Πέμπτη 1 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διαδικασίες για εκλογή αντιπροσώπων στη Συντακτική Συνέλευση

Τη δημιουργία ενός συντονιστικού του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (ΕΣΚΒ), για τη διενέργεια της καμπάνιας για τη Συντακτική Συνέλευση που θα τροποποιήσει το Σύνταγμα, ανακοίνωσε προχτές ο Πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο. Σε αυτό συμμετέχουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, που θα προωθούν την καμπάνια για τις εκλογές των 540 αντιπροσώπων της Συντακτικής Συνέλευσης στα τέλη του Ιούλη. Εγινε επίσης έκκληση στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην εκλογική συμμαχία «Μεγάλος Πατριωτικό Πόλος» (εκτός από το ΕΣΚΒ συμμετέχουν το ΚΚ Βενεζουέλας, το κόμμα «Πατρίδα για όλους» και άλλα) να πάρουν μέρος στη διαδικασία εκλογής των αντιπροσώπων σε μια «εκλογική διαδικασία χωρίς σεχταρισμούς, ενωτική και χωρίς αποκλεισμούς. Ωστόσο, η εκλογική αυτή συμμαχία ουσιαστικά δεν λειτουργεί, παρά τα αιτήματα των μικρότερων κομμάτων που στηρίζουν τη λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία, και έχει να γίνει κοινή συνάντηση εδώ και μήνες.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα το ΚΚ Βενεζουέλας, το κόμμα «Πατρίδα για όλους», το κόμμα «Δίκτυα», το Επαναστατικό Κόμμα Εργασίας και οι οργανώσεις «Γκαγιόνες», «Γενναίος Νότος» και «Αντιιμπεριαλιστικές Φωνές» αποφάσισαν τη δημιουργία του Λαϊκού Αντιφασιστικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου, μια πρωτοβουλία που σημειώνουν ότι «επιδιώκει την ενότητα των επαναστατικών δυνάμεων μπροστά στις δύσκολες στιγμές που περνά η Βενεζουέλα, για επαναστατική απάντηση στην κρίση του καπιταλισμού, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια οικοδόμησης του επιστημονικού σοσιαλισμού».

Τη Δευτέρα, σε συνέντευξη του ΠΓ του ΚΚ Βενεζουέλας, ο Εκτορ Ροντρίγκεζ, μέλος του ΠΓ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝ Βενεζουέλας, τόνισε την ανάγκη τα μέλη του Κόμματος να πάρουν μέρος στην εκλογή των υποψηφίων για την εκλογή στη Συντακτική Συνέλευση, με κύριο στόχο «σε αυτή να έχουν την πλειοψηφία οι επαναστατικές δυνάμεις, ενάντια στην αντίδραση αλλά και στον συμβιβασμό που υπάρχει σε τμήματα της κυβέρνησης».

Αγορά ομολόγων της Βενεζουέλας από τη «Goldman Sachs»

Ταυτόχρονα, εντύπωση προκάλεσε η είδηση ότι η αμερικανική τράπεζα «Goldman Sachs» προχώρησε τη Δευτέρα στην αγορά ομολόγων της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας (PDVSA), ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που πήρε με 863 εκατ. δολάρια. Η ίδια η τράπεζα επιβεβαίωσε ότι έκανε την αγορά των ομολόγων, που λήγουν το 2022, και είπε ότι αυτή έγινε «από τη δευτερογενή αγορά και δεν συνεργάστηκε με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας». Ο πραγματικός λόγος της κίνησης αυτής είναι ότι η τράπεζα ποντάρει στην «αύξηση της αξίας των ομολόγων μετά από αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα», δηλαδή πτώσης του Προέδρου Μαδούρο, ώστε να κερδοσκοπήσει. Η όλη υπόθεση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της Βουλής (όπου η αντιδραστική αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία), Χούλιο Μπόρχες, να διαμαρτύρεται ότι δίνεται βοήθεια στον Μαδούρο και με επιστολή του στα Αγγλικά προς άλλες τράπεζες να καλεί να μην κάνουν το ίδιο. Από την πλευρά της κυβέρνησης, στο θέμα δίνεται μόνο οικονομική χροιά και ερμηνεύεται ως απόδειξη ότι από την αμερικανική τράπεζα υπάρχει εμπιστοσύνη στην κρατική εταιρεία πετρελαίου, ότι μπορεί να πληρώσει έγκαιρα τα ομόλογα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ