυτά φιλοδοξούμε να συζητιούνται στους χώρους δουλειάς και μέσα από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους να αναδειχθεί η ανάγκη να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι απ' όλους τους κλάδους με αποφάσεις των σωματείων και με μαζικές διαδικασίες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου πραγματοποίησε σύσκεψη σωματείων, όπου τέθηκαν πλάνα συμμετοχής, βγήκε ανακοίνωση, μπήκε πρόγραμμα περιοδειών. Σκοπός είναι να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και να γίνει κουβέντα σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Γίνεται προσπάθεια να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής και από σωματεία που δεν συμφωνούμε σε όλα».

Για τη δική τους προετοιμασία, με στόχο τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων από το χώρο των Μεταφορών, μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Θανάσης Οικονόμου, από τη Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

Οπως σημειώνει, «έχει μεγάλη αξία οι εργαζόμενοι του χώρου να δείξουν την ανησυχία τους για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας και να εκφράσουν με τη δράση τους την εναντίωσή τους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας σε αυτούς, να εκφράσουν την εναντίωσή τους στον εθνικισμό, στο μίσος και τον σωβινισμό. Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν πικρή πείρα, από την Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι σήμερα, για το πώς έχουμε πληρώσει την εκάστοτε "γεωστρατηγική αναβάθμιση" που επιδίωκε και επιδιώκει η ελληνική αστική τάξη.

Σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία της μεγάλης πανελλαδικής κινητοποίησης στη Θεσσαλονίκη, έχουμε ξεκινήσει με συσκέψεις των Επιτροπών Αγώνα στα αμαξοστάσια, ώστε να συζητήσουμε πλατιά την επικινδυνότητα της κατάστασης που διαμορφώνεται στην περιοχή. Κάνουμε περιοδείες στους χώρους δουλειάς, συζητώντας με τους εργαζόμενους για το κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Σε πολλούς εργαζόμενους υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις, ωστόσο την ίδια στιγμή τούς φαντάζει δύσκολο το ότι μπορεί να κάνουν κάτι για να τις αποτρέψουν.

Σε αυτό ακριβώς ρίχνουμε το βάρος της δουλειάς μας: Η ανησυχία να γίνει δράση, να γίνεται κατανοητό ότι οι λαοί μέσα από την αλληλεγγύη, το κοινό μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια, την κοινή τους δράση, έχουν τη δυνατότητα και τη δύναμη να ζήσουν ειρηνικά και να αλλάξουν τις ισορροπίες υπέρ τους. Να γίνεται κατανοητό ότι ο εχθρός είναι ο ίδιος σε όλες τις χώρες, είναι το κεφάλαιο και η αστική τάξη».

Σχέδιο ανοίγματος στους χώρους δουλειάς στη Λάρισα

Σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων σωματείων και μαζικών φορέων με θέμα την προετοιμασία της μεγάλης διαδήλωσης στη Θεσσαλονίκη έγινε στη Λάρισα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Η αναχώρηση από τη Λάρισα για τη Θεσσαλονίκη θα γίνει το Σάββατο 24/6, στις 10 π.μ., από το χώρο της λαϊκής της Τετάρτης (δίπλα στον Πηνειό).

Παρουσιάζοντας την εισήγηση στη σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Τάσος Tσιαπλές, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Στόχος μας, κάθε σωματείο και κλάδος να κινητοποιήσει όσο περισσότερο κόσμο μπορεί. Κάθε σωματείο και κλάδος καταγράφει άτομα από σήμερα για τη Θεσσαλονίκη, κάνοντας ένα μεγάλο άνοιγμα καθημερινά στον κλάδο και στον οικογενειακό περίγυρο των συναδέλφων. Απευθυνόμαστε επίσης και στους αγρότες, στους ΕΒΕ, στους σπουδαστές, στις γυναίκες και στην ΕΕΔΥΕ, να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους την κινητοποίηση. Βεβαίως, μέχρι τότε και στη συνέχεια, επιδιώκουμε να ανοίξει μια συζήτηση μέσα στα ΔΣ, σε Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων και κυρίως μέσα στους χώρους δουλειάς, να υπογράφεται από όσα σωματεία δεν υπογράφτηκε η διακήρυξη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτόν.

Με το κάλεσμα που βγάλαμε, την αφίσα, με κάθε μέσο, να φτάσουμε με ευθύνη κάθε ΔΣ σωματείου, αν είναι δυνατόν σε όλους τους χώρους δουλειάς, ξεκινώντας από αύριο, με πρόγραμμα και τη συμμετοχή όλων των μελών των ΔΣ.

Αυτό το αντιπολεμικό διήμερο θέλουμε να γίνει αφορμή για μια ουσιαστική συζήτηση μέσα στα συνδικάτα και στους εργαζόμενους, για την κατανόηση των αιτιών που γεννούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, των λόγων που και η ελληνική κυβέρνηση έχει εμπλοκή σ' αυτούς, αλλά και για το ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ