Τρίτη 16 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Αντίμετρα»

Τα «αναπτυξιακά αντίμετρα» της συμφωνίας περιγράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, σε συνέντευξη στο «Βήμα»: «Διεκδικήσαμε και πετύχαμε η συμφωνία να περιέχει τρία αναπτυξιακά αντίμετρα συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ μέχρι και το 2021. Περιλαμβάνουν 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών, που θα εξασφαλίσουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους παραγωγής. Ταυτόχρονα, εξασφαλίσαμε 100 εκατ. ευρώ επιπλέον τον χρόνο για το νέο αναπτυξιακό νόμο, για να ικανοποιήσουμε την αυξημένη ζήτηση και άλλα τόσα για την υλοποίηση σημαντικών αγροτικών υποδομών, όπως δίκτυα ύδρευσης, αρδευτικά κανάλια, αγροτικοί δρόμοι, που χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες». Τα λεφτά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες θα εξασφαλίσουν στους ιδιοκτήτες - μετόχους μείωση του κόστους παραγωγής, άρα μεγαλύτερα κέρδη. Ο αναπτυξιακός νόμος μπουκώνει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις. Και τέλος, τα λεφτά για τις αγροτικές υποδομές, που επιλέγονται κατά βάση με «αναπτυξιακά» και ανταποδοτικά κριτήρια, θα αναθερμάνουν την κερδοφορία των κατασκευαστικών ομίλων και σε μια προοπτική των μεγάλων επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Αν, λοιπόν, τα «αντίμετρα» υπηρετούν με τόσο στοχευμένο τρόπο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, τότε «τύφλα να 'χουν» τα μέτρα...

Ολα μπλεγμένα...

Μια εικόνα για το πώς «αξιολογούν» οι ΗΠΑ τις εξελίξεις γύρω από τα Ενεργειακά και τα ανταγωνιστικά σχέδια που υπάρχουν για τους πιθανούς διαδρόμους του φυσικού αερίου από την Ανατ. Μεσόγειο στην Ευρώπη, δίνει σε συνέντευξή του ο μέχρι πρότινος ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην περιοχή για τα θέματα της Ενέργειας. Μιλώντας για τον υποθαλάσσιο αγωγό «East Med», αναφέρει ότι «ένας αγωγός από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Ιταλία δείχνει πολύ φιλόδοξο σχέδιο (...) Το να προστεθεί στον σχεδιασμό ένας μακρύς ακριβός αγωγός είναι κάτι δύσκολο να γίνει». Για το ενδεχόμενο να γίνει η μεταφορά του αερίου με αγωγό που θα συνδέει το Ισραήλ με την Τουρκία, λέει ότι «θα ήταν φανταστική ιδέα, και για τις δύο χώρες, αλλά έχουμε κάποια πολιτικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν για να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση (...) Βλέπω πόσο δύσκολο είναι χωρίς συμφωνία στο Κυπριακό». Αντίθετα, «η δημιουργία αγωγών από το Ισραήλ στην Αίγυπτο, και από την Κύπρο στην Αίγυπτο, και η αξιοποίηση των δύο τερματικών υγροποίησης που υπάρχουν εκεί, είναι εξαιρετική ιδέα και εύκολα υλοποιήσιμη». Είναι φανερό ότι το «παιχνίδι» της Ενέργειας και των αγωγών στην περιοχή είναι «χοντρό», με τη συμμετοχή πολλών ισχυρών «παιχτών», που διεκδικούν τον πρώτο λόγο, και ότι επηρεάζει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι το Κυπριακό. Σίγουρα, πάντως, όχι προς όφελος του κυπριακού και των άλλων λαών της περιοχής, κρίνοντας από την εκρηκτική κατάσταση που προκαλεί ο συνωστισμός τόσο πολλών ανταγωνιστικών συμφερόντων και δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

... και επικίνδυνα

Και για να μην υπάρχει αμφιβολία ως προς το τελευταίο, διαβάστε τι λέει ο Αμερικανός διπλωμάτης για τις «παρενοχλήσεις» της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ: «Η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν σταθερά ότι υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες, υπό τον όρο ότι τα έσοδα που θα προκύψουν, αν προκύψουν, θα διαμοιρασθούν με ισότιμο τρόπο προς όφελος όλων των πλευρών στο νησί. Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη προσέγγιση και θα ήταν καλό τα εμπλεκόμενα μέρη στην Κύπρο να εργασθούν για να το πετύχουν αυτό με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο». Είναι εξόφθαλμος ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ αξιοποιούν τα ζητήματα της Ενέργειας και την τουρκική επιθετικότητα, για να επιταχύνουν διχοτομικές λύσεις στο Κυπριακό, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας κυριαρχικά δικαιώματα (άρα και μερτικό στα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες) στο κατοχικό καθεστώς.

Φαιά ουσία

«Η επιστροφή στην ανάπτυξη, και μάλιστα με βιώσιμα χαρακτηριστικά, απαιτεί την απόρριψη του παλαιού παραγωγικού μοντέλου και τις κατεστημένες νοοτροπίες που καλλιέργησε. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απενοχοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αντίληψη της κοινωνίας και η ριζική μεταβολή του πλαισίου παρακολούθησης της δημοσιονομικής προσαρμογής, της χαρακτηριζόμενης ως εποπτείας, με την υιοθέτηση ενός προοδευτικού σχεδίου μετασχηματισμών και αλλαγών που θα συμβάλουν στον εκμοντερνισμό της οικονομίας». Ετσι περιγράφει σε συνέντευξή του ο Δ. Λιάκος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, το όραμα της κυβέρνησης για μια «βιώσιμη ανάπτυξη». Αποκωδικοποιώντας τα λόγια του, το στέλεχος της κυβέρνησης προαναγγέλλει την αντικατάσταση της «εποπτείας» των μνημονίων από ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων για τον «εκμοντερνισμό της οικονομίας». Που σημαίνει συνέχιση και ένταση των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων, έστω και χωρίς μνημόνια, για να γίνει και να παραμείνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική. Κι όλα αυτά, με «απενοχοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αντίληψη της οικονομίας», που σημαίνει ανοχή ή και συστράτευση του λαού στην πολιτική που τον καταδικάζει σε θυσίες δίχως τέλος. Πάντως, για ένα πράγμα δεν μπορείς να κατηγορήσεις τους ΣΥΡΙΖΑίους: Οτι δεν ξοδεύουν χρόνο και ...φαιά ουσία για να βρουν τα καταλληλότερα λόγια, πίσω από τα οποία προσπαθούν να κρύψουν τα πιο αντιλαϊκά τους σχέδια.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1703 Πεθαίνει ο Γάλλος παραμυθάς Σαρλ Περό, που έγραψε παραμύθια όπως «Η Σταχτοπούτα», «Η ωραία κοιμωμένη», «Ο Καρυοθραύστης» κ.ά.

1868 Κρήτες επαναστάτες, υπό τον Καπετάν Κόρακα, συγκρούονται με τους Τούρκους στο Γάζι Μαλεβιζίου της περιοχής του Ηρακλείου, όπου πετυχαίνουν περίλαμπρη νίκη. Για πρώτη φορά οι επαναστάτες χρησιμοποιούν εμπρηστικές ύλες.

1930 Μέσα σε ατμόσφαιρα αστυνομικής τρομοκρατίας, γίνεται στη Θεσσαλονίκη η δίκη για τη διάλυση του ταξικού Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΟΕ) και του καπνεργατικού σωματείου «Πρόοδος», διότι δήθεν «παρεξέκλιναν του σκοπού τους» (Ιδιώνυμο). Την παραμονή και ανήμερα της δίκης έγιναν απεργίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Καβάλα, τη Δράμα, την Ξάνθη και άλλα καπνεργατικά κέντρα της βορείου Ελλάδας. Στην Καβάλα και τη Δράμα οι διαμαρτυρίες μετεξελίχθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

1935 Υπογράφεται Σύμφωνο Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης και Τσεχοσλοβακίας.

1941 Δημοσιεύεται άρθρο του Μιλτιάδη Πορφυρογένη (μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ) στην εφημερίδα του Ηρακλείου «Κρητικά Νέα», με το οποίο ο κρητικός λαός καλείται σε άμυνα του νησιού απέναντι στους Γερμανούς εισβολείς.

1944 Οι Γερμανοί εκτελούν 120 κρατούμενους από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, οι 92 εκ των οποίων ήταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου.

1945 Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης Ι. Β. Στάλιν απευθύνει μέσω του ΕΑΜ μήνυμα στον ελληνικό λαό: «Σας παρακαλώ να μεταδώσετε το χαιρετισμό μου στον ελληνικό λαό που αγαπά την ελευθερία και που υπέστη μεγάλες θυσίες στον αγώνα εναντίον του φασισμού και των βοηθών του. Ι. Β. Στάλιν».

1946 Η συμμορία του Μαγγανά μπαίνει στην Πύλο, παίρνει από το αστυνομικό τμήμα 4 πολιτικούς κρατούμενους, τους εκτελεί μπροστά στη χωροφυλακή και κατόπιν φεύγει ανενόχλητη με στρατιωτικά αυτοκίνητα.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στις Φέρες του Εβρου.

1948 Εντοπίζεται το πτώμα του δολοφονημένου Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ. Η δολοφονία αξιοποιήθηκε για να συκοφαντηθεί το ΚΚΕ, ωστόσο τα πραγματικά της αίτια παραμένουν άγνωστα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αρχηγός της αντικατασκοπίας των ΗΠΑ και ιδρυτής της CIA, στρατηγός Ουίλιαμ Ντόνοβαν, ήρθε στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησε ανελλιπώς τη δίκη. Ο «φάκελος Πολκ» έχει εξαφανιστεί, ενώ ο Αρειος Πάγος απορρίπτει μέχρι και σήμερα αιτήσεις για αναψηλάφηση της δίκης και την αθώωση και με δικαστική απόφαση του Γρηγόρη Στακτόπουλου, έστω και μετά το θάνατό του.

1953 Πεθαίνει ο Βέλγος Ρομά Τζάγκο Ράινχαρτ, βιρτουόζος της κιθάρας και από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τζαζ.

1966 Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας κηρύσσει την έναρξη της «Πολιτιστικής Επανάστασης».

1968 Πεθαίνει ο κοινωνιολόγος και οικονομολόγος Ευάγγελος Λεμπέσης.

1969 Το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 5» φτάνει στην Αφροδίτη και ο ειδικός θαλαμίσκος - εργαστήριο στέλνει τις πρώτες πληροφορίες στη Γη. Την επομένη, φτάνει το επίσης σοβιετικό «Βενέρα 6», του οποίου ο θαλαμίσκος προσεδαφίζεται.

1970 Συνέρχεται η Εκτελεστική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) στο Κατοβίτσε της Πολωνίας (16-21/5/1970), κατά την οποία η ΚΝΕ γίνεται δεκτή ως ισότιμο μέλος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ