Πέμπτη 1 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προς αποχώρηση από τη Συμφωνία για το κλίμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε χτες ότι θα κάνει μια ανακοίνωση «εντός των επόμενων ημερών» για τη διεθνή Συμφωνία του Παρισιού για τις Κλιματικές Αλλαγές, χωρίς να επιβεβαιώσει, ούτε όμως και να διαψεύσει, τις πληροφορίες πολλών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες έχει ήδη αποφασίσει να αποσυρθεί. «Θα ανακοινώσω την απόφασή μου για τη Συμφωνία του Παρισιού τις επόμενες μέρες. Να αποδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της!», ήταν το μήνυμα που έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Νωρίτερα, η ιστοσελίδα «Axios», επικαλούμενη δύο πηγές που δεν κατονόμαζε και οι οποίες έχουν άμεση γνώση της απόφασης, υποστήριζε πως η ανακοίνωση της συγκεκριμένης απόφασης είναι «θέμα λίγου χρόνου», φέρνοντας ως χαρακτηριστική την άρνηση του Αμερικανού Προέδρου να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη Συμφωνία ανοικτά μαζί με τους άλλους έξι ηγέτες της ομάδας των 7 πιο πλούσιων καπιταλιστικών χωρών (G7). Η Συμφωνία αυτή επηρεάζει απευθείας τη βιομηχανική παραγωγή, αλλά και υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να δεσμεύουν κεφάλαια για την εξεύρεση τρόπων περιορισμού της εκπομπής επικίνδυνων αερίων.

Η λεγόμενη Συμφωνία του Παρισιού καταλήχτηκε το 2015 από σχεδόν 200 χώρες, με επιδιωκόμενο στόχο τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εν μέρει μέσω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επιβλαβών αερίων από την καύση ορυκτών καυσίμων. Με βάση αυτήν τη συμφωνία, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τις εκπομπές τους κατά 26 - 28% έως το 2025 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Τώρα οι ΗΠΑ μπορούν να επιλέξουν να αποχωρήσουν επισήμως από τη Συμφωνία του Παρισιού, μια διαδικασία που θα πάρει τρία χρόνια, ή να αποχωρήσουν από τη Σύμβαση - Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που θα μπορούσε να γίνει πιο γρήγορα, αλλά θεωρείται πιο ακραία κίνηση.

Οι ΗΠΑ είναι δεύτερη σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα χώρα στον κόσμο, πίσω από την Κίνα.

Ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα έχουν δηλώσει ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, ακόμη κι αν αποσυρθούν οι ΗΠΑ.

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» με τις μυστικές υπηρεσίες

Αυτά ενώ ο συνεχιζόμενος «πόλεμος» συμφερόντων ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες και τη νέα κυβέρνηση στο Λευκό Οίκο κάνουν την τελευταία να ενισχύει το «νομικό» της οπλοστάσιο, προσλαμβάνοντας μεγαλοδικηγόρους που θα απαρτίσουν την ομάδα υπεράσπισης του Προέδρου Τραμπ, καθώς το Κογκρέσο και ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ διεξάγουν έρευνες για πιθανές σχέσεις μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

Πριν λίγες μέρες, το τηλεοπτικό δίκτυο «Fox News» μετέδωσε ότι ο Λευκός Οίκος θα αναθέσει στον προεδρικό σύμβουλο Στιβ Μπάνον την ευθύνη ενός «ειδικού γραφείου διαχείρισης κρίσεων, με τη συμμετοχή νομικών, αλλά και ειδικών ερευνητών». Το γραφείο αυτό θα έχει ως αποστολή τη διαχείριση πολιτικών κρίσεων γύρω από τον Πρόεδρο Τραμπ, αλλά και στελέχη της κυβέρνησής του.

Ωστόσο, κάποια αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα εκτιμούν πως η στελέχωση του γραφείου «διαχείρισης κρίσεων» του Λευκού Οίκου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα για την εύρεση υποψηφίων, προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Επιπλέον, χτες, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο, Μάικλ Φλιν, δήλωσε πρόθυμος να παράσχει ορισμένα έγγραφα που του ζητήθηκαν από την Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας σε σχέση με τη φερόμενη «ανάμειξη» της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Τέλος, «φαβορί» για τη νέα θέση του διευθυντή του FBI, μετά την παραίτηση του τότε επικεφαλής Τζέιμς Κομέι, φέρονται δύο άτομα: ο πρώην διοικητής Μεταφορών Τζον Πίστολ και ένας πρώην αξιωματούχος του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης, Κρις Ούρεϊ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνεται η κόντρα με την Κίνα, με φόντο την πανδημία(2020-05-13 00:00:00.0)
Γενικόλογα ευχολόγια για να κρύψουν τον ανειρήνευτο ανταγωνισμό(2018-12-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2018-02-13 00:00:00.0)
Στόχος συνεχιζόμενων αποδοκιμασιών ο Τραμπ...(2017-08-19 00:00:00.0)
«Ενδοσυμμαχικές» διαβουλεύσεις Τραμπ(2017-02-14 00:00:00.0)
Υπέρ της πολιτικής «της μίας Κίνας» εμφανίζεται τώρα ο Τραμπ(2017-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ