Τρίτη 16 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ»
«Στον αέρα» θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα με ευθύνη της κυβέρνησης

Ξεκρέμαστους αφήνει η κυβέρνηση τους 800 εργαζόμενους της «Εθνικής Ασφαλιστικής», των οποίων οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά τους δικαιώματα είναι «στον αέρα» ενόψει της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, απαντώντας την Πέμπτη 11/5 σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η... «εξήγηση» που έδωσε ήταν πως «οι εργαζόμενοι είναι μέρος των στοιχείων που ο αγοραστής θα θέλει ακριβώς να κρατήσει. Δεν είναι αποτυχημένη επιχείρηση. Εχει πάει πάρα πολύ καλά. Αρα δεν ανησυχώ ιδιαιτέρως για το ότι θα έχουμε απολύσεις και αναδιαρθρώσεις σε αυτήν την περίπτωση»! Ισχυρίστηκε δε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες για τη νομοθεσία, έχουμε διαπραγματευτεί την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων ακριβώς για να ενισχυθεί ο ρόλος των εργαζομένων». Μάλιστα, για να δείξει το... ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα εργασιακά δικαιώματα είπε πως «αυτή τη στιγμή η Επιθεώρηση Εργασίας δουλεύει με πολύ σοβαρό τρόπο και πρέπει και εσείς και οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να αναγνωρίσετε ότι τον τελευταίο καιρό και πρόστιμα έχουν πέσει και έχει γίνει για πρώτη φορά για πάρα πολλά χρόνια μια ουσιαστική και σημαντικότατη παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες από εργοδοτικές πράξεις που θίγουν τα συμφέροντά τους». Κάλεσε δηλαδή τους εργαζόμενους να επαναπαυτούν στην... «καλή θέληση» του αγοραστή και στις «μεγάλες προσπάθειες» της κυβέρνησης, που όχι μόνο παγιώνει μα και βαθαίνει την εργασιακή ζούγκλα!

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ανέδειξε το ΚΚΕ

Απαντώντας στην πρόκληση του Ευ. Τσακαλώτου, ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που μοίραζε υποσχέσεις ότι θα αποτρέψει κάθε σχέδιο πώλησης της «Εθνικής Ασφαλιστικής», έρχεται και ολοκληρώνει το «έγκλημα», όπως το χαρακτήριζε τότε.

Υπενθύμισε στον υπουργό ότι ένα μέρος των εργαζομένων της «Εθνικής Ασφαλιστικής» είναι ενοικιαζόμενοι. Και παρά το αίτημα που έχουν εκφράσει για απευθείας πρόσληψη στην «Εθνική Ασφαλιστική», ώστε να μπορούν με καλύτερους όρους να δώσουν τη μάχη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, η κυβέρνηση διατηρεί το καθεστώς του «σύγχρονου δουλεμπορίου» σε πλήρη ισχύ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από τον υπουργό να αναφέρει «έστω και μία εταιρεία που ιδιωτικοποιήθηκε και οι εργασιακές σχέσεις δεν έχουν χειροτερεύσει. Πείτε μας μία εταιρεία που έχει ιδιωτικοποιηθεί και δεν έχουν απολυθεί εργαζόμενοι».

Ενώ απέναντι στα φληναφήματα του υπουργού περί διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης για «επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων» κ.λπ., ο Χρ. Κατσώτης τόνισε: «Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες δεν έχουν άλλον δρόμο από την αδιάλλακτη πάλη ενάντια στη νέα συμφωνία - ληστεία, ενάντια στο 4ο μνημόνιο που φέρνετε, για να μην περάσει η νέα επέλαση στη ζωή τους», και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή γενική απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ