Πέμπτη 1 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Σε Βερολίνο και Βρυξέλλες ο Κινέζος πρωθυπουργός

Διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο ξεκίνησε χτες ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, τον οποίο υποδέχτηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Βασικός στόχος της επίσκεψης είναι να δυναμώσει περαιτέρω η διμερής οικονομική και εμπορική συνεργασία, να διευρυνθεί η δράση μονοπωλιακών ομίλων και από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, η Κίνα επένδυσε πάνω από 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια στη Γερμανία το 2016, μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 258,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ αντίστοιχα οι γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα φτάνουν το ίδιο διάστημα τα 2,71 δισεκατομμύρια δολάρια. Χαρακτηριστικές είναι οι συμφωνίες της κινεζικής βιομηχανίας σιδήρου και χάλυβα, «Baosteel», με τη «Siemens». Επιδίωξη και από τις δύο πλευρές είναι να ενωθούν το κινεζικό σχέδιο «Made in China 2025», που θέλει να μετατρέψει την Κίνα από μεγάλο βιομηχανικό παραγωγό σε καινοτόμο παραγωγό, και το γερμανικό σχέδιο «Βιομηχανία.4», που αφορά σε συστήματα αυτοματοποίησης της παραγωγής, της ψηφιοποίησης, της επικοινωνίας. Επίσης οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν σε γερμανοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ καινοτομίας.

Βασικό θέμα επίσης που ενδιαφέρει την Γερμανία, είναι να συγκατατεθεί η Κίνα στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές, καθώς διαφαίνεται η αποχώρηση των ΗΠΑ.

Επίσης ο Λι, που θα παραμείνει έως σήμερα το βράδυ στη Γερμανία, θα συναντηθεί με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με την ευκαιρία και της 45ης επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στην συνέχεια, αύριο, ο Κινέζος πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο ΕΕ - Κίνας, την 19η στη σειρά. Ο στόχος της επίσκεψης αυτής είναι να δυναμώσουν οι διμερείς σχέσεις στο πλαίσιο «της ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας και του ελεύθερου εμπορίου», όπως ονομάζουν τον καπιταλισμό, που τσακίζει παντού εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ