Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ
Με επιμονή και συσπείρωση στο Συνδικάτο συνεχίζουν να διεκδικούν ΣΣΕ

Από συνέλευση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Χαλκίτη
Από συνέλευση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Χαλκίτη
Τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) στον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής δίνει εδώ και μήνες το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Μέσα από τις πρωτοβουλίες που οργανώνει το Συνδικάτο και τα παραρτήματά του σε Πειραιά και Σαλαμίνα, μέσα από τη δράση στην οποία συμμετέχει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου, έχουν σημειωθεί μια σειρά βήματα, ενώ καταγράφονται και ορισμένα θετικά αποτελέσματα.

Πολύμορφες κινητοποιήσεις, υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων

Το αίτημα για υπογραφή ΣΣΕ στο ύψος των τελευταίων υποχρεωτικών Συμβάσεων του 2009 και 2010 τέθηκε πιο έντονα στην ημερήσια διάταξη στην αρχή του έτους. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με προειδοποιητικές στάσεις εργασίας, στις οποίες συμμετείχαν καθολικά οι εργαζόμενοι. Συνεχίστηκαν με 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, στις οποίες καταγράφηκαν αντίστοιχα ποσοστά συμμετοχής. Ακολούθησε η απόφαση των εργαζομένων να μετατρέψουν σε αιχμή της δράσης τους το 7ωρο. Το ωράριο αυτό ήταν κατακτημένο και προβλεπόταν στις τελευταίες Συλλογικές Συμβάσεις, καταστρατηγήθηκε όμως κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Ετσι, το επόμενο βήμα ήταν η καθημερινή παύση εργασιών, ώστε καμία βάρδια να μη δουλεύει πέραν του 7ωρου.

Οι εργαζόμενοι έβαλαν τη σφραγίδα τους με τη συμμετοχή τους σε όλη την παραπάνω δραστηριότητα. Ωστόσο, το Συνδικάτο δεν επαναπαύεται. Συνεχίζει την προσπάθεια να ενισχυθούν οι Σωματειακές Επιτροπές που έχουν ήδη δημιουργηθεί, καθώς και να φτιαχτούν ακόμα περισσότερες σε χώρους και ειδικότητες. Οργανώνει συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συζητούν, να αποφασίζουν, να κλιμακώνουν την πίεση την οποία ασκούν στους εργοδότες.

Σήμερα, ενώ η παύση εργασιών συνεχίζεται, το 7ωρο εφαρμόζεται πλέον στη μεγάλη πλειοψηφία, σχεδόν στο 95% των επιχειρήσεων του κλάδου. Επιπλέον, σε 60 επιχειρήσεις έχουν υπογραφεί Συμβάσεις στο ύψος του 2009, σε διμερές επίπεδο ανάμεσα στην εργοδοσία και το Συνδικάτο. Συνεχίζοντας στα βήματα που έχουν ακολουθήσει μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν τις επόμενες πρωτοβουλίες τους. Εξάλλου, εξαρχής το Συνδικάτο είχε επισημάνει στους εργαζόμενους ότι ο αγώνας τους δεν θα είναι ένα «κατοστάρι», αλλά ένας μαραθώνιος, στον οποίο θα κριθούν η αντοχή, η συσπείρωση, η μαχητικότητά τους.

Μια φωνή εργοδότες και Χρυσή Αυγή

Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις, το Συνδικάτο πραγματοποιεί συναντήσεις με τους εργοδότες για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυτούς τους όρους.

Οι εκπρόσωποι της εργοδοτικής ένωσης ΣΕΝΑΒΙ (Σύλλογος Εργοδοτών Ναυπηγικής Βιομηχανίας) συνεχίζουν να αναπαράγουν όσα είχαν πει στους εργαζόμενους στην πρώτη συνάντηση. Τότε οι εργοδότες είχαν χαρακτηρίσει... «κοινωνική πρόκληση» (!) το αίτημα να επανέλθουν τα μεροκάματα των εργατών στο ύψος που βρίσκονταν το 2009 και το 2010, με το επιχείρημα πως «σε μια σειρά δουλειές οι εργαζόμενοι παίρνουν 300 ευρώ μισθό». Την ίδια στιγμή, αξιοποιούν τον «μπαμπούλα» της COSCO, άλλοτε ζητώντας την... κατανόηση και τη συνεργασία των εργαζομένων γιατί «θα μας κλείσει όλους» και άλλοτε αξιώνοντας να μπει τέρμα στις κινητοποιήσεις για να μη σταματήσουν οι «επενδύσεις».

Στο πλευρό τους οι εργοδότες έχουν τα «τσιράκια» τους, τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, που επιστρατεύονται για μια ακόμα φορά ενάντια στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα από τα Ναυπηγεία Χαλκίτη, όπου η εργοδοσία έχει «φυτέψει» μια ομάδα από το «δουλεμπορικό» του Αγίου Νικολάου, «σωματείου» που φτιάχτηκε από τους χρυσαυγίτες για να κάνει τη δουλειά των αφεντικών. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει η ομάδα αυτή ως απεργοσπαστικός μηχανισμός, να υπονομεύσει τη συμμετοχή στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις. Για να υπηρετήσει το σκοπό αυτό, η συγκεκριμένη ομάδα παίρνει ανοιχτά το μέρος του εργοδότη: Θέτει εμπόδια στην εφαρμογή του 7ωρου, αντιδρά στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία στην πράξη ότι παίζει το ρόλο της φωνής του εργοδότη μέσα στους εργαζόμενους.

Μέχρι στιγμής, οι εργαζόμενοι έχουν απομονώσει τις φωνές αυτές, ενώ το Συνδικάτο τονίζει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη να υπάρχει επαγρύπνηση. Μάλιστα, σχεδιάζει η επόμενη απεργιακή κινητοποίηση που θα προκηρυχθεί μέσα στις επόμενες μέρες, να έχει θέμα την ανάγκη περιφρούρησης του αγώνα και απομόνωσης των ναζιστών της Χρυσής Αυγής σε κάθε ναυπηγείο και χώρο δουλειάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντική επιτυχία για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου (14/11/2017)
Αύριο η νέα 24ωρη απεργία για την ΣΣΕ (12/7/2017)
Απεργούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή (20/6/2017)
Νέα απεργία στις 22 Ιούνη (16/6/2017)
Συνεχίζουν τον αγώνα με απεργία στις 22 Ιούνη (14/6/2017)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org