Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Συντονίζουν την πάλη τους μπροστά στο 10ήμερο αγωνιστικής δράσης

Από την άνοδο των μικρομεσαίων αγροτών της Κρήτης στην Αθήνα, για το πανελλαδικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φλεβάρη

Eurokinissi

Από την άνοδο των μικρομεσαίων αγροτών της Κρήτης στην Αθήνα, για το πανελλαδικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φλεβάρη
Ενα σημαντικό βήμα πραγματοποίησε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στην Κρήτη, με την παγκρήτια σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων την Τρίτη 23/5.

Είναι χρήσιμο να σημειώσουμε εξ αρχής ότι η συγκεκριμένη Ομοσπονδία, στην οποία σήμερα συμμετέχουν 12 Αγροτικοί Σύλλογοι και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος, συγκροτήθηκε πριν από 4 περίπου χρόνια μετά από πολύχρονη προσπάθεια πρωτοπόρων αγωνιστών αγροτών και ως συνέχεια της Πανχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτοκτηνοτρόφων, απαντώντας στην ανάγκη συντονισμού του οργανωμένου αγροτικού κινήματος στο νομό.

Ενός κινήματος που υπηρετεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, συγκρούεται με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, είτε του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είτε της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ενός κινήματος που θα κάνει πέρα τους αγροτοπατέρες του εκάστοτε κυβερνητικού συνδικαλισμού και τις νόθες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που θα έχει απέναντί του τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τους βιομήχανους, τους μεγαλεμπόρους και τους τραπεζίτες, που θα έχει καθαρό ότι τα συμφέροντα του μικρομεσαίου αγροτοκτηνοτρόφου συγκρούονται με τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, των επιχειρηματιών αγροτών. Ενός αγροτικού κινήματος που θα έχει μόνιμο μέλημά του την προσπάθεια για κοινή πάλη με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, τη νεολαία και τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας.

Τέτοια χαρακτηριστικά, όπως αυτά αποτυπώνονται και στο πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, εκφράστηκαν φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά στα πολυήμερα μπλόκα στο νησί, στο μπλόκο των Χανίων και των Αστερουσίων (Ηράκλειο), αλλά και στην πρόσφατη παγκρήτια σύσκεψη.

Πετυχημένη σύσκεψη από άποψη συμμετοχής, περιεχομένου και προσήλωσης στον αγωνιστικό προσανατολισμό

Στην πρόσκληση που έστειλε η ΕΟΑΣ Νομού Χανίων σε όλους τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους και στις Επιτροπές Αγώνα στην Κρήτη, αναφερόταν ότι στόχος της παγκρήτιας σύσκεψης είναι «να συζητηθούν τα συμπεράσματα από την μέχρι τώρα δράση μας, η νέα επίθεση που δέχεται η μικρομεσαία αγροτιά απ' τα νέα μέτρα του 4ου μνημονίου, η παραπέρα οργάνωση της πάλης μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, ο συντονισμός της δράσης σε παγκρήτιο και πανελλαδικό επίπεδο».

Η σύσκεψη ήταν πετυχημένη και από πλευράς συμμετοχής αλλά και από πλευράς περιεχομένου και προβληματισμού. Συμμετείχαν 17 Αγροτικοί Σύλλογοι και 3 Επιτροπές Αγώνα από όλη την Κρήτη και αναπτύχθηκε ουσιαστικός διάλογος πάνω στο περιεχόμενο της σύσκεψης.

Παράλληλα, υπήρξαν και τοποθετήσεις σε αντίθετη κατεύθυνση, καθώς και οργανωμένες παρεμβάσεις κυρίως από δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που στόχευαν στη νόθευση του προσανατολισμού του αγροτικού κινήματος, αλλά και στο να μην προχωρήσει η συγκρότηση Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής. Βασικές πλευρές αυτών των παρεμβάσεων είχαν να κάνουν με ζητήματα όπως: Η επιχειρηματική γεωργία και ο συνεργατισμός, η πλήρης κατοχύρωση του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη», τα περί «κομματικοποίησης μέσω της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και του Βαγγέλη Μπούτα», η θέση ότι συντονιστικό υπάρχει στο νησί και δεν χρειάζεται άλλο, εννοώντας το σχήμα που έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και συμμετέχουν εκπρόσωποι συνεταιρισμών, Ομάδων Παραγωγών, Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων κ.λπ.

Οι διοργανωτές της σύσκεψης, αλλά και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων με επιχειρήματα ανέτρεψαν τις παραπάνω λογικές. Ανάγκασαν τους «διαφωνούντες» να δεσμευτούν ότι θα συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων που εκπροσωπούσαν και θα συζητήσουν τις προτάσεις της ΕΟΑΣ Ν. Χανίων.

Ανάγκη συνέχειας της πάλης, μαζί με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Ν. Χανίων, Μανούσος Σταυριανουδάκης, στην εισήγησή του, έκανε ένα σύντομο απολογισμό των μέχρι τώρα αγωνιστικών πρωτοβουλιών και των μπλόκων του χειμώνα. Υπογράμμισε τη μεγάλη συμβολή που είχαν σε αυτά οι Σύλλογοι Γυναικών, τα εργατικά σωματεία και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, πραγματοποιώντας μέχρι και νυχτερινές βάρδιες στα μπλόκα. Αναφέρθηκε, επίσης, στην οργανωμένη και μαζική παρουσία των μικρομεσαίων αγροτών στις κινητοποιήσεις στις 17/5, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, και ανέδειξε την ανάγκη συνέχειας και βαθέματος της κοινής πάλης εργατών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «στα πλαίσια του 10ήμερου δράσης μέσα στον Ιούνη θα καλέσουμε εργαζόμενους και ΕΒΕ για κοινές πρωτοβουλίες σε ζητήματα όπως φορολογία, χρέη, κατασχέσεις, ζητήματα Πρωτοβάθμιας Υγείας, την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και γενικά στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης κ.ά.».

Εκανε αναφορά στα μέτρα του 4ου μνημονίου και τις επιπτώσεις στους αγρότες, όπως με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.636 ευρώ, την κατάργηση του επιδόματος συζύγου από τις συντάξεις ΟΓΑ (49 ευρώ), τη μείωση της σύνταξης των συνταξιούχων που καλλιεργούν κατά 60% και των συνταξιούχων ΟΓΑ από το 2024, κ.λπ. Τόνισε την ανάγκη οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα να συζητήσουν αυτά τα μέτρα, να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των αγροτών (συσκέψεις, συνελεύσεις, κ.λπ.).

Συνολικά αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια σε όλη την Κρήτη για δημιουργία νέων Αγροτικών Συλλόγων, αλλά και τη βελτίωση της λειτουργίας των υπαρχόντων. Χαρακτήρισε εχθρική και καταστροφική για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους την ΚΑΠ και συνολικά τη στρατηγική της ΕΕ, την πολιτική της κυβέρνησης, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και όλων των κομμάτων που υπηρετούν αυτήν τη στρατηγική. Κάλεσε τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους να ορθώσουν τείχος απέναντι στη φασιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή.

Επαναβεβαίωσε το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, καλώντας τους παρευρισκόμενους με βάση αυτό να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του 10ήμερου δράσης μέσα στον Ιούνη. Η ΕΟΑΣ Ν. Χανίων ξεκινά αυτήν τη δράση την Παρασκευή 16/6 με κινητοποίηση στην Εφορία Χανίων.

Συγκρότηση Παγκρήτιου Συντονιστικού και συζήτηση σχεδίου δράσης

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Ν. Χανίων έκανε πρόταση συγκρότησης Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα με τη συμμετοχή όλων των παρόντων, η δράση του οποίου θα συντονίζεται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και θα ακολουθεί το ίδιο διεκδικητικό πλαίσιο.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη σύσκεψη υποστήριξε την πρόταση και δήλωσε συμμετοχή στο Παγκρήτιο Συντονιστικό. Η πρώτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε θα γίνει αμέσως μετά το 10ήμερο δράσης.

Συνολικότερα, η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων συμφώνησε με τον προσανατολισμό του αγροτικού κινήματος, το διεκδικητικό πλαίσιο, την ανάγκη παγκρήτιας συμπόρευσης στη δράση όχι μόνο για το 10ήμερο δράσης αλλά και για τη συνέχεια.

Αρκετοί ομιλητές στάθηκαν σε ζητήματα λειτουργίας των Αγροτικών Συλλόγων. Οι τακτικές συνεδριάσεις των Αγροτικών Συλλόγων, η οργάνωση της επαφής με τα μέλη τους και γενικά με τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους του χώρου ευθύνης τους, με Γενικές Συνελεύσεις, τοπικές συσκέψεις ανά χωριό, κ.λπ., τονίστηκε ότι πρέπει να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα. Το ίδιο ισχύει και στο ζήτημα των θεμάτων που αναδεικνύουν, καθώς και στις αντίστοιχες πρωτοβουλίες που πρέπει να παίρνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι.

Το πιο έντονο ζήτημα που συζητήθηκε γύρω από αυτό, ήταν το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της κακής κατάστασης στο σύνολο των Κέντρων Υγείας στην περιοχή. Γι' αυτό το θέμα συμφωνήθηκε να παρθούν συντονισμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλη την Κρήτη στο πλαίσιο του 10ήμερου δράσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονισμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα(12/11/2019)
Οι κινητοποιήσεις επιβεβαιώνουν τις αγωνιστικές διαθέσεις(30/10/2015)
Κατά τόπους κινητοποιήσεις από τους αγρότες(13/2/2014)
Μπλόκα απ' άκρη σ' άκρη(7/12/1996)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org