Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιλαϊκή κλιμάκωση ξεκινά άμεσα, με τις παρεμβάσεις του 2017 - 2018 να εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην κατακρεούργηση των προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει για τα λαϊκά νοικοκυριά, των συντάξεων από το 2019 καθώς και στην απογείωση της φοροληστείας στην «καλύτερη» περίπτωση από το 2020.
Οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή πρόκειται να εμπλουτιστούν στη συνέχεια και με άλλες αντίστοιχες παρεμβάσεις, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ) καλύπτει, μεταξύ άλλων, ανάγκες για τις οποίες είχαν κατά καιρούς θεσμοθετηθεί τα ειδικά επιμέρους επιδόματα». Σε αυτό το πλαίσιο, το λεγόμενο εισόδημα της «αλληλεγγύης» αποτελεί μοχλό συνεχούς συμπίεσης των προνοιακών επιδομάτων.
Ειδικότερα, στις σχετικές διατάξεις προβλέπονται εξοικονομήσεις ύψους 8,8 εκατ. ευρώ για το 2017 και ακόμη 11,8 εκατ. για το 2018.
Σε αυτό το πλαίσιο καταργούνται τα παρακάτω:
-- Το επίδομα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην «αγορά εργασίας». Πρόκειται για την καταβολή επιδόματος του ΟΑΕΔ σε ανέργους μέχρι 29 ετών. Οπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, «η καθολική εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης καλύπτει την ανάγκη αυτή, δεδομένου ότι, πέραν της εισοδηματικής ενίσχυσης, συνδυάζει και υπηρεσίες ενεργοποίησης της προώθησης στην εργασία».
-- Οι «ενισχύσεις» σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας.
-- Οι «ενισχύσεις» λαϊκών νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και παιδιά που φοιτούν σε δημόσια σχολεία.
-- Οι «ενισχύσεις» για τα απροστάτευτα παιδιά.
Βέβαια, η κυβέρνηση για όλα τα παραπάνω επιχειρεί να καλυφθεί πίσω από το ΚΕΑ, που επίσης θα βρίσκεται κάτω από τη διαρκή πρέσα της λεγόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής.
Παράλληλα, τσεκουρώνεται για μια ακόμη φορά το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας τουλάχιστον κατά 47 εκατ., με την επιβολή πλαφόν στα 58 εκατ. έναντι 105 εκατ. το χειμώνα που πέρασε και 210 εκατ. την προηγούμενη χρονιά.
Η παραπέρα συμπίεση του αφορολόγητου ορίου (δεύτερη στη σειρά από τη σημερινή κυβέρνηση) θα αποφέρει στο κρατικό ταμείο πρόσθετα έσοδα ύψους 1,92 δισ. ευρώ το 2020 και περίπου 2,1 δισ. το 2021, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπεται να ξεκινήσει από το 2020 με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει από το 2019 σε περίπτωση που δεν πιάνονται οι αντιλαϊκοί στόχοι για τα «πρωτογενή πλεονάσματα».
Το βασικό αφορολόγητο όριο τσεκουρώνεται στα 5.682 ευρώ (από 8.636 ευρώ σήμερα), σε μια εξέλιξη που συνεπάγεται την επιβολή φόρου ακόμη και σε εισοδήματα που ξεκινούν από 405 ευρώ το μήνα.
Για νοικοκυριά με 1 προστατευόμενο παιδί καρατομείται στα 5.909 ευρώ, από 8.863 ευρώ, για 2 παιδιά στα 6.136, από 9.090 κ.ο.κ.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση συνταξιούχου ή μισθωτού χωρίς προστατευόμενα παιδιά, με εισόδημα 8.000 ευρώ (αφορολόγητο μέχρι σήμερα) θα επιβάλλεται φόρος στα 650 ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί την αφαίρεση ενός ακόμη μισθού ή μιας σύνταξης μόνο από το σκέλος της φοροληστείας.
Επίσης, από το 2018 καταργούνται η μείωση 1,5% για τη μηνιάτικη παρακράτηση του φόρου εισοδήματος από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και οι τελευταίες φοροελαφρύνσεις που αφορούν σε ιατρικές δαπάνες.
Την ίδια ώρα, το πολυνομοσχέδιο βρίθει από διατάξεις που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου, που βέβαια θα συμπληρωθούν στη συνέχεια με μπαράζ παρεμβάσεων στην ίδια κατεύθυνση, όπως προβλέπεται στα επικαιροποιημένα μνημόνια.
Ειδικότερα με το πολυνομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προωθούνται:
Κυριακάτικη αργία. Προβλέπεται η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στα καταστήματα λιανικής πώλησης για ένα εξάμηνο (Μάης - Οκτώβρης), με «εξαίρεση» τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου (βλέπε αναλυτικότερα δίπλα).
Ενέργεια. Μεταξύ άλλων προβλέπονται η πώληση του ΔΕΣΦΑ μέχρι το τέλος του 2017, η μεγαλύτερη απομείωση των ποσοστών της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα από το 87,2% που ήταν στο τέλος του 2016 στο 49,2% το 2019.
«Κόκκινα» τραπεζικά δάνεια. Καθιερώνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, και μάλιστα για τρεις φορές τη βδομάδα, η νομική προστασία για στελέχη των τραπεζών και του Δημοσίου που εμπλέκονται σε αναδιαρθρώσεις τραπεζικών δανείων κ.ά.
«Εργαλειοθήκες» ΟΟΣΑ. Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην ισοπροπυλική αλκοόλη, που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία για την παραγωγή φαρμάκων, καλλυντικών, χρωμάτων κ.ά., όπως προβλέπεται στις «συστάσεις» του ΟΟΣΑ.