Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»
Το συγκεκριμένο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», είναι συλλογή κειμένων του Μπρεχτ, που καλύπτουν ολόκληρη τη δημιουργική περίοδό του από το 1920 έως το θάνατό του το 1956 και αντιπροσωπεύουν όσο το δυνατόν καλύτερα την αντίληψη που έχει το ΚΚΕ για ζητήματα τέχνης και αισθητικής, όπως ειπώθηκε εισηγητικά από τη Βαγγελιώ Πλατανιά, γραμματέα της ΤΟ.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν σπουδαστές της Σχολής, αλλά και καλλιτέχνες από διάφορους χώρους (θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, εικαστικά). Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος ήταν η πλούσια συζήτηση που ακολούθησε, με πολλά ερωτήματα και τοποθετήσεις, που κράτησε πάνω από μία ώρα. Στη συζήτηση συμμετείχε και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού.
Η βιβλιοπαρουσίαση έγινε από τον Γιώργο Μηλιώνη, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος στάθηκε κυρίως στα κείμενα του Μπρεχτ για το ρεαλισμό και το φορμαλισμό και σημείωσε ανάμεσα στα άλλα:
«Ο Μπρεχτ δεν χάνει καθόλου από το οπτικό του πεδίο την ιστορική αναγκαιότητα στην οποία στρατεύεται ο δημιουργός και γράφει: "Η ρεαλιστική γραφή δεν είναι θέμα μορφής. Πρέπει να λείψει κάθε τι το τυπικό που μας εμποδίζει να φτάσουμε στην ουσία της κοινωνικής αιτιότητας, ενώ πρέπει να τραβήξουμε κάθε στοιχείο μορφής που μας βοηθάει σε αυτό".
Μέλη και φίλοι της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΝΕ παρουσίασαν μελοποιημένο Μπρεχτ |
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη, που έχει δύο πλευρές, διαλεκτικά δεμένες. Το "κλειδί" και πάλι, πάντα, είναι στην κίνηση. Ο Μπρεχτ σημειώνει πως από τη μια είναι φυσικό η προλεταριακή γραφή να προσπαθεί να μάθει τη μορφή από τα παλιά έργα και, όπως αναφέρει: "Υπάρχει το καινούργιο, αλλά δημιουργείται μέσα από τον αγώνα με το παλιό, δεν υπάρχει χωρίς αυτό, δεν δημιουργείται έτσι τυχαία".
Από την άλλη, η κίνηση αναπτύσσει το ρεαλισμό και τον διαχωρίζει από το νατουραλισμό, τη φωτογραφική δηλαδή απεικόνιση της πραγματικότητας και την αισθησιαρχία. Οπως αναφέρει, ο καπιταλισμός δεν γεννά μόνο απανθρωπιά, προκαλεί και αγωνιστική στάση, ακριβώς ενάντια στην απανθρωπιά. Ταυτόχρονα, τον "προστατεύει" από το φορμαλισμό που μπορεί να αναπτυχθεί από την ανάποδη, όχι δηλαδή ως αναπαραγωγή του παλιού, αλλά ως φυγή από την πραγματικότητα, σαν να βλέπει κανείς με τηλεσκόπιο την κορυφή ενός βουνού και να νομίζει ότι με μια δρασκελιά θα φτάσει σε αυτήν».
«Ο Μπρεχτ συνέβαλε στην οικοδόμηση της θεωρίας για το ρεαλισμό, επισημαίνοντας το κύριο χαρακτηριστικό του: Την ανάδειξη με τα μέσα της Τέχνης και με την ταυτόχρονη υποστήριξη όλων των επιτευγμάτων της ανθρώπινης εργασίας, της ρίζας της κοινωνικής αιτιότητας, όπως αναφέρει συχνά, και δεμένης με αυτήν την παρότρυνση σε δράση της εργατικής τάξης, της μόνης τάξης που έχει κάθε συμφέρον από το γκρέμισμα της σάπιας αστικής κοινωνίας, που έχει κάθε συμφέρον να προετοιμάσει και να πραγματοποιήσει το επαναστατικό άλμα για την θεμελίωση και οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.
Αυτό το κύριο χαρακτηριστικό του ρεαλισμού σε τίποτα δεν μειώνει - ίσα-ίσα το αντίθετο - το ιδιαίτερο ταλέντο, τη φαντασία του δημιουργού.
Από αυτή τη σκοπιά, θεμελιώνει τη δυνατότητα καλλιτεχνικής δημιουργίας σοσιαλιστικού ρεαλισμού και σε μη σοσιαλιστικές συνθήκες.
Από την άλλη, ως γνήσιος καλλιτέχνης δεν υποτιμά καθόλου το θέμα της μορφής, αλλά δεν εγκλωβίζεται σε αυτήν. Είδαμε πώς περιγράφει τη διαλεκτική άρνηση του παλιού και τη γέννηση του νέου».