Φαίνεται πως είχαν διαφύγει στην αρχαία πόλη μετά από συμφωνία μεταξύ Κούρδων των δυνάμεων SDF και ηγετικών στελεχών του «Ισλαμικού Κράτους»
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- ΜΟΣΧΑ.--
Ομάδες τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», που φέρεται πως είχαν εγκαταλείψει τη Ράκκα μετά από συμφωνία με ηγετικά στελέχη των Κούρδων των φιλοαμερικανικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) στις 27 Μάη με κατεύθυνση την Παλμύρα, στόχευσαν χτες οι πύραυλοι της ρωσικής φρεγάτας «Ναύαρχος Εσσεν» και του υποβρυχίου «Κρασνοντάρ», ενώ έπλεαν ανοιχτά των συριακών ακτών στη Μεσόγειο.
Αυτό τουλάχιστον προέκυψε κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, ο οποίος αποκάλυψε την παραπάνω εξέλιξη τονίζοντας ότι είναι ένδειξη «της αδυναμίας συντονισμού των δυνάμεων που μάχονται την τρομοκρατία». Ο Λαβρόφ πρόσθεσε πως τελικά οι ομάδες τζιχαντιστών που διέφυγαν από τη Ράκκα και καταφύγια όπου βρισκόταν βαρύς εξοπλισμός χτυπήθηκαν «επιτυχώς» από τους ρωσικούς πυραύλους. Επιφυλάχθηκε εντούτοις για τα αποτελέσματα επακόλουθης ανακοίνωσης του εκπροσώπου του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, που δήλωσε πως αντί των περιπολιών που γίνονταν μέχρι τώρα από αντικαθεστωτικές δυνάμεις πέριξ της Ράκκα (πόλη που θεωρείται «πρωτεύουσα» του «ισλαμικού χαλιφάτου» των τζιχαντιστών), η πόλη θα περικυκλωθεί από παντού ώστε να αποτραπεί νέα διαφυγή τζιχαντιστών. Επιπροσθέτως, ο Ρώσος υπουργός επισήμανε πως πριν τις εκτοξεύσεις ρωσικών πυραύλων από θαλάσσης προηγήθηκε επικοινωνία Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων με ομολόγους τους από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και το Ισραήλ και προειδοποίησε πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν στους τζιχαντιστές να διαφύγουν και πως θα τους χτυπούν «οπουδήποτε στο συριακό έδαφος».
Πηγές του πρακτορείου ΤΑΣ στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας τόνισαν ότι υπάρχουν «αδιάσειστα» στοιχεία που δείχνουν πως ηγετικά στελέχη των δυνάμεων SDF είχαν επικοινωνία στις 27 Μάη με ηγέτες των τζιχαντιστών, προκειμένου να τους εξασφαλίσουν «ασφαλή διάδρομο» διαφυγής προς την Παλμύρα.
Οι ρωσικοί πύραυλοι ήταν οι πρώτοι από τον περασμένο Νοέμβρη.
Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε τις εντονότατες αντιθέσεις της χώρας του στον βαρύ εξοπλισμό των Κούρδων μαχητών της Συρίας από τις ΗΠΑ, καλώντας για μία ακόμη φορά τους Αμερικανούς αξιωματούχους να μην προμηθεύσουν με όπλα τις κουρδικές πολιτοφυλακές της Συρίας, που θεωρούνται «τρομοκρατικές» από την Αγκυρα, με το επιχείρημα πως κάτι τέτοιο είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο». «Τα μέτρα αυτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα από την άποψη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως τα όπλα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο εναντίον της Τουρκίας, αλλά και «εναντίον ολόκληρης της ανθρωπότητας».
Επιπλέον, χτες, το σαουδαραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» μετέδωσε πως πριν λίγες μέρες αξιωματούχοι από την Ιορδανία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία συζήτησαν τη δημιουργία μίας «ασφαλούς ζώνης» στη Νότια Συρία, με βάση την πρόσφατη συμφωνία Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας για τέσσερις ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στην εμπόλεμη χώρα, με στόχο, υποτίθεται, την «ενίσχυση της εκεχειρίας». Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενο ρωσικές πηγές, μετέδωσε πως ενδέχεται να είναι έτοιμη η χαρτογράφηση των τεσσάρων ζωνών «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» έως τις 4 Ιούνη.