Τρίτη 16 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΟΤΑ
Κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Μέρα αγωνιστικής δράσης σήμερα Τρίτη, συμμετοχή στην γενική απεργία αύριο Τετάρτη και κάθοδος στην Αθήνα για κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών την Πέμπτη

Από τις κινητοποιήσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα
Από τις κινητοποιήσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα
Μέρα αγωνιστικής δράσης σήμερα Τρίτη για κλαδικά συνδικάτα, σωματεία δήμων και επιτροπές συμβασιούχων, που πραγματοποιούν μια σειρά αγωνιστικές παρεμβάσεις για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να μην υπάρξει καμία απόλυση, να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα, να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.

Παράλληλα, δίνουν αγωνιστικό ραντεβού για τη γενική απεργία αύριο Τετάρτη και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μεθαύριο Πέμπτη, με κινητοποίηση στην Αθήνα, στο υπουργείο Εσωτερικών.

Μέρα αγωνιστικής δράσης σήμερα Τρίτη

Για σήμερα Τρίτη, το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής έχει κηρύξει στάση εργασίας (11 π.μ. έως το τέλος του ωραρίου) και συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών (12 το μεσημέρι) για όλους τους εργαζόμενους στους δήμους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Στο κάλεσμα του κλαδικού Συνδικάτου για συμμετοχή στην κινητοποίηση, έχουν ήδη ανταποκριθεί με αποφάσεις τους τα σωματεία εργαζομένων στους δήμους Περάματος, Ηλιούπολης, Αμαρουσίου, Αγίων Αναργύρων, Λυκόβρυσης - Πεύκης, οι Επιτροπές Συμβασιούχων Πειραιά, Ωρωπού κ.λπ.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι το Σαββατοκύριακο απείχαν από την εργασία τους, ενώ σήμερα Τρίτη στη 1 μ.μ. θα πραγματοποιήσουν συνέλευση με εκπροσώπους των συμβασιούχων από δήμους της Μακεδονίας και της Θράκης, με στόχο τη δημιουργία συντονιστικού.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αχαΐας απευθύνει ανάλογο κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 12 το μεσημέρι.

Στάση εργασίας (9 π.μ. - 1.30 μ.μ.) θα κάνει σήμερα και το Συνδικάτο ΟΤΑ νομού Λάρισας.

Αποφάσεις για κάθοδο και κινητοποίηση στην Αθήνα την Πέμπτη

Μεθαύριο Πέμπτη θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στη 1 μ.μ. το μεσημέρι.

Το κάλεσμα απηύθυνε πρώτος ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, ο οποίος και αποφάσισε 48ωρη απεργία στις 17 και 18 Μάη και κάθοδο για κινητοποίηση στην Αθήνα την Πέμπτη.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση από σωματεία και συμβασιούχους από διάφορες μεριές της Ελλάδας.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αθήνας έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας.

Επίσης, το Συνδικάτο ΟΤΑ νομού Λάρισας έχει κηρύξει 24ωρη απεργία και συμμετέχει στην κινητοποίηση.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Μαγνησίας προκήρυξε 24ωρη απεργία μεθαύριο Πέμπτη για όλους τους συμβασιούχους των δήμων της Μαγνησίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στην Αθήνα.

Στην κινητοποίηση καλούν επίσης η Επιτροπή Συμβασιούχων Πειραιά, η Επιτροπή Συμβασιούχων Κορίνθου κ.λπ.

Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατρέψει όλες τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, απαιτεί με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη να σημάνει συναγερμός στα αμαξοστάσια των δήμων, «να μη μείνει συνάδελφος που να μην ενημερωθεί για τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις που αποφάσισαν». Στην κατεύθυνση αυτή καλεί στο τριήμερο κινητοποιήσεων που ξεκινούν από σήμερα Τρίτη.

Σημειώνει ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που «κρίνει παράνομη την ανανέωση των συμβάσεων που γίνεται από το 2014 και παράνομη την πληρωμή για όλο αυτό το χρονικό διάστημα των μισθών, απαιτώντας την επιστροφή τους (!), πετάει στο δρόμο χιλιάδες συναδέλφους η σύμβαση των οποίων έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του 2017, αποτελεί ταφόπλακα για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά».

Γι' αυτή την εξέλιξη, τονίζει, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει την απόλυτη πολιτική ευθύνη», καθώς συνειδητά δεν έδινε λύση όλο το προηγούμενο διάστημα με τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, «κορόιδευε τους συναδέλφους με δηλώσεις και πολιτικές φιέστες για τη μονιμοποίησή τους (...) επέτρεπε σε δημάρχους να έχουν απλήρωτους χιλιάδες συναδέλφους ή να μην ανανεώνουν τις συμβάσεις τους, με αποτέλεσμα να διεκδικούν την πληρωμή και ανανέωσή τους στις δικαστικές αίθουσες. (...) Δεν έχει καμία υπόσταση η δικαιολογία που προβάλλει ότι δεν μπορεί να νομοθετήσει τρόπο για τη μονιμοποίηση των συναδέλφων. Αν ήθελε, να νομοθετούσε τη κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας με ταυτόχρονη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις! Ο σχεδιασμός της για ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών αποδεικνύεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι έχει αφήσει ανέγγιχτη τη νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους να ιδιωτικοποιούν αυτές τις υπηρεσίες με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού. Την καλούμε έστω και τώρα να καταργήσει τη συγκεκριμένη νομοθεσία!».

Παράλληλα, η ΔΑΣ ΟΤΑ υπογραμμίζει: «Τεράστιες είναι οι ευθύνες και της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ που παίζει τέλεια το ρόλο της διάσπασης των εργαζομένων (...) για να εξυπηρετήσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στους οποίους θέλει και αυτή να εκχωρήσει τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζονται οι συνάδελφοι συμβασιούχοι. (...) Από κοντά και οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΠΟΕ - ΟΤΑ, που παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης και μετατρέπουν την υπόθεση σε νομικό ζήτημα, διαδίδοντας στους χώρους δουλειάς ότι η καλή κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα (!) που η ίδια δημιούργησε».

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις ν. Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που αρνείται να δώσει λύση στην ομηρία των συμβασιούχων μονιμοποιώντας τους, της ΝΔ που εμφανίζεται «δικαιωμένη» από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και της ΚΕΔΕ και των δημάρχων που ετοιμάζουν τις απολύσεις των συμβασιούχων, πριν ακόμα καθαρογραφεί η απόφαση. Και τονίζει ότι στόχος όλων των παραπάνω είναι η παράδοση των υπηρεσιών των δήμων στους εργολάβους και η ανακύκλωση της ανεργίας.

Στη Σκόπελο, τέλος, μετά τη μαζική σύσκεψη των εργαζομένων (μόνιμων και συμβασιούχων) της Υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου Σκοπέλου, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στους ΟΤΑ του ΠΑΜΕ, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου και ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις έχουν παραταθεί διαδοχικά έως και τις 31/12/2017, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην υπηρεσία καθαριότητας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org